Erysimum cheiri

Erysimum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Erysimum cheiri, ook bekend als muurbloem, is een meerjarige plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. Het heeft smalle en langwerpige bladeren en produceert opvallende bloemen in verschillende kleuren, zoals geel, oranje en paars. De bloemen hebben een aangename geur en bloeien in de lente en vroege zomer. Erysimum cheiri is geliefd vanwege zijn lange bloeiperiode en aantrekkelijke uiterlijk in borders en rotstuinen. De plant kan goed gedijen in zonnige en goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. In de winter zal hij zijn blad verliezen.

  De plant kan temperaturen tot -5°C verdragen en is dus redelijk winterhard. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een vliesdoek. Het is een populaire tuinplant vanwege de prachtige bloemen.

  Deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud en gedijt goed in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien zorgt voor een gezonde groei en bloei. Het is een sterke plant die weinig problemen heeft met ziektes of plagen.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 30-40 cm in de breedte en hoogte. Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten om luchtcirculatie te bevorderen. Plant ze op een zonnige plek in goed doorlatende grond.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Hij zal in de schaduw minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om hem op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De Tuinplant Erysimum cheiri heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de bodemvochtigheid en weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door goed te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die het produceert. Het is een goede keuze voor Tuinplanten die helpen om deze belangrijke bestuivers aan te trekken. Het is een kleurrijke toevoeging aan de tuin en bevordert de biodiversiteit.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het nectar en pollen levert voor bestuivende insecten. Daarnaast trekt het verschillende soorten vlinders en bijen aan. Het kan bijdragen aan een divers en gezond ecosysteem in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden april tot juni en de bloeiperiode kan ongeveer 6 tot 8 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes wanneer hij veel zonlicht ontvangt. Het is raadzaam om de plant te beschermen tegen felle middagzon om verwelking te voorkomen.

  Nee, de plant Erysimum cheiri is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege de aantrekkelijke bloemen en winterhardheid. Het consumeren van deze plant kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Ja, deze plant heeft het vermogen om geluid te absorberen en zo geluidsoverlast te verminderen. Daarnaast zorgen de bladeren en bloemen voor een groen en rustgevend effect in de tuin. Het is een mooie toevoeging aan elke groene omgeving.

 • Om de plant gezond te houden en de bloei te stimuleren, kan er na de bloei worden gesnoeid. Verwijder uitgebloeide bloemstengels en net boven een paar bladeren terugsnoeien. Ook dode, beschadigde of kruisende takken kunnen worden weggesnoeid.

  Deze plant heeft matig water nodig en mag nooit uitdrogen. Geef water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, maar vermijd dat de wortels constant in natte grond staan. In de winter heeft de plant minder water nodig dan in de zomer.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Het regelmatig toevoegen van meststoffen zal de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan voedingsstoffen. Het kan goed gedijen in zowel zandige als kleiachtige bodems. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is om rotting van de wortels te voorkomen.

  Deze plant staat graag op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Het kan ook gedijen in kalkrijke bodems. Plant het in een border, rotstuin of plantenbak.

  In de winter kan het nuttig zijn om de plant te beschermen door een laag mulch of stro rond de wortels aan te brengen. Ook kan een beschermende doek of tunnelkas over de plant worden geplaatst om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant tijdens vorstperiodes niet te nat staat.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en regelmatig water krijgt. Snoei de plant na de bloei om de groei te stimuleren en verwijder dode bloemen en bladeren regelmatig. Voeg compost of mest toe in het voorjaar voor extra voeding.

  Tuinplanten zoals Erysimum cheiri hebben behoefte aan een regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulchen is erg belangrijk voor tuinplanten, omdat het de bodemvochtigheid reguleert, onkruidgroei onderdrukt en de bodemstructuur verbetert. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers voor een effectieve mulchlaag rondom de planten. Het is aanbevolen om de mulchlaag elk jaar aan te vullen om de planten gezond en gelukkig te houden.

  De optimale zuurgraad van de bodem voor Tuinplanten ligt tussen de 6,0 en 7,0 op de pH-schaal. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een te hoge of te lage zuurgraad kan de groei en gezondheid van de planten beïnvloeden.

  Om ongedierte zoals bladluizen, trips en rupsen te bestrijden bij deze tuinplant, kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Daarnaast kan regelmatige inspectie en het verwijderen van aangetaste bladeren helpen om plagen te voorkomen. Mocht de plaag toch te groot worden, dan kan je ook biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken.

 • Omschrijving

  Erysimum cheiri, ook bekend als muurbloem, is een meerjarige plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. Het heeft smalle en langwerpige bladeren en produceert opvallende bloemen in verschillende kleuren, zoals geel, oranje en paars. De bloemen hebben een aangename geur en bloeien in de lente en vroege zomer. Erysimum cheiri is geliefd vanwege zijn lange bloeiperiode en aantrekkelijke uiterlijk in borders en rotstuinen. De plant kan goed gedijen in zonnige en goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.