Filipendula purpurea 'Alba'

Filipendula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Filipendula purpurea 'Alba' is een vaste plant met een opgaande groeiwijze en diep ingesneden bladeren. De bloemen van deze plant zijn wit van kleur en bloeien in de zomermaanden. Het is een mooie toevoeging aan een border of als solitaire plant in de tuin. Deze plant trekt vlinders en bijen aan door de nectar in de bloemen. Filipendula purpurea 'Alba' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Filipendula purpurea 'Alba' is niet groenblijvend. Het is een tuinplant die in de winter zijn bladeren verliest. Het is een vaste plant die in het voorjaar weer uitloopt.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen. Zorg voor een goede drainage van de grond om vorstschade te voorkomen.

  Filipendula purpurea 'Alba' is over het algemeen makkelijk te onderhouden en heeft weinig verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor een goed doorlatende grond. Daarnaast is het aan te raden om de plant jaarlijks te bemesten voor optimale groei en bloei.

  Deze plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 60 tot 90 cm in de breedte en hoogte. Zorg ervoor dat er voldoende licht en luchtcirculatie is rondom de plant. Plant de Filipendula purpurea 'Alba' op een plek waar hij zich vrij kan ontwikkelen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een geschikte tuinplant voor plekken met minder zonlicht. Zorg wel voor voldoende vochtige grond.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Controleer regelmatig de grond voordat je water geeft.

  Ja, de plant 'Filipendula purpurea 'Alba'' is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan door de nectar en bloemen die ze produceert. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan een tuin.

  Ja, planten die inheems zijn in Nederland en veel nectar produceren zijn over het algemeen goed voor biodiversiteit, omdat ze insecten aantrekken zoals bijen en vlinders die zorgen voor bestuiving. Het toevoegen van diverse plantensoorten aan je tuin kan bijdragen aan een gezondere omgeving voor verschillende diersoorten.

  De plant bloeit van juni tot augustus en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  De Filipendula purpurea 'Alba' kan goed gedijen in de volle zon. Het is een sterke tuinplant die veel zonlicht kan verdragen. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het eten van de plant kan leiden tot toxiciteit en gezondheidsproblemen. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, de plant heeft grote bladeren en dichte groeivormen die geluidsgolven kunnen absorberen en reflecteren, waardoor het enigszins geluidsdempend kan zijn in de tuin.

 • Het is aan te raden om deze plant in het voorjaar na de bloei lichtjes terug te snoeien om de vorm te behouden en om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Let op dat je niet te rigoureus snoeit, aangezien deze plant langzaam herstelt van zware snoei.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Vermijd echter dat de wortels in een te natte bodem staan, dit kan leiden tot wortelrot.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om gebruik te maken van voedzame potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en voldoende vocht kan vasthouden. Controleer regelmatig of de plant nog voldoende voeding en water krijgt.

  Deze plant groeit het beste in vochtige en goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een pH-waarde heeft tussen de 5,5 en 7,0. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat zodat de plant goed kan gedijen.

  De plant heeft een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Het liefst staat de plant op een vochtige, humusrijke bodem. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is.

  In de winter is het raadzaam om de plant af te dekken met een laagje mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast is het belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind door hem op een beschutte plek te planten. Het is niet nodig om de plant volledig af te dekken met bijvoorbeeld een doek.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen. Snoei de plant in het voorjaar om een compacte vorm te behouden.

  Tuinplanten zoals deze hebben vaak behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een evenwichtige meststof die speciaal is ontworpen voor bloeiende planten om de juiste voedingsstoffen te leveren. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en timing van de bemesting om overbemesting te voorkomen.

  Mulch de plant in het voorjaar met organisch materiaal om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam wordt aangebracht om rotting te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag indien nodig om de plant gezond te houden.

  De Filipendula purpurea 'Alba' groeit het beste in een lichtzure bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5. Een goede drainage is ook belangrijk voor deze plant. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor deze tuinplant kan een biologisch insecticide worden gebruikt om ongedierte zoals bladluizen en rupsen te bestrijden. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van schade en het verwijderen van aangetaste bladeren kan ook helpen bij de bestrijding van ongedierte. Verder kunnen natuurlijke vijanden van de plaaginsecten, zoals lieveheersbeestjes, worden aangetrokken door het planten van extra bloemen in de tuin.

 • Omschrijving

  De Filipendula purpurea 'Alba' is een vaste plant met een opgaande groeiwijze en diep ingesneden bladeren. De bloemen van deze plant zijn wit van kleur en bloeien in de zomermaanden. Het is een mooie toevoeging aan een border of als solitaire plant in de tuin. Deze plant trekt vlinders en bijen aan door de nectar in de bloemen. Filipendula purpurea 'Alba' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.