Filipendula palmata

Filipendula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Filipendula palmata, også kendt som vinget pileurt, er en flerårig plante, der tilhører rosenfamilien. Planten har store, dybt indskårne blade og kan nå en højde på cirka 1,5 meter. Om sommeren producerer planten aks med små, lyserøde blomster, der spreder en sød duft. Filipendula palmata trives godt i fugtig og veldrænet jord og foretrækker en placering i halvskygge. Planten tiltrækker bier og sommerfugle og udgør en smuk addition til bede eller langs damme.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Filipendula palmata er ikke en stedsegrøn plante. Den taber sine blade om efteråret og springer igen tilbage til foråret. Denne plante tilhører kategorien af haveplanter.

  Filipendula palmata er vinterhårdfør ned til cirka -20 grader Celsius. Det er vigtigt at beskytte planten godt mod hård frost for at undgå skader. I vinterperioden anbefales det at beskytte planten med f.eks. et lag muld eller blade.

  Ja, Filipendula palmata er generelt nem at vedligeholde og kræver ikke særlig pleje. Det er en robust plante, der trives godt under de fleste haveforhold. Regelmæssig vanding og beskæring er tilstrækkeligt for at holde planten sund.

  Filipendula palmata har brug for cirka 50 til 60 cm plads mellem hver plante. Det anbefales at give planten plads til at sprede sig og vokse uden konkurrence fra andre planter. Sørg for tilstrækkeligt lys og luft omkring planten for en sund vækst.

  Ja, Filipendula palmata trives godt i skyggen. Det er en plante, der holder af fugtige, skyggefulde omgivelser. Sørg for tilstrækkeligt fugtig jord, og planten vil trives i skyggen.

  Filipendula palmata har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Generelt er det tilstrækkeligt at vande planten en gang om ugen. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men undgå at den bliver oversvømmet.

  Ja, denne plante er attraktiv for sommerfugle og bier på grund af den søde duft og nektaren, den producerer. Dette gør den til et godt valg for haver, der gerne vil bidrage til at bevare disse nyttige insekter.

  Ja, plantens blomster tiltrækker bier, sommerfugle og andre bestøvere, hvilket bidrager til biodiversiteten i haven. Derudover giver plantens blade og frø mad og skjulesteder til små dyr. Det er derfor helt sikkert en værdifuld tilføjelse til biodiversiteten i haven.

  Filipendula palmata blomstrer i månederne juni, juli og august. Blomstringsperioden kan vare cirka 4 til 6 uger.

  Ja, denne plante kan godt tåle fuld sol. Det er en plante, der trives godt i sollys. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand på varme og solrige dage.

  Nej, denne plante er ikke spiselig. Det anbefales ikke at indtage dele af denne plante. Det er vigtigt kun at spise planter, der er kendt for at være sikre at indtage.

  Ja, denne plante har store blade, der kan absorbere lyd og dermed give lidt lydisolering i haven.

 • Filipendula palmata bør beskæres bedst om foråret for at holde planten sund og kompakt. Fjern døde, syge eller beskadigede grene og beskær de visnede blomsterstængler tilbage til jorden. Vær opmærksom på ikke at beskære for hårdt, da planten blomstrer på gammelt træ.

  Giv regelmæssigt vand til denne plante, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden altid forbliver let fugtig, men undgå vandoverskud. Giv helst vand ved plantens base for at undgå skimmeldannelse.

  Filipendula palmata trives godt i fugtig og veldrænet pottemuld. Det er vigtigt regelmæssigt at kontrollere jordens fugtighed og give planterne vand, hvis det er nødvendigt. Brug af ekstra gødning kan fremme vækst og blomstring af planten.

  Haveplanter som Filipendula palmata foretrækker en fugtig og godt drænet jord. Det er vigtigt, at jorden indeholder tilstrækkelige næringsstoffer og ikke er for sur. En jord med en neutral pH-værdi er ideel for sund vækst af denne plante.

  Planten trives bedst i fugtig, sur jord i halvskygge til skygge. Sørg for en beskyttet placering med tilstrækkelig fugtighed. Undgå for kraftig sol og tør jord.

  Have i almindelighed ikke brug for vinterbeskyttelse. Sørg for, at jorden er veldrænet, og at planten ikke står for vådt i vintermånederne. Du kan eventuelt beskytte planten mod hård frost med et lag blade eller halm.

  Sørg for en fugtig og veldrænet jord. Giv regelmæssigt vand i tørre perioder. Fjern visne blomster for at fremme ny vækst.

  Have planter som Filipendula palmata har brug for regelmæssig gødning for at opnå en sund vækst og blomstring. Brug en organisk gødning om foråret og eventuelt i vækstperioden. Vær forsigtig med overgødning, da det kan være skadeligt for planten.

  At mulche med et lag organisk materiale om foråret hjælper med at holde jorden fugtig og undertrykke ukrudt. Brug helst kompost, barkflis eller bladeaffald. Undgå at lægge mulch op ad stammen for at forebygge rodædning.

  Filipendula palmata trives bedst i en let sur til neutral jord. En pH-værdi mellem 5,5 og 7,0 er ideel for denne plante. Sørg for god dræning for at undgå rodskader.

  For at bekæmpe skadedyr på havenplanter er det tilrådeligt at regelmæssigt inspicere bladene og stænglerne for skadedyr som lus, larver eller spindemider. Naturlige fjender som mariehøns kan hjælpe med at kontrollere populationen. Om nødvendigt kan biologiske bekæmpelsesmidler bruges.

 • Beskrivelse

  Filipendula palmata, også kendt som vinget pileurt, er en flerårig plante, der tilhører rosenfamilien. Planten har store, dybt indskårne blade og kan nå en højde på cirka 1,5 meter. Om sommeren producerer planten aks med små, lyserøde blomster, der spreder en sød duft. Filipendula palmata trives godt i fugtig og veldrænet jord og foretrækker en placering i halvskygge. Planten tiltrækker bier og sommerfugle og udgør en smuk addition til bede eller langs damme.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.