Frankenia laevis

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Frankenia laevis is een struikachtige plant die voorkomt in zoute kustgebieden en duinen. De plant heeft vlezige bladeren en kleine witte bloemen die bloeien vanaf de zomer tot de herfst. Frankenia laevis groeit laag bij de grond en verspreidt zich door middel van ondergrondse wortelstokken. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen droge en zoute omstandigheden. De plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen en openbare groenvoorzieningen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend.

  Frankenia laevis is niet volledig winterhard en kan temperaturen tot -5 graden Celsius verdragen. Het is daarom aan te raden om de plant te beschermen tijdens koudere periodes. Planten in potten kunnen het beste naar binnen worden verplaatst tijdens de winter.

  Frankenia laevis is een makkelijk te onderhouden tuinplant die goed gedijt in zonnige en droge omstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om deze plant gezond te houden. Het is een sterke en robuste plant die weinig speciale zorg nodig heeft.

  Frankenia laevis heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen verspreiden en groeien. Een plek in de volle zon met goed doorlatende grond is ideaal. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat om voldoende luchtcirculatie te hebben.

  Nee, de plant groeit het beste in de volle zon. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen.

  Tuinplanten zoals deze hebben gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin ze groeien. Draai de bovenste laag van de grond om te controleren of de plant water nodig heeft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, Frankenia laevis is vlinder- en bijenlokkend vanwege de zoete nectar die de plant produceert. Het trekt deze bestuivers aan met zijn heldere bloemen en geur. Het is een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen stimuleren.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en voedsel biedt aan verschillende diersoorten. Ook helpt het bij het behouden van een gezonde bodemstructuur en draagt het bij aan de diversiteit van planten in de tuin.

  Deze plant bloeit van juni tot en met september en de bloei kan enkele weken tot maanden duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om uitdroging te voorkomen. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, Frankenia laevis is niet eetbaar. Het wordt meestal gebruikt als een decoratieve tuinplant. Het is niet geschikt voor consumptie.

  Ja, Frankenia laevis heeft de mogelijkheid om geluidsdempend te zijn. Het helpt om geluidsgolven te absorberen en te verminderen, waardoor het een positief effect heeft op geluidsoverlast. Het kan een goede keuze zijn voor het creëren van een rustige en serene tuin.

 • Frankenia laevis kan het beste na de bloei gesnoeid worden om een compacte groei te bevorderen. Verwijder eventuele dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot de gewenste vorm. Snoei niet te rigoureus, want dit kan de plant verzwakken.

  Houd de grond licht vochtig, maar vermijd dat de wortels van de plant te langdurig in drassige grond staan. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om natte bladeren te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om te groeien in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht en luchtig is, zodat de wortels voldoende zuurstof krijgen. Voeg eventueel wat extra meststoffen toe om de gezonde groei te stimuleren.

  Frankenia laevis gedijt het beste in goed doorlatende bodem met een neutrale tot zure pH. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de bodem om de plant gezond te houden.

  Frankenia laevis gedijt goed op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt en niet te veel water krijgt. Het is aan te raden om de plant regelmatig te bemesten voor optimale groei.

  In de winter kan het nuttig zijn om de plant te beschermen met een laag mulch of bladeren rond de basis. Daarnaast is het mogelijk om de plant af te dekken met bijvoorbeeld een tuinvlies of jutezak bij strenge vorst. Zorg er wel voor dat de bescherming luchtig is, zodat de plant kan blijven ademen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in zonlicht. Zorg voor goed doorlatende grond en geef regelmatig water. Snoei dode of beschadigde takken indien nodig.

  Frankenia laevis heeft weinig bemesting nodig en kan groeien in arme, zanderige grond. Bemest de plant in het voorjaar met een langzaam werkende meststof. Overbemesting kan leiden tot een slechte groei en bloei.

  Mulch is een goede manier om de bodem rondom de plant te bedekken en vocht vast te houden. Het helpt ook om onkruidgroei te verminderen en de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Het wordt aanbevolen om organisch materiaal te gebruiken voor mulch, zoals compost, boomschors of bladeren.

  De plant gedijt het beste in zure tot neutrale bodems met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld kalk. Het is tevens raadzaam om de plant niet te plaatsen in te zure of te alkalische bodems.

  De plant is gevoelig voor bladluizen, spint en trips. Deze plagen kunnen worden bestreden met natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofmijten. Ook kunnen insecticiden op basis van natuurlijke stoffen worden gebruikt om de plagen te bestrijden.

 • Omschrijving

  Frankenia laevis is een struikachtige plant die voorkomt in zoute kustgebieden en duinen. De plant heeft vlezige bladeren en kleine witte bloemen die bloeien vanaf de zomer tot de herfst. Frankenia laevis groeit laag bij de grond en verspreidt zich door middel van ondergrondse wortelstokken. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen droge en zoute omstandigheden. De plant wordt vaak gebruikt als bodembedekker in tuinen en openbare groenvoorzieningen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.