Eupatorium rugosum 'Braunlaub'

Eupatorium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Eupatorium rugosum 'Braunlaub' is een vaste plant die bekend staat om zijn donkere, bijna zwarte bladeren en witte bloemen die bloeien in de late zomer en de herfst. De plant kan tot 1,2 meter hoog worden en trekt vlinders en bijen aan. De bladeren zijn diep getand en voelen ruw aan door hun oppervlakte. 'Braunlaub' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en is geschikt voor zon tot halfschaduw. Deze plant kan ook worden gebruikt als snijbloem in boeketten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Eupatorium rugosum 'Braunlaub' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren tijdens de wintermaanden en is dus niet het hele jaar door groen. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan overleven in de meeste delen van Nederland gedurende de winter. Het is aan te raden om de plant wel goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en klimaten. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om deze plant gezond te houden.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 60-80 cm breed en 80-100 cm hoog. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden voor de plant om zich volledig te kunnen ontwikkelen en te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om gezond te blijven.

  Deze plant groeit het best in de halfschaduw of schaduw. Een teveel aan direct zonlicht kan de groei belemmeren. Zorg voor voldoende vochtige en vruchtbare grond voor optimale groei en bloei.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar bevatten. Het is een goede keuze om biodiversiteit in de tuin te bevorderen en insecten aan te trekken. Het kan een waardevolle toevoeging zijn voor een tuin die bijdraagt aan het ecosysteem.

  Ja, deze plant is zeker goed voor biodiversiteit. Door zijn bloemen trekt hij vlinders en bijen aan, wat de biodiversiteit in de tuin kan vergroten. Daarnaast kan de plant ook dienen als voedselbron voor verschillende insecten.

  De plant bloeit van juli tot september en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een zonnige locatie in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes, om uitdroging te voorkomen. Het is raadzaam om de plant regelmatig te controleren op tekenen van verbranding en deze indien nodig te verplaatsen naar een plek met iets meer schaduw.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is raadzaam om geen planten uit de tuin te eten tenzij specifiek gekweekt voor consumptie. Het kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, planten in het algemeen kunnen geluid dempen door hun bladeren en stengels geluidsgolven te absorberen. Echter, de mate waarin dit gebeurt kan variëren afhankelijk van de specifieke eigenschappen van de plant. Over het algemeen kan de Eupatorium rugosum 'Braunlaub' dus helpen om geluid te dempen in uw tuin.

 • Deze plant kan worden gesnoeid in het voorjaar om de vorm te behouden en de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei indien nodig om de plant compact te houden. Zorg ervoor dat snoeigereedschap schoon en scherp is om infecties te voorkomen.

  Deze plant vraagt regelmatig water, vooral tijdens warme dagen. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd stilstaand water. Het is aan te raden om 's ochtends of 's avonds water te geven om verdamping te voorkomen.

  Gebruik voor deze plant een goed doorlatende potgrond om de wortels gezond te houden. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt. Voeg eventueel wat meststof toe voor een extra voedingsboost.

  De bodemkwaliteit voor deze plant dient vochtig tot nat te zijn met goede afwatering. Een vruchtbare en voedselrijke bodem is ideaal voor optimale groei. Zorg voor een neutrale tot licht zure bodem met voldoende organisch materiaal.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond voor optimale groei. Bescherm de plant tegen sterke wind.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst. Je kunt de plant bedekken met bladeren of stro om de wortels te isoleren. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, vruchtbare grond. Regelmatig snoeien en bemesten bevordert de groei en bloei. Bescherm de plant in de winter tegen vorst.

  Deze Tuinplanten heeft matige bemesting nodig tijdens het groeiseizoen. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en halverwege het groeiseizoen. Let op dat overbemesting kan leiden tot ongezonde groei en minder bloei.

  Mulch helpt om vocht vast te houden in de grond en onkruid te onderdrukken. Het beschermt de wortels tegen temperatuurschommelingen en zorgt voor extra voedingsstoffen. Voor tuinplanten is het advies om jaarlijks een laagje mulch aan te brengen.

  De zuurgraad van de bodem voor de plant Eupatorium rugosum 'Braunlaub' dient neutraal tot licht zuur te zijn, met een pH tussen de 6,0 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Een regelmatige controle van de zuurgraad en eventuele aanpassingen kunnen gunstig zijn voor de groei van de plant.

  De plant is gevoelig voor bladluizen en spint. Om ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Het regelmatig controleren van de plant en het verwijderen van aangetaste bladeren kan helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Eupatorium rugosum 'Braunlaub' is een vaste plant die bekend staat om zijn donkere, bijna zwarte bladeren en witte bloemen die bloeien in de late zomer en de herfst. De plant kan tot 1,2 meter hoog worden en trekt vlinders en bijen aan. De bladeren zijn diep getand en voelen ruw aan door hun oppervlakte. 'Braunlaub' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en is geschikt voor zon tot halfschaduw. Deze plant kan ook worden gebruikt als snijbloem in boeketten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.