Eupatorium rugosum

Eupatorium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Eupatorium rugosum, ook bekend als witte leverkruid, is een vaste plant die tot 1,5 meter hoog kan worden. De plant heeft donkergroene bladeren die ruw aanvoelen en witte bloemen in platte bloeiwijzen. Het is een aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen. Eupatorium rugosum gedijt goed in vochtige, vruchtbare grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. De bloeiperiode van deze plant is in de late zomer tot de herfst.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Eupatorium rugosum is een bladverliezende plant. Dit betekent dat de bladeren van deze plant tijdens de herfstperiode zullen afvallen. Het is geen groenblijvende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen. Eupatorium rugosum kan goed gedijen in gematigde klimaten.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig snoeien en bemesten is voldoende om deze plant gezond te houden.

  Deze plant heeft meestal een ruimte nodig van ongeveer 60 tot 90 centimeter breed en hoog. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden voor de plant om zich volledig te ontwikkelen en te groeien. Zorg ervoor dat er geen andere planten te dichtbij staan, zodat de plant voldoende licht en lucht krijgt.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is een schaduwminnende plant en gedijt goed in deze omstandigheden. Het kan zelfs beter groeien in de schaduw dan in de volle zon.

  Tuinplanten zoals de Eupatorium rugosum hebben over het algemeen behoefte aan regelmatig water, zo'n 1-2 keer per week. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Door met je vinger in de grond te voelen kun je bepalen of de plant water nodig heeft.

  Ja, deze plant is bekend om vlinders en bijen aan te trekken vanwege de nectarrijke bloemen die het produceert. Het is een waardevolle aanvulling op een tuin om deze bestuivers naar de omgeving te lokken.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn bloemen. Daarnaast biedt het voedsel en schuilplaatsen voor verschillende soorten insecten en vogels. Het zorgt zo voor een gevarieerd ecosysteem in de tuin.

  Deze plant bloeit van juli tot september en de bloei duurt ongeveer vier weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon, maar verdraagt ook wat schaduw. Het is aan te raden om hem op een zonnige plek te planten voor optimale groei en bloei.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het consumeren van deze plant kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om alleen planten te consumeren die als veilig eetbaar zijn aangemerkt.

  Eupatorium rugosum heeft de eigenschap geluid te dempen door zijn dikke bladeren en stelen. Dit maakt hem een ideale keuze voor tuinen die behoefte hebben aan geluidsabsorptie. Het is ook een aantrekkelijke toevoeging aan de tuin vanwege zijn bloemen en bladtextuur.

 • De plant kan het beste na de bloei worden teruggesnoeid om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en snoei eventueel te lange takken wat terug. Snoei in het voorjaar zodat de plant genoeg tijd heeft om weer opnieuw te groeien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens warme, droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet drassig. Gebruik bij voorkeur regenwater of lauw kraanwater.

  Voor Tuinplanten zoals Eupatorium rugosum is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Vermijd grond die te compact is, aangezien dit de wortels kan verstikken. Kies voor een potgrond die rijk is aan organisch materiaal en regelmatig water geven is essentieel voor een gezonde groei.

  De Eupatorium rugosum gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem humusrijk en voedzaam is. De plant kan zowel in zure als neutrale grond groeien.

  De plant gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Een beschutte plek in de tuin is ideaal voor deze plant.

  Zorg ervoor dat de plant tijdens de winterperiode voldoende beschermd is tegen vorst door mulch rond de basis aan te brengen. Eventueel kan ook een beschermende doek of fleece over de plant geplaatst worden. Vermijd het gebruik van plastic om verstikking van de plant te voorkomen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om dode bloemen regelmatig weg te knippen om nieuwe bloei te stimuleren. Snoei in het voorjaar om de plant compact te houden.

  Deze plant heeft regelmatig bemesting nodig met een universele meststof om gezond te blijven en goed te groeien. Geef de meststof in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant en niet in direct contact komt met de wortels.

  Het gebruik van mulch is gunstig voor tuinplanten omdat het de bodem vochtig houdt en onkruidgroei onderdrukt. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals houtsnippers, bladeren of compost. Het beschermt de wortels van de planten en verbetert de bodemstructuur.

  De plant gedijt het beste op een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.0 is ideaal voor deze tuinplant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op tekenen van ongedierte zoals bladluizen, rupsen of trips. Bestrijd ongedierte indien nodig met natuurlijke methoden zoals het verwijderen met de hand, het gebruik van insecticid

 • Omschrijving

  Eupatorium rugosum, ook bekend als witte leverkruid, is een vaste plant die tot 1,5 meter hoog kan worden. De plant heeft donkergroene bladeren die ruw aanvoelen en witte bloemen in platte bloeiwijzen. Het is een aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen. Eupatorium rugosum gedijt goed in vochtige, vruchtbare grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. De bloeiperiode van deze plant is in de late zomer tot de herfst.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.