Gentiana acaulis

Gentiana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gentiana acaulis, ook wel bekend als de stengelloze gentiaan, is een vaste plant die behoort tot de gentiaanfamilie. Deze plant heeft helderblauwe bloemen die bloeien in de late lente en vroege zomer. De bladeren van de Gentiana acaulis zijn langwerpig en vormen een dicht rozet aan de basis van de plant. Deze plant gedijt het beste in vochtige grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. De Gentiana acaulis wordt vaak gebruikt als decoratieve plant in rotstuinen of als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde plant die ook in de winter groen blijft.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst. Het is een geschikte tuinplant voor ons klimaat.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en heeft minimale verzorging nodig. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht en goed doorlatende grond krijgt. Vermijd natte voeten en geef regelmatig water tijdens droge periodes.

  De plant heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen en bloeien. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten zodat elke plant voldoende licht en voedingsstoffen krijgt. Houd rekening met de groeiwijze en grootte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  De Gentiana acaulis gedijt het beste in een zonnige locatie. Het is daarom aan te raden om de plant te planten op een plek waar het veel zonlicht heeft. In de schaduw zal de groei mogelijk beperkt zijn.

  De plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet drassig. Het beste is om de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, Gentiana acaulis is vlinder- en bijenlokkend en wordt meestal in de tuin geplant vanwege zijn prachtige bloemen die deze bestuivers aantrekken. Het is een populaire keuze voor tuiniers die graag bijen en vlinders willen aantrekken naar hun tuin.

  Ja, de plant Gentiana acaulis draagt bij aan de biodiversiteit door vlinders, bijen en andere bestuivers aan te trekken met zijn bloemen. Het creëert een gevarieerde en rijke leefomgeving in de tuin. Het helpt om het ecosysteem in balans te houden en de diversiteit van planten en dieren te ondersteunen.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei, juni en juli en de bloeiperiode duurt ongeveer drie tot vier weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om de plant gezond te houden. Geef regelmatig water tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen.

  Nee, de plant Gentiana acaulis is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn aantrekkelijke bloemen. Het consumeren van deze plant kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Ja, de plant Gentiana acaulis heeft geluidsdempende eigenschappen. De bladeren en stengels absorberen geluidstrillingen en verminderen daardoor geluidsoverlast. Het kan helpen om een rustige en vredige omgeving te creëren in uw tuin.

 • Het is niet nodig om de plant te snoeien, aangezien deze langzaam groeit en een compacte vorm behoudt. Eventueel verwelkte bloemen kunnen worden weggeknipt om de bloei te verlengen. Het is aan te raden om oude, verhoute delen van de plant te verwijderen om de vorm en vitaliteit te behouden.

  De Gentiana acaulis heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelproblemen te voorkomen.

  De plant houdt van goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Een mix van turf en zand kan geschikt zijn voor deze plant.

  De betreffende plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een neutrale zuurgraad. Een vruchtbare, humusrijke bodem zal de groei en bloei bevorderen. Zorg ervoor dat de bodem niet te zwaar of te nat is.

  Deze plant heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Vermijd natte en vochtige omstandigheden om wortelrot te voorkomen. Geschikt voor rotstuinen en als borderplant.

  In de winter kan het helpen om de plant af te dekken met bijvoorbeeld wat bladeren of stro om hem te beschermen tegen strenge vorst. Zorg er ook voor dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het is verstandig om de plant op een beschutte plek te planten om hem te beschermen tegen gure wind.

  De plant houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke plek en een goed doorlatende grond. Zorg voor regelmatige watergift, vooral tijdens droge periodes. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen.

  Tuinplanten hebben over het algemeen niet veel bemesting nodig. Eenmaal per jaar kun je wat organische meststoffen toevoegen in het voorjaar. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant.

  Mulch helpt bij het behouden van vocht in de grond en onderdrukt onkruid. Bij het aanbrengen van mulch is het belangrijk om de stengels van de plant vrij te houden. Gebruik organische materialen zoals bladeren, compost of stro.

  Deze plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Test regelmatig de pH-waarde van de bodem en pas zo nodig de grond aan met kalk of zwavel.

  Om ongedierte zoals slakken en bladluizen weg te houden van deze plant, kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals knoflookspray of brandnetelgier. Een goede luchtstroom en voldoende ruimte tussen de planten kan ook helpen om ongedierte af te schrikken. Regelmatig inspecteren van de plant op tekenen van ongedierte en het verwijderen van aangetaste bladeren kan verdere verspreiding voorkomen.

 • Omschrijving

  Gentiana acaulis, ook wel bekend als de stengelloze gentiaan, is een vaste plant die behoort tot de gentiaanfamilie. Deze plant heeft helderblauwe bloemen die bloeien in de late lente en vroege zomer. De bladeren van de Gentiana acaulis zijn langwerpig en vormen een dicht rozet aan de basis van de plant. Deze plant gedijt het beste in vochtige grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. De Gentiana acaulis wordt vaak gebruikt als decoratieve plant in rotstuinen of als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.