Festuca gautieri

Festuca

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Festuca gautieri, ook wel bekend als zwenkgras, is een siergras met fijn, blauwgroen blad. Het vormt compacte pollen en groeit tot ongeveer 15 cm hoog. De plant bloeit in de zomer met decoratieve bloeistengels. Festuca gautieri gedijt goed in zonnige tot halfschaduwrijke plekken en heeft weinig onderhoud nodig. Ideaal voor gebruik als bodembedekker in rotstuinen of als borderplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een mooie groene uitstraling in de tuin, ook in de wintermaanden. De plant kan dus dienen als een mooie en groene toevoeging aan je tuin.

  Festuca gautieri is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius en kan dus goed tegen vorst. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. In de winter is het aan te raden om de plant af te dekken met bladeren of stro.

  Ja, Festuca gautieri is een makkelijk te onderhouden plant die weinig zorg nodig heeft. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in zonlicht en goed doorlatende grond. Het is daarom ideaal voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

  Voor deze plant is het aan te raden om tussen de 30 en 50 centimeter ruimte vrij te houden tussen andere planten. Het heeft de neiging om zich te verspreiden, dus het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat het zich goed kan ontwikkelen. Het is ook mogelijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei onder controle te houden.

  Ja, Festuca gautieri groeit goed in de schaduwrijke omgevingen. Het is een ideale plant voor schaduwrijke tuinen of borders. Zorg wel voor voldoende vochtige grond om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen niet veel water nodig en kunnen meestal één tot twee keer per week worden bewaterd, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten in licht vochtig te houden. Overmatig water geven kan wortelrot veroorzaken.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen.

  Ja, Festuca gautieri is goed voor biodiversiteit. De plant trekt verschillende insecten aan en zorgt voor variatie in de tuin. Daarnaast biedt het schuilplekken en voedsel voor kleine dieren.

  "Festuca gautieri" bloeit in de maanden mei en juni en de bloei kan tot ongeveer vier weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, de plant Festuca gautieri is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren, omdat het giftige stoffen kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het wordt voornamelijk gekweekt voor decoratieve doeleinden in tuinen.

  Ja, de plant heeft een geluidsdempende werking doordat de bladeren geluidsgolven absorberen. Dit zorgt voor een meer rustige en stille omgeving.

 • Knip in het voorjaar de dode bladeren weg tot aan de basis. Dit voorkomt dat de plant er slordig uitziet en stimuleert nieuwe groei. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar gebruikt om beschadiging te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt, maar ook niet uitdroogt. Gebruik een potgrond speciaal voor tuinplanten voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  Festuca gautieri gedijt het best in goed doorlatende grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast. Een vruchtbare bodem met voldoende organisch materiaal zal de groei en gezondheid van deze plant bevorderen.

  De Festuca gautieri gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Deze plant houdt niet van te natte grond, dus zorg voor een droge standplaats. Festuca gautieri is geschikt voor zowel borders als rotstuinen.

  Zorg ervoor dat de plant goed is ingeplant en de grond goed is aangedrukt om vorstschade te voorkomen. Een laag mulch kan helpen om de wortels te beschermen tegen extreme kou. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen met bijvoorbeeld een fleecehoes.

  De plant vereist weinig onderhoud en is zeer winterhard. Het is belangrijk om oude stengels in het voorjaar af te knippen en de plant regelmatig water te geven. Verder is het aan te raden om de plant af en toe te bemesten voor een gezonde groei.

  De Tuinplanten zoals Festuca gautieri hebben matige bemesting nodig. Gebruik een langzaam werkende meststof speciaal voor siergrassen om de groei te stimuleren. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en een minder compacte groeiwijze.

  Mulchen is belangrijk voor deze plant om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors als mulch. Breng de mulchlaag aan rond de plant, maar zorg ervoor dat de stam of basis van de plant vrij blijft.

  Festuca gautieri gedijt het best in zure tot neutrale bodems. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen voor een goede groei en gezondheid van de plant. Het is raadzaam om regelmatig te bemesten om de juiste zuurgraad te behouden.

  Deze plant heeft over het algemeen geen last van veel voorkomende plagen en ziekten. Het is belangrijk om de plant goed te onderhouden en regelmatig te controleren op eventueel ongedierte. Mocht er toch ongedierte optreden, dan kunnen natuurlijke bestrijdingsmethoden worden gebruikt zoals het besproeien met een milieuvriendelijke insecticide.

 • Omschrijving

  Festuca gautieri, ook wel bekend als zwenkgras, is een siergras met fijn, blauwgroen blad. Het vormt compacte pollen en groeit tot ongeveer 15 cm hoog. De plant bloeit in de zomer met decoratieve bloeistengels. Festuca gautieri gedijt goed in zonnige tot halfschaduwrijke plekken en heeft weinig onderhoud nodig. Ideaal voor gebruik als bodembedekker in rotstuinen of als borderplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.