Filipendula kamtschatica

Filipendula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Filipendula kamtschatica, ook bekend als de Kamtschatka moerasspirea, is een vaste plant met prachtige, grote bloemschermen die bloeien van de lente tot de zomer. Deze plant kan tot 1,5 meter hoog worden en heeft diep ingesneden, donkergroen blad. Het is een uitstekende keuze voor vochtige, voedselrijke grond en kan goed gedijen in de halfschaduw. Filipendula kamtschatica trekt vlinders en bijen aan, wat het een mooie aanvulling maakt op elke tuin. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist, waardoor het een populaire keuze is voor tuiniers.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Filipendula kamtschatica is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de herfst en komt weer terug in het voorjaar. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Filipendula kamtschatica is winterhard tot -20 graden Celsius.

  Ja, deze tuinplant is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Het heeft weinig speciale zorg nodig en gedijt goed in de meeste tuinomgevingen. Regelmatig water geven en een lichte snoeibeurt na de bloei is vaak voldoende.

  De "Filipendula kamtschatica" heeft een ruime plek nodig om te groeien en bloeien. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten en struiken, zodat hij zich goed kan ontwikkelen. Een plek met voldoende zonlicht en vochtige, goed doorlatende grond is ideaal voor deze plant.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een sterke tuinplant die zich goed aanpast aan verschillende lichtomstandigheden en kan goed gedijen in de schaduwrijke delen van de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals Filipendula kamtschatica hebben over het algemeen 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar die ze produceren. Dit zorgt voor een goede bestuiving en helpt bij het behouden van biodiversiteit in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en nectar. Het biedt voedsel en beschutting voor verschillende soorten insecten, wat bijdraagt aan een gezonde en diverse tuinomgeving. Het kan dus zeker als een waardevolle toevoeging worden gezien voor het bevorderen van biodiversiteit.

  Deze plant bloeit in de maanden juni en juli. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats met voldoende vochtige grond. zorgt voor een gezonde groei en bloei.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is geen voedselgewas en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het kan giftig zijn als het wordt ingenomen.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen door zijn dichte bladeren en vertakte groeiwijze. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen in de tuin.

 • De plant kan in het voorjaar worden teruggesnoeid om de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en bloemstelen. Knip de plant net boven de grond af om een compacte vorm te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is, en vermijd dat de plant met zijn wortels in water blijft staan. Geef bij voorkeur in de ochtend of avond water om verdamping te minimaliseren.

  De Filipendula kamtschatica groeit het beste in vochtige potgrond met een goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur tot neutraal is en voldoende voedingsstoffen bevat. Gebruik bij voorkeur speciale potgrond voor tuinplanten voor een optimale groei en bloei.

  De plant vereist een vochtige en goed doorlatende bodem. Het is belangrijk dat de grond humusrijk is en een neutrale tot lichtzure pH heeft. Een goede bodemkwaliteit draagt bij aan de groei en bloei van de plant.

  De Filipendula kamtschatica gedijt het best op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor vochtige, humusrijke grond en vermijd te droge of te natte bodems. Deze tuinplanten zijn voornamelijk geschikt voor borderbeplanting en kunnen goed gecombineerd worden met andere vaste planten.

  Om Filipendula kamtschatica te beschermen tegen vorst, is het aan te raden om een dikke laag mulch rond de plant aan te brengen. Snoei de uitgebloeide bloemen af voordat de winter begint om rot te voorkomen. In strenge winters is het verstandig om de plant af te dekken met een fleecehoes of tuinvlies.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor een goed doorlatende grond en voldoende zonlicht. Snoei bloemstelen na de bloei om nieuwe groei te stimuleren.

  De plant heeft behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik bij voorkeur een organische meststof om de plant te voeden. Overbemesting kan leiden tot weelderige groei en minder bloemen.

  Mulch helpt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het beschermt de wortels tegen vorst in de winter. Geschikte mulchmaterialen zijn bijvoorbeeld bladeren, compost of boomschors.

  De Filipendula kamtschatica gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren om de optimale groei en bloei van de plant te bevorderen. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen de pH-waarde van de bodem te verbeteren.

  De plant is gevoelig voor bladluizen en rupsen, deze kunnen bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen of door de plant regelmatig af te spoelen met water. Het is belangrijk om regelmatig de planten te inspecteren op tekenen van ongedierte en indien nodig actie te ondernemen om de schade te beperken. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan schadelijk zijn voor de plant en het milieu, dus wordt dit afgeraden.

 • Omschrijving

  Filipendula kamtschatica, ook bekend als de Kamtschatka moerasspirea, is een vaste plant met prachtige, grote bloemschermen die bloeien van de lente tot de zomer. Deze plant kan tot 1,5 meter hoog worden en heeft diep ingesneden, donkergroen blad. Het is een uitstekende keuze voor vochtige, voedselrijke grond en kan goed gedijen in de halfschaduw. Filipendula kamtschatica trekt vlinders en bijen aan, wat het een mooie aanvulling maakt op elke tuin. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud vereist, waardoor het een populaire keuze is voor tuiniers.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.