Eupatorium maculatum

Eupatorium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Eupatorium maculatum, ook wel bekend als leverkruid, is een vaste plant die bloeit met grote roze tot paarse bloemhoofden in de zomer en najaar. De plant kan tot anderhalve meter hoog worden en heeft opvallend gevlekte stengels. Het blad is langwerpig en ruw aanvoelend. Eupatorium maculatum gedijt goed in vochtige, humusrijke grond en trekt vlinders en bijen aan. Deze plant wordt vaak gebruikt in natuurtuinen vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en het feit dat het een belangrijke voedselbron is voor bestuivers.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Eupatorium maculatum is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de winter. Het is een vaste plant die opkomt in het voorjaar en bloeit in de zomer en herfst. Het is aan te raden om de plant in het najaar terug te snoeien en af te dekken voor bescherming in de winter.

  Eupatorium maculatum is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Deze plant kan dus overleven in de winter in gematigde klimaten.

  De plant Eupatorium maculatum is vrij gemakkelijk in onderhoud en gedijt goed in de meeste tuinen. Het enige waar je op moet letten is voldoende water geven en zorgen voor een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Verder heeft de plant weinig verzorging nodig.

  Eupatorium maculatum heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen verspreiden. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat om voldoende luchtcirculatie te behouden. Houd ongeveer een afstand van 60 tot 90 cm aan tussen Eupatorium maculatum en andere planten.

  De plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant te planten op een zonnige plek in de tuin.

  Eupatorium maculatum heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Over het algemeen is het voldoende om de plant 1 à 2 keer per week water te geven, afhankelijk van de bodemvochtigheid en het weer.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen en bestuivers willen aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt vanwege de nectarrijke bloemen. Daarnaast biedt het ook beschutting voor kleine dieren in de tuin.

  De plant bloeit van juli tot en met september en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 weken.

  Deze plant kan goed gedijen in de volle zon en heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om gezond te blijven. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens warme en droge periodes. Potentiële blootstelling aan felle middagzon kan een zonnebrand op de bladeren veroorzaken.

  Nee, de plant Eupatorium maculatum is niet eetbaar. Het is belangrijk om voor consumptie altijd te controleren of een plant veilig is om te eten. Het kan gevaarlijk zijn om planten te eten die niet bedoeld zijn voor consumptie.

  Eupatorium maculatum heeft grote bladeren en dichte bloemenclusters die geluid kunnen dempen. Het is echter niet de meest effectieve plant voor geluidsdemping in vergelijking met andere soorten. Het kan wel enige geluidsisolatie bieden in een tuinomgeving.

 • Om de plant gezond en mooi te houden, is het aan te raden om Eupatorium maculatum regelmatig te snoeien. Verwijder dode of zieke takken om de groei te bevorderen. Snoei in het voorjaar tot ongeveer 5-10 cm boven de grond om de plant te verjongen.

  Geef deze plant regelmatig water zodat de grond vochtig blijft, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt, anders kan wortelrot ontstaan. Het is belangrijk om de planten in de ochtend water te geven, zodat ze voldoende tijd hebben om droog te worden voordat de nacht valt.

  Het is belangrijk om Eupatorium maculatum te planten in goed doorlatende potgrond. Kies voor een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft. Bij voorkeur geen zware kleigrond gebruiken, maar eerder een luchtige potgrond.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, voedselrijke grond met een neutrale pH. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is en vermijd te droge of te natte omstandigheden. Voeg organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te droog wordt en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Plant de Eupatorium maculatum op een beschutte plek in de tuin.

  Het is raadzaam om de plant in de winter te beschermen tegen vorst, bijvoorbeeld door een laag mulch of bladeren rond de basis van de plant aan te brengen. Ook kunnen vorstgevoelige planten worden afgedekt met een speciale vorstbeschermhoes of -doek. Het is belangrijk om de plant goed water te geven voordat de vorstperiode begint om uitdroging te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig en moet worden geplant in goed doorlatende grond. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te stimuleren.

  Deze plant houdt van voedzame en humusrijke grond. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen. Gebruik geen te stikstofrijke meststoffen om lange stengels en zwakke planten te voorkomen.

  Mulchen is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij deze plant. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om verstikking van de plant te voorkomen.

  Eupatorium maculatum gedijt het beste in vochtige grond met een neutrale tot zure pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel te corrigeren met organisch materiaal of speciale bodemverbeteraars voor zuurminnende planten. Het is aan te raden om de plant te planten in grond met een pH tussen 5,5 en 6,5 voor optimale groei en bloei.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het raadzaam om regelmatig de bladeren en stengels te controleren op tekenen van plagen. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen zoals neem olie of pyrethrum als er toch sprake is van ongedierte. Ook het handmatig verwijderen van aangetaste delen kan helpen bij het beheersen van plagen.

 • Omschrijving

  Eupatorium maculatum, ook wel bekend als leverkruid, is een vaste plant die bloeit met grote roze tot paarse bloemhoofden in de zomer en najaar. De plant kan tot anderhalve meter hoog worden en heeft opvallend gevlekte stengels. Het blad is langwerpig en ruw aanvoelend. Eupatorium maculatum gedijt goed in vochtige, humusrijke grond en trekt vlinders en bijen aan. Deze plant wordt vaak gebruikt in natuurtuinen vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en het feit dat het een belangrijke voedselbron is voor bestuivers.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.