Gaillardia 'Kobold'

Gaillardia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gaillardia 'Kobold' is een compacte vaste plant met felgekleurde bloemen die lijken op zonnebloemen. De bloemen hebben een roodbruine kern en gele, oranje of rode bloemblaadjes. Deze plant bloeit van de lente tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. 'Kobold' is geschikt voor borders, rotstuinen en als snijbloem. Het is een makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de zon en goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Gaillardia 'Kobold' is niet groenblijvend. Het is een vaste plant die in de winter zijn blad verliest. Het wordt vaak gebruikt als borderplant in de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij temperaturen onder dit punt. De plant kan overleven in de meeste Nederlandse tuinen.

  Ja, deze plant is makkelijk te onderhouden. Het heeft minimale verzorging nodig en kan goed gedijen in verschillende grondsoorten en klimaten. Het enige wat nodig is, is regelmatig water geven en eventueel dood materiaal verwijderen.

  Voor deze plant heeft u ongeveer 30 centimeter ruimte nodig om te groeien. Het is aan te raden om de plant in groepen te planten voor een mooi effect. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden.

  Nee, "Gaillardia 'Kobold'" groeit het beste in de volle zon. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft om goed te kunnen gedijen. De schaduw kan ervoor zorgen dat de plant minder bloemen produceert en minder gezond blijft.

  De plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te drassig. Tijdens droge periodes kan vaker water geven nodig zijn.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen en wordt vaak gebruikt in tuinen om deze insecten aan te trekken. Het brengt kleur en leven naar de tuin terwijl het ook bijdraagt aan de biodiversiteit. Het is een populaire keuze onder tuiniers die graag een levendige en kleurrijke tuin willen creëren.

  Ja, Gaillardia 'Kobold' is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor insecten en andere dieren in de tuin. Het helpt bij het bevorderen van de diversiteit van planten en dieren in de omgeving.

  Deze plant bloeit van juni tot september en de bloei kan duren tot ongeveer 3 maanden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een goede groei en bloei.

  Nee, de plant Gaillardia 'Kobold' is niet eetbaar. Het is een sierplant die voornamelijk wordt gebruikt in tuinen en borders vanwege zijn kleurrijke bloemen. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Tuinplanten hebben over het algemeen een beperkt geluidsisolerend effect vanwege hun beperkte omvang en dichtheid. De plant kan wat geluid absorberen, maar zal geen significante dempingseffecten hebben. Voor een merkbaar geluidswerend effect zijn dichtere beplantingen of alternatieve geluidsisolerende materialen nodig.

 • Knip verwelkte bloemen regelmatig af om de bloeiperiode te verlengen. Snoei de plant in het voorjaar tot een paar centimeter boven de grond om de groei te bevorderen en de plant compact te houden. Verwijder in het najaar dode of beschadigde delen van de plant om de gezondheid te bevorderen.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt maar ook niet te nat wordt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Gebruik potgrond die goed water doorlaat en rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond geen stenen of andere grote objecten bevat die de wortels kunnen hinderen. Kies voor een potgrond speciaal ontwikkeld voor bloeiende planten om de optimale groei en bloei te bevorderen.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende en vochtige grond. Zorg voor een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Vermijd plekken met te veel schaduw om een optimale bloei te garanderen.

  Tuinplanten zoals deze hebben doorgaans geen speciale winterbescherming nodig, maar kunnen wel profiteren van een laag mulch om de wortels te beschermen tegen strenge vorst. In strenge winters kunnen planten worden beschermd met een fleecehoes of plastic folie. Het is belangrijk om uitgebloeide bloemen te verwijderen voor de winter om de plant gezond te houden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in zowel vochtige als droge grond. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om nieuwe bloei te bevorderen. Snoei in het voorjaar om de plant compact te houden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen, meestal van het voorjaar tot aan de herfst. Gebruik hiervoor een speciale meststof voor bloeiende planten om de gezondheid en bloeikracht te stimuleren. Volg altijd de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.

  Mulchen is nuttig voor het behouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruid. Het kan worden toegepast rondom de basis van de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels zit om rot te voorkomen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of boomschors voor een goede groei en gezondheid van de plant.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor tuinplanten ligt tussen de 6 en 7 op de pH-schaal. Een te zure bodem kan worden geneutraliseerd met kalk, terwijl een te basische bodem kan worden verbeterd met meststoffen of organisch materiaal. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen voor gezonde en bloeiende planten.

  Om ongedierte te bestrijden bij Gaillardia 'Kobold' kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen worden ingezet. Daarnaast kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum worden gebruikt. Het regelmatig controleren van de plant op ongedierte en het handmatig verwijderen ervan kan ook helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Gaillardia 'Kobold' is een compacte vaste plant met felgekleurde bloemen die lijken op zonnebloemen. De bloemen hebben een roodbruine kern en gele, oranje of rode bloemblaadjes. Deze plant bloeit van de lente tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. 'Kobold' is geschikt voor borders, rotstuinen en als snijbloem. Het is een makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de zon en goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.