Filipendula rubra

Filipendula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Filipendula rubra, ook wel bekend als de koninginnenkruid, is een prachtige vaste plant met pluimen van roze bloemen die bloeien in de zomer. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 120 cm en heeft een bossige groeiwijze. Filipendula rubra gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en op een plek met veel zonlicht of halfschaduw. De bladeren van de plant zijn diep ingesneden en hebben een decoratieve uitstraling. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en is een mooie toevoeging aan een cottage-tuin of een natuurlijke tuinstijl.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Filipendula rubra is geen groenblijvende plant. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer tot bloei.

  Filipendula rubra is winterhard tot ongeveer -25°C. Deze plant kan dus goed tegen vorst en is geschikt voor Nederlandse winters. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, de plant Filipendula rubra is makkelijk in onderhoud. Het is een sterke en weinig veeleisende plant die goed gedijt in zowel zon als halfschaduw. Regelmatig water geven en dode bloemen verwijderen is voldoende voor een gezonde groei.

  Filipendula rubra heeft ongeveer 60-90 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven voor luchtcirculatie en zonlicht. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden. Het houdt van vochtige, vruchtbare grond en kan goed gedijen onder bomen of in de buurt van struiken. Het is belangrijk om voldoende water te geven als de plant in de schaduw staat.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de grond voordat je water geeft.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen.

  Ja, de Filipendula rubra is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders, bijen en andere bestuivers aantrekt. Daarnaast biedt de plant een schuilplaats en voedsel voor verschillende soorten dieren in de tuin. Het draagt bij aan een gevarieerd ecosysteem in de tuin.

  Filipendula rubra bloeit meestal in de maanden juni, juli en augustus. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken. De plant staat bekend om zijn prachtige bloemen die als lange pluimen boven het blad uit steken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en is dus geschikt om in de zon te plaatsen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes.

  Nee, de plant "Filipendula rubra" is niet eetbaar. Het wordt vaak geteeld als sierplant in tuinen vanwege zijn mooie bloemen. Het consumeren van deze plant kan leiden tot vergiftiging.

  Ja, deze plant heeft de potentie om geluid te dempen vanwege zijn dichte groei en bladeren die geluidsgolven kunnen absorberen. Het is echter niet zo effectief als specifieke geluidsdempende materialen. De plant kan wel bijdragen aan een groenere en rustigere omgeving in uw tuin.

 • Je kunt de plant het beste na de bloei terugsnoeien tot ongeveer 10 centimeter boven de grond. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de plant uit om luchtcirculatie te bevorderen. Snoei de plant niet te rigoureus, omdat dit de bloei kan verminderen.

  Deze plant houdt van vochtige grond, dus het is belangrijk om regelmatig water te geven. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, vooral tijdens warme periodes. Geef bij voorkeur water aan de voet van de plant om schimmelproblemen te voorkomen.

  Voor een Tuinplant zoals Filipendula rubra is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Gebruik een mix van potgrond en compost voor optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  De plant gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende bodem. Zorg voor een vruchtbare grond met voldoende organisch materiaal. Vermijd te zure of te droge grond voor optimale groei en bloei.

  Filipendula rubra gedijt het beste in vochtige, vruchtbare grond in de halfschaduw of volle zon. Deze plant is ideaal voor vochtige border of bij vijvers en beekjes. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is.

  Om de plant te beschermen tegen vorst, kun je een laag mulch aanbrengen rond de wortels. Zorg ervoor dat de plant goed is vastgezet en niet kan omwaaien tijdens winterse stormen. In strenge winters kan het helpen om de plant af te dekken met een winterbeschermingsdoek.

  Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode bloemen regelmatig af om nieuwe bloemgroei te bevorderen. Geef de plant regelmatig voeding voor een gezonde groei.

  De plant heeft matige bemesting nodig met een evenwichtige meststof voor bloeiende planten. Overbemesting kan leiden tot slappe groei en minder bloemen. Het is belangrijk om de plant na de bloei licht te bemesten voor een gezonde groei.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of bladeren helpt om de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Dit beschermt de wortels van de plant tegen extreme temperaturen en bevordert de groei. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant vereist een neutrale tot iets zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld organische meststoffen of kalk. Planten gedijen het beste in een bodem met de juiste zuurgraad voor hun specifieke behoeften.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplanten, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum helpen. Daarnaast is het ook mogelijk om bepaalde planten te combineren om ongedierte af te weren, zoals bijvoorbeeld goudsbloemen of knoflook. Ook regelmatig controleren op ongedierte en deze handmatig verwijderen kan helpen bij het behouden van een gezonde plant.

 • Omschrijving

  Filipendula rubra, ook wel bekend als de koninginnenkruid, is een prachtige vaste plant met pluimen van roze bloemen die bloeien in de zomer. De plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 120 cm en heeft een bossige groeiwijze. Filipendula rubra gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en op een plek met veel zonlicht of halfschaduw. De bladeren van de plant zijn diep ingesneden en hebben een decoratieve uitstraling. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en is een mooie toevoeging aan een cottage-tuin of een natuurlijke tuinstijl.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.