Eupatorium purpureum

Eupatorium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Eupatorium purpureum, ook wel bekend als de koninginnekruid, is een prachtige vaste plant met sierlijke bloemtrossen in een diep paarse kleur. Deze plant kan tot wel 2 meter hoog worden en trekt vlinders en bijen aan met zijn nectarrijke bloemen. Eupatorium purpureum gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Het is een mooie aanvulling op een bloementuin of bijen- en vlindertuin. Let op: deze plant kan zich snel verspreiden via zaad en wortelstokken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Eupatorium purpureum is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de winter en is inactief tijdens dit seizoen. Het is een tuinplant die opvalt door zijn paarse bloemen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15°C. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. De plant kan dus overleven in gematigde klimaten.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig speciale zorg en kan goed gedijen in de meeste tuinomstandigheden. Het is een sterke en robuuste plant die weinig aandacht nodig heeft.

  Eupatorium purpureum heeft gemiddeld ongeveer 60 tot 80 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te laten zodat ze zich niet gaan verdringen. Houd rekening met de volwassen grootte van de plant bij het planten ervan in de tuin.

  Ja, deze plant groeit goed in gedeeltelijke schaduw tot volledige schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en geef regelmatig water. Het kan echter beter groeien en bloeien in de zon.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens drogere periodes. Het is aan te raden de grond vochtig te houden, zonder dat de wortels in het water staan. Over het algemeen is eens per week water geven voldoende.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen vanwege de zoete nectar van de bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Ja, deze plant is zeer goed voor de biodiversiteit omdat het veel insecten aantrekt, zoals vlinders en bijen. Het biedt ook beschutting en voedsel voor verschillende dieren in de tuin. Het helpt om de natuurlijke balans in de tuin te behouden en de diversiteit aan planten en dieren te bevorderen.

  De plant bloeit in de maanden juli tot en met september en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in zonnige situaties. Zorg er wel voor dat de grond vochtig blijft tijdens hete zomerdagen en geef voldoende water. Deze plant kan ook goed groeien in halfschaduw.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te eten. Het is beter om andere eetbare planten te kiezen voor consumptie.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen door de bladeren die geluidstrillingen absorberen en daardoor bijdragen aan een rustiger omgeving. Het kan dus helpen om geluidsoverlast te verminderen in uw tuin of buitenruimte.

 • De plant kan het beste in het voorjaar gesnoeid worden om de vorm te behouden en de bloei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot een derde van zijn oorspronkelijke hoogte. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt. Vermijd water geven op warme middagen om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond rijk is aan organisch materiaal en plaats de plant op een zonnige plek in de tuin. Het regelmatig bemesten van de potgrond zal helpen bij de gezonde groei van de plant.

  De Eupatorium purpureum gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en humus om optimale groei en bloei te garanderen. Vermijd zure of compacte grond, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren.

  De ideale standplaats voor deze plant is in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te vochtig blijft. Deze plant gedijt goed in vruchtbare grond.

  In de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de basis van de plant te leggen. Het is ook belangrijk om de plant niet te snoeien in het najaar, zodat de stengels bescherming bieden tegen de kou. Het is verstandig om de plant op een beschutte plek te zetten om de kans op vorstschade te verkleinen.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bloemen om nieuwe bloei te stimuleren. Snoei de plant in het voorjaar tot ongeveer 10-15 cm boven de grond.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar organische mest te geven om de groei te stimuleren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld compost of koemest. Daarnaast is het belangrijk om in de zomerperiode een meststof te geven die rijk is aan kalium voor een goede bloei.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en voorkomt onkruidgroei. Het is belangrijk om een laag mulch van ongeveer 5-10 cm dik rondom de plant aan te brengen. Gebruik organisch materiaal zoals houtsnippers, stro of compost als mulch.

  De bodem waarin de Eupatorium purpureum gedijt, moet een neutrale tot licht zure pH-waarde hebben. Een pH-waarde tussen de 6 en 7,5 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Deze plant wordt soms aangetast door bladluizen, trips en spint. Om ongedierte te bestrijden, kan je natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes inzetten of de plant regelmatig besproeien met een milieuvriendelijke zeepoplossing. Het is belangrijk om regelmatig de planten te controleren en snel in te grijpen bij een plaag.

 • Omschrijving

  Eupatorium purpureum, ook wel bekend als de koninginnekruid, is een prachtige vaste plant met sierlijke bloemtrossen in een diep paarse kleur. Deze plant kan tot wel 2 meter hoog worden en trekt vlinders en bijen aan met zijn nectarrijke bloemen. Eupatorium purpureum gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Het is een mooie aanvulling op een bloementuin of bijen- en vlindertuin. Let op: deze plant kan zich snel verspreiden via zaad en wortelstokken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.