Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies'

Gaura lindheimeri

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies' is een prachtige en sierlijke tuinplant met lange, dunne stelen die zich als wuivende vlinders bewegen in de wind. De bloemen van deze plant zijn wit en lijken op kleine vlinders die rond dwarrelen, vandaar de naam 'Whirling Butterflies'. Deze plant bloeit van de lente tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. Gauras gedijen goed in de volle zon en goed doorlatende grond. 'Whirling Butterflies' is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen of prairiebeplantingen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies' is geen groenblijvende plant. Deze plant behoort tot de categorie tuinplanten die niet het hele jaar door groen blijft.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Overwinteren op een beschutte plek kan helpen om de plant te behouden.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en langbloeiende tuinplant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en standplaatsen. Regelmatig snoeien zorgt voor een compacte groei en bloeiperiode.

  Voor deze plant is het aan te raden om ongeveer 50 tot 60 cm ruimte te geven voor optimale groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt en niet te dicht op andere planten staat. Het is ook belangrijk om de juiste bodem en verzorging te bieden voor een gezonde groei.

  Nee, deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten.

  Gaura heeft gemiddeld een keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodemgesteldheid. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. In droge periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die wordt geproduceerd. Het is een populaire keuze in tuinen vanwege zijn aantrekkingskracht op bestuivers. Deze plant is een waardevolle toevoeging aan een vlindertuin.

  Ja, Tuinplanten dragen bij aan de biodiversiteit door insecten zoals bijen en vlinders aan te trekken, die essentieel zijn voor de bestuiving van andere planten. Het creëren van een gevarieerde tuin met verschillende plantensoorten helpt om een gezonde en evenwichtige omgeving te bevorderen. Het is belangrijk om planten te kiezen die lokaal voorkomen en passen bij de natuurlijke omgeving.

  De plant bloeit van juni tot september en de bloeiperiode kan tot wel 4 maanden duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Verder doet deze plant het goed in goed doorlatende grond.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en niet bedoeld voor consumptie. Het wordt aanbevolen om geen delen van deze plant in te nemen.

  Ja, Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies' heeft een geluidsdempend effect dankzij de bladeren en bloemen die geluidsgolven absorberen. Hierdoor kan de plant helpen om geluidsoverlast te verminderen in de tuin of op het balkon.

 • Om de plant in goede conditie te houden, is het aan te raden om in het voorjaar dode of beschadigde stengels te verwijderen. Ook kun je de plant na de bloei licht terugsnoeien om de groei te bevorderen. Vermijd snoeien in de winter, dit kan de plant beschadigen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmel te voorkomen.

  Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies' gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht en luchtig is, zodat de wortels van de plant voldoende zuurstof krijgen. Vermijd te zware of te natte potgrond om wortelrot te voorkomen.

  Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies' gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot lage vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, omdat de plant gevoelig is voor wortelrot. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemstructuur verbeteren en de groei van de plant bevorderen.

  Deze plant gedijt goed op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig blijft, om wortelrot te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Het is aan te raden om Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies' te beschermen tijdens de winter door mulch aan te brengen rond de plant. Daarnaast is het belangrijk om de plant in een beschutte locatie te planten en vorstgevoelige delen te bedekken met een doek tijdens koude temperaturen. Water geven in de winter moet beperkt worden om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond. Zorg voor voldoende zonlicht en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals deze hebben regelmatig bemesting nodig voor een gezonde groei en bloei. Gebruik een evenwichtige meststof in het voorjaar en zomer volgens de aanbevolen dosering op de verpakking. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch rondom de plant zorgt voor vochtbehoud en helpt onkruid te onderdrukken. Gebruik organische mulch zoals boomschors of compost voor een gezonde groei van de plant. Pas op dat de mulch niet tegen de stam van de plant wordt opgehoopt.

  De Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies' gedijt het best in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Het is aan te raden om de plant te planten in goed doorlatende grond om wortelrot te voorkomen.

  Voor ongediertebestrijding bij tuinplanten kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen helpen bij het bestrijden van ongedierte. Daarnaast kunnen ook insecticiden op basis van natuurlijke oliën worden ingezet tegen plagen. Zorg daarnaast voor een gezonde bodem en beperk de stressfactoren voor de plant om de weerstand tegen ziekten en plagen te verhogen.

 • Omschrijving

  De Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies' is een prachtige en sierlijke tuinplant met lange, dunne stelen die zich als wuivende vlinders bewegen in de wind. De bloemen van deze plant zijn wit en lijken op kleine vlinders die rond dwarrelen, vandaar de naam 'Whirling Butterflies'. Deze plant bloeit van de lente tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. Gauras gedijen goed in de volle zon en goed doorlatende grond. 'Whirling Butterflies' is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen of prairiebeplantingen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.