Eupatorium maculatum 'Atropurpureum'

Eupatorium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' is een prachtige vaste plant met diep donkerpaarse bladeren en bloemen. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,2 meter en bloeit van de zomer tot de herfst. Het is een aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen. De Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is een mooie toevoeging aan een border of als solitaire plant in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' is niet groenblijvend. Het is een tuinplant die in de winter zijn blad verliest. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw kan bloeien.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen. In de winter kunnen de stengels afsterven, maar in het voorjaar zal de plant weer opnieuw uitlopen.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en lichtomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om deze plant gezond te houden.

  Deze plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 60 cm in de breedte en 80 cm in de hoogte. Het is aan te raden om de plant voldoende ruimte te geven om te groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei onder controle te houden.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het kan zelfs beter gedijen in gedeeltelijke schaduw dan in volle zon. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is voor optimale groei.

  De Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' heeft een gemiddelde waterbehoefte en moet ongeveer 1-2 keer per week water krijgen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door licht vochtig te houden en te voorkomen dat de wortels in natte grond staan.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is daarom een populaire keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken.

  Ja, Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' is een goede plant voor biodiversiteit omdat het vlinders, bijen en andere insecten aantrekt. Daarnaast kunnen vogels ook profiteren van de zaden van deze plant. Het biedt dus voedsel en schuilgelegenheid voor verschillende diersoorten.

  Deze plant bloeit van juli tot en met september en de bloeiperiode duurt ongeveer 8 weken.

  De Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft, vooral tijdens warme periodes. Deze plant kan goed groeien en bloeien in de volle zon.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en kan giftig zijn voor mensen en dieren. Het wordt aangeraden om deze plant niet te consumeren.

  Ja, door de grote hoeveelheid bladeren en stengels kan de plant geluid enigszins dempen in de tuin. Het groene blad absorbeert geluidsgolven, waardoor het geluidsniveau lichtjes verminderd kan worden. Echter, het effect zal beperkt zijn in vergelijking met specifieke geluidsdempende planten.

 • De plant kan het beste in het voorjaar gesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip uitgebloeide bloemen regelmatig af om de bloei te stimuleren. Zorg ervoor dat de plant na het snoeien voldoende water en voeding krijgt om weer goed te kunnen groeien.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelgroei te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in humusrijke potgrond met een goede drainage. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet drassig. Een mix van compost en vermiculiet kan ook goed werken voor deze tuinplant.

  Deze plant groeit het beste in vochtige, vruchtbare grond met een goede drainage. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is en niet te zwaar of compact. Vermijd droge en zanderige grond voor een optimale groei van deze plant.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water. Deze plant is geschikt voor in de tuin.

  In de winter kan het nuttig zijn om een laag bladeren of mulch rond de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint. Sommige tuinders kiezen ervoor om de plant in een pot te zetten en deze naar binnen te brengen tijdens de koudste maanden.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in vochtige grond en volle zon tot halfschaduw. Om de groei te bevorderen, kan de plant in het voorjaar worden bemest. Verwijder uitgebloeide bloemen om nieuwe groei te stimuleren.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig bij te mesten tijdens het groeiseizoen. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schadelijk zijn voor de plant, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid mest die je gebruikt.

  Het is aan te raden om mulch aan te brengen rondom deze plant om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grond te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en niet direct tegen de stam van de plant aanligt.

  Deze plant groeit het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is. Voeg eventueel compost toe om de zuurgraad van de bodem te verbeteren.

  De plant kan last hebben van bladluizen, trips en spintmijten. Deze kunnen bestreden worden met roofmijten, lieveheersbeestjes of insecticiden. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van plaaginsecten is aan te raden.

 • Omschrijving

  De Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' is een prachtige vaste plant met diep donkerpaarse bladeren en bloemen. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 1,2 meter en bloeit van de zomer tot de herfst. Het is een aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen. De Eupatorium maculatum 'Atropurpureum' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is een mooie toevoeging aan een border of als solitaire plant in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.