Galega officinalis

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Galega officinalis, ook wel bekend als geitenruit, is een meerjarige plant die behoort tot de vlinderbloemenfamilie. De plant kan wel 1,5 meter hoog worden en heeft paarse bloemen die in lange trossen aan de stengels groeien. Het blad van Galega officinalis is langwerpig en geveerd, en de plant verspreidt een zoete geur. In de geneeskunde wordt Galega officinalis gebruikt vanwege zijn bloedsuikerverlagende eigenschappen en wordt het soms ook ingezet als veevoer. Galega officinalis is geen inheemse plant in Nederland, maar komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en is in sommige gebieden verwilderd.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, je bent niet groenblijvend, je verliest je bladeren tijdens de herfst en winter. Je bent een bladverliezende plant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius en kan dus overleven in gematigde klimaten. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld stro of vliesdoek. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant naar een beschutte plek te verplaatsen.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig tussen andere planten in de tuin. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant zich goed kan ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en water krijgt voor optimale groei.

  Nee, de plant groeit het beste in de volle zon en heeft minstens 6 tot 8 uur zonlicht per dag nodig. Het is geen goede keuze voor schaduwrijke plekken in de tuin.

  Deze plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid in de omgeving. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten licht vochtig blijft, maar niet drassig. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op tekenen van uitdroging of overwatering.

  Ja, de plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen vanwege de nectar van de bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de bijdrage aan de biodiversiteit.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn bloemen en nectar. Daarnaast kan het helpen om de bodem te verbeteren en andere planten in de tuin te ondersteunen. Het toevoegen van deze plant aan uw tuin kan een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni en juli en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken. Deze tuinplant staat bekend om zijn mooie bloemen en aantrekkelijke geur.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en zal daar goed gedijen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Sommige tuinplanten kunnen beter tegen de volle zon dan andere, dus het is goed om dit per plant te bekijken.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt voor decoratieve doeleinden in tuinen en niet voor consumptie. Het consumeren van deze plant kan gevaarlijk zijn vanwege de giftige stoffen die het bevat.

  Ja, Galega officinalis heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte begroeiing en bladeren die geluidstrillingen absorberen. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen en heeft een positief effect op de akoestiek in een tuin of buitenruimte.

 • Het is belangrijk om de plant na de bloei terug te snoeien tot vlak boven de grond om de groei te stimuleren. Verwijder ook regelmatig dode of beschadigde takken om de plant gezond te houden. Vermijd echter om te hard te snoeien, omdat dit de plant kan verzwakken.

  De plant heeft regelmatig water nodig en houdt van een vochtige grond. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd wel dat de wortels te lang in het water staan. Geef vooral tijdens droge periodes extra water.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale tot lichtzure pH. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig is, maar vermijd dat de plant in te natte grond staat. Voeg eventueel organische meststof toe om de groei te bevorderen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is, maar niet te nat, om wortelrot te voorkomen. Een licht zure tot neutrale pH is ideaal voor deze plant.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige plek in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Deze tuinplant kan goed gedijen in borders, potten of als bodembedekker.

  Om de plant te beschermen tegen winterkou, kun je een laag mulch aanbrengen rond de basis van de plant. Daarnaast kan het helpen om de plant in te pakken met vliesdoek of jute als de temperaturen dalen. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen.

  Zorg voor een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en plant in goed doorlatende grond. Regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, en bemesten in het voorjaar kan de groei bevorderen. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en snoei eventueel in het voorjaar om de plant compact te houden.

  Gebruik voor het bemesten van tuinplanten een algemene meststof met een evenwichtige verhouding van voedingsstoffen. Bemest de plant in het voorjaar voordat het groeiseizoen begint en herhaal dit in de zomer indien nodig. Zorg ervoor dat de plant tijdens de groeiperiode voldoende water krijgt.

  Het is aan te raden om de plant te mulchen met een laag organisch materiaal, zoals compost of houtsnippers. Mulch helpt de grond vochtig te houden, onderdrukt onkruidgroei en voegt voedingsstoffen toe aan de bodem. Breng de mulch aan rond de basis van de plant, maar zorg ervoor dat de stam niet bedekt raakt.

  De plant gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of zwavel.

  Het kan zijn dat de plant last heeft van bladluizen, die bestreden kunnen worden door ze af te spoelen met water of ze weg te vegen met een doek. Daarnaast kan het helpen om natuurlijke vijanden van bladluizen, zoals lieveheersbeestjes, aan te trekken. Het is ook mogelijk om een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken als de plaag te groot wordt.

 • Omschrijving

  Galega officinalis, ook wel bekend als geitenruit, is een meerjarige plant die behoort tot de vlinderbloemenfamilie. De plant kan wel 1,5 meter hoog worden en heeft paarse bloemen die in lange trossen aan de stengels groeien. Het blad van Galega officinalis is langwerpig en geveerd, en de plant verspreidt een zoete geur. In de geneeskunde wordt Galega officinalis gebruikt vanwege zijn bloedsuikerverlagende eigenschappen en wordt het soms ook ingezet als veevoer. Galega officinalis is geen inheemse plant in Nederland, maar komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en is in sommige gebieden verwilderd.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.