Filipendula ulmaria

Filipendula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Moerasspiræaen, også kendt som Filipendula ulmaria, er en flerårig plante, der kan blive op til 1,5 meter høj. Den har fine, fjerede blade og blomstrer om sommeren med store, hvide blomsterskærme. Planten er kendt for sin søde, honninglignende duft og tiltrækker bier og sommerfugle. Moerasspiræa trives bedst på fugtig, næringsrig jord og kan trives godt langs vandløb. Urten bruges undertiden medicinsk på grund af dens antiinflammatoriske og smertestillende egenskaber.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten er ikke stedsegrøn og taber sine blade om efteråret. Det er en flerårig plante, der skyder nyt løv hvert forår.

  Denne plante er hårdfør ned til omkring -20 grader Celsius. Husk dog altid at beskytte den mod ekstrem kulde. Det er en haveplante, der er godt rustet mod kolde temperaturer.

  Ja, planten kræver lidt vedligeholdelse og trives godt i fugtig jord og halvskygge. Regelmæssig vanding og årlig gødning er tilstrækkeligt for at holde planten sund. Det er en stærk og vinterhårdfør plante, der kræver lidt opmærksomhed.

  Filipendula ulmaria har brug for tilstrækkelig plads til at udvikle sig fuldt ud. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at vokse og sprede sig. Tag højde for plantens højde og bredde ved plantning i haven.

  Ja, Filipendula ulmaria trives godt i skyggen. Det er en plante, der trives godt i fugtig og næringsrig jord. Sørg for, at jorden ikke tørrer ud, især i tørre perioder.

  Planten har brug for regelmæssig vanding, især under varme og tørre perioder. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men ikke gennemvædet. Generelt kan planten have brug for vand to til tre gange om ugen, afhængigt af forholdene.

  Ja, planten Filipendula ulmaria tiltrækker sommerfugle og bier. Den tiltrækker disse insekter på grund af nektaren, den producerer. Det er en smuk tilføjelse til haven for at tiltrække biodiversitet.

  Ja, planten er god for biodiversiteten, fordi den giver nektar og pollen til bier, sommerfugle og andre insekter. Derudover spises frøene af fugle og små pattedyr. Planten tiltrækker også nyttige insekter, der hjælper med at bestøve andre planter i haven.

  Yarrow blomstrer i juni, juli og august, og blomstringsperioden varer cirka 6 uger.

  Denne plante foretrækker en placering i halvskygge eller skygge. Direkte sollys kan brænde bladene. En placering i fuld sol frarådes til denne plante.

  Ja, blomsterne af denne plante er spiselige og bliver nogle gange brugt i salater eller desserter. Dog anbefales det at undgå at indtage det i store mængder på grund af mulig giftighed ved overdreven indtagelse. Det er vigtigt altid at være sikker på identiteten af planten, før du indtager den.

  Ja, planten har lyddæmpende egenskaber på grund af de store blade og den tætte vækst, hvilket kan reducere omgivende lyd. Det kan derfor hjælpe med at dæmpe lyden i haven eller på altanen.

 • For at forhindre, at planten bliver for stor, kan du efter blomstringen beskære de visne blomsterskud helt ned til jorden. Fjern også eventuelt døde eller beskadigede grene. Beskær planten let om foråret for at bevare formen og væksten.

  Planten elsker en fugtig jord og har brug for regelmæssigt vand. Sørg for, at jorden aldrig tørrer ud, men undgå at rødderne står i vand. Giv ekstra vand i varmt vejr.

  Mange haveplanter trives bedst i fugtig, veldrænet pottemuld. Sørg for, at pottemulden ikke bliver for våd for at undgå rodskader. Brug en pottemuld, der er egnet til haveplanter og opfylder plantens specifikke behov.

  Denne plante trives bedst i fugtig, næringsrig jord. Sørg for, at jorden er veldrænet for at undgå vandoverflade. Tilsætning af organisk materiale såsom kompost kan forbedre jordkvaliteten.

  Denne plante trives bedst i fugtige til våde jordbunde, helst i fuld sol eller halvskygge. Sørg for en frugtbar jord og undgå tørre pletter i haven. Filipendula ulmaria kan godt vokse langs vandløb eller i sumpede områder.

  Sørg for et godt lag muld af kompost eller blade omkring rodzonen om vinteren. Beskyt planten mod hård frost ved for eksempel at lægge en jutesæk eller væv over planten. Undgå vandpytter omkring rødderne for at undgå rodrot.

  Planten trives godt i fugtig jord og halvskygge. Det er vigtigt at give regelmæssigt vand, især under tørre perioder. Fjern regelmæssigt visne blomster for at fremme blomstringen.

  Haveplanter har generelt ikke brug for ekstra gødning, fordi de ofte kan vokse og blomstre selvstændigt i naturen. Det er dog muligt at tilføje en generel gødning om foråret, hvis planten ser svag ud eller hvis væksten sakker bagud. Brug en organisk gødning, der langsomt frigiver næringsstoffer.

  Det anbefales at mulche Filipendula ulmaria med organisk materiale som kompost eller blade for at bevare fugtigheden og undertrykke ukrudt. Sørg for, at muldlaget ikke er for tykt, ca. 5-8 cm er tilstrækkeligt. Forny muldlaget årligt for at holde planten sund og glad.

  Filipendula ulmaria trives bedst i neutrale til let sure jordarter med en pH-værdi mellem 6,5 og 7,5. Det er vigtigt at teste jordens surhedsgrad regelmæssigt og om nødvendigt justere den med kalk eller svovl. En for sur eller for basisk jord kan hæmme plantens vækst og blomstring.

  Det kan være, at planten bliver angrebet af bladlus, snegle eller biller. Disse skadedyr kan bekæmpes ved at bruge naturlige fjender eller biologiske bekæmpelsesmidler. Det kan også hjælpe at inspicere planten regelmæssigt og fjerne angrebne blade for at bekæmpe skadedyr.

 • Beskrivelse

  Moerasspiræaen, også kendt som Filipendula ulmaria, er en flerårig plante, der kan blive op til 1,5 meter høj. Den har fine, fjerede blade og blomstrer om sommeren med store, hvide blomsterskærme. Planten er kendt for sin søde, honninglignende duft og tiltrækker bier og sommerfugle. Moerasspiræa trives bedst på fugtig, næringsrig jord og kan trives godt langs vandløb. Urten bruges undertiden medicinsk på grund af dens antiinflammatoriske og smertestillende egenskaber.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.