Fragaria vesca 'Alexandria'

Fragaria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Fragaria vesca 'Alexandria' is een bosaardbei soort met kleine, sappige vruchten die een zoete smaak hebben. De plant heeft delicate witte bloemen en groeit laag bij de grond, waardoor het een geschikte bodembedekker is. 'Alexandria' is een goede keuze voor tuinen, balkons of terrassen door zijn compacte groeiwijze. Deze soort is zelfbestuivend en kan vruchten produceren zonder dat er andere planten in de buurt nodig zijn. Fragaria vesca 'Alexandria' gedijt het beste op een zonnige plek met goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Fragaria vesca 'Alexandria' is geen groenblijvende plant. Het is een eenjarige plant die in de herfst afsterft en in het voorjaar opnieuw begint te groeien. Deze plant verliest zijn bladeren in de winterperiode.

  'De plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant af te dekken tijdens strenge vorstperiodes. Deze plant kan overleven in de Nederlandse winterse omstandigheden.'

  De plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Ook is het aan te raden om regelmatig de plant te bemesten voor optimale groei.

  De plant heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig tussen elke plant om goed te groeien. Zorg voor voldoende ruimte zodat de planten kunnen uitbreiden en niet in elkaars groei belemmeren. Deze planten hebben veel ruimte nodig tussen de planten om optimaal te kunnen groeien.

  Tuinplanten die aardbeien produceren, groeien het beste in de volle zon. Planten in de schaduw zullen waarschijnlijk minder fruit produceren en kleiner blijven. Kies dus een zonnige plek in de tuin voor de beste groeiresultaten.

  De plant heeft gemiddeld 1 à 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door licht vochtig te houden om uitdroging te voorkomen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de plant Fragaria vesca 'Alexandria' trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Dit maakt de plant aantrekkelijk voor bestuivers en bevordert de biodiversiteit in de tuin. Het is dus een goede keuze voor een tuin die ook insecten wil aantrekken.

  Ja, Fragaria vesca 'Alexandria' is goed voor biodiversiteit omdat het bijen aantrekt met zijn bloemen en vogels met zijn vruchten. Daarnaast draagt het bij aan een gezonde bodem door zijn diepe wortelstelsel. Het zorgt voor een gevarieerde vegetatie in de tuin.

  Fragaria vesca 'Alexandria' bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Zorg ook voor een goede afwatering om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de vruchten van de plant zijn eetbaar. Het zijn kleine en zoete aardbeien die geoogst kunnen worden. Als tuinplant kunnen ze zelfs in de tuin gekweekt worden voor consumptie.

  Ja, planten in het algemeen hebben het vermogen om geluid te absorberen en te dempen. Door de bladeren en de structuur van de plant wordt geluid geabsorbeerd, wat resulteert in een geluidsreductie in hun directe omgeving. Dit kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid en het creëren van een rustigere sfeer.

 • Deze plant kun je het beste in het voorjaar snoeien om de groei en vruchtproductie te stimuleren. Verwijder oude, zieke en dode bladeren en takken. Houd de plant compact en geef ruimte aan nieuwe scheuten.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  Een lichte, goed doorlatende potgrond is ideaal voor deze tuinplant. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat. Een organische potgrond met extra voedingstoffen is aan te raden voor een gezonde groei van de plant.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor deze plantensoort. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd wateroverlast. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging te voorkomen.

  Om de plant te beschermen in de winter kan je een laag mulch aanbrengen rond de basis van de plant. Dit zorgt voor isolatie en beschermt tegen vorst. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorst intreedt.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig en moet goed gedraineerd worden. Verwijder regelmatig uitlopers om de plant gezond te houden. Bemest de plant in het voorjaar voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals deze kunnen in het voorjaar bemest worden met organische mest of een speciale meststof voor fruitplanten. Het is belangrijk om de dosering te volgen volgens de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen. Na de bloei kan er eventueel nog een extra bemesting worden gegeven om de plant gezond te houden.

  Het is aan te raden om fragaria vesca 'Alexandria' te mulchen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulchen helpt ook om de wortels van de plant te beschermen tegen extreme temperaturen en zorgt voor een gezonde groei. Het is belangrijk om een organisch mulchmateriaal te gebruiken, zoals stro, compost of houtsnippers.

  De zuurgraad van de bodem voor deze plant moet licht zuur tot neutraal zijn. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor een gezonde groei en vruchtzetting. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel bij te sturen met kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, zoals aardbeienplanten, kun je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten. Het regelmatig controleren van de plant op spintmijten, bladluizen en slakken kan ook helpen om plagen te voorkomen. Daarnaast kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum worden gebruikt als de plaag zich blijft ontwikkelen.

 • Omschrijving

  Fragaria vesca 'Alexandria' is een bosaardbei soort met kleine, sappige vruchten die een zoete smaak hebben. De plant heeft delicate witte bloemen en groeit laag bij de grond, waardoor het een geschikte bodembedekker is. 'Alexandria' is een goede keuze voor tuinen, balkons of terrassen door zijn compacte groeiwijze. Deze soort is zelfbestuivend en kan vruchten produceren zonder dat er andere planten in de buurt nodig zijn. Fragaria vesca 'Alexandria' gedijt het beste op een zonnige plek met goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.