Gentiana asclepiadea

Gentiana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gentiana asclepiadea, ook wel bekend als de herfstgentiaan, is een overblijvende plant die behoort tot de gentiaanfamilie. Deze plant groeit van nature in bergachtige gebieden en heeft opvallende blauwe bloemen die in trossen op lange stelen groeien. De plant wordt vaak gekweekt vanwege zijn decoratieve waarde en wordt vaak gebruikt in rotstuinen en borders. Gentiana asclepiadea houdt van een vochtige, goed doorlatende bodem en een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Het is een prachtige plant die vlinders en bijen aantrekt en bloeit van de late zomer tot de herfst.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de winter. Het is een bladverliezende plant. In de lente groeit er weer nieuw blad aan de plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celcius. Het is aan te raden om extra bescherming te bieden bij strenge vorst. De plant kan dus overleven in de Nederlandse winters.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg voor voldoende vochtige, goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. In de winter kan een mulchlaag helpen om de plant te beschermen tegen vorst.

  De plant heeft ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte nodig om te groeien. Zorg voor voldoende licht en vochtige grond om de plant goed te laten gedijen. Plant de bloem op een beschutte plek in de tuin.

  Deze plant groeit het beste in volle zon tot halfschaduw. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te zetten voor optimale groei.

  De Gentiana asclepiadea heeft wekelijks ongeveer 1-2 keer water nodig, afhankelijk van de bodemstructuur en omgevingsomstandigheden. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar let op dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de grond tussen gietbeurten door licht te laten opdrogen.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege zijn heldere bloemen en nectarrijke eigenschappen. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan een tuin die insecten wil aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het nectarrijke bloemen heeft die bijen en andere bestuivers aantrekken. Daarnaast kan deze plant ook dienen als voedselbron voor bepaalde insecten en vogels. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan de diversiteit aan flora en fauna bevorderen.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden juli en augustus en de bloeiperiode kan ongeveer 4 tot 6 weken duren. Bezoekers van de tuin kunnen genieten van de bloemen die in deze periode in bloei staan.

  De plant houdt van een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk dat de plant voldoende zon krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant niet te veel schaduw krijgt.

  Nee, de plant Gentiana asclepiadea is niet eetbaar en mag niet worden geconsumeerd. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant en niet geschikt voor consumptie. Het eten van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, planten kunnen geluid absorberen en daarmee geluid dempen in hun omgeving. Planten met grote bladeren en dichte vegetatie hebben over het algemeen een beter dempend effect. Als u specifiek op zoek bent naar geluidsdempende planten, kunt u het beste kiezen voor planten met deze eigenschappen.

 • Na de bloei kun je de uitgebloeide bloemstelen terugsnoeien om de plant netjes te houden. Verwijder ook eventueel dood blad om de plant gezond te houden. Over het algemeen heeft deze plant weinig snoei nodig.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond nooit uitdroogt, maar ook niet te nat is. Voeg eventueel wat extra organisch materiaal toe om de grond licht zuur te houden.

  Gentiana asclepiadea gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende bodems met een neutrale tot licht zure pH-waarde. De bodemkwaliteit speelt een belangrijke rol bij de groei en bloei van deze plantensoort. Het is belangrijk dat de bodem voedzaam is en voldoende mineralen bevat voor een gezonde ontwikkeling van de plant.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond op een zonnige tot halfschaduwrijke plaats in de tuin. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en extreme temperaturen. Vermijd te natte grond, dit kan leiden tot wortelrot.

  Voor bescherming in de winter is het aan te raden om een mulchlaag aan te brengen rond de plant. Ook kan het helpen om de plant af te dekken met bladeren of stro. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wateroverlast te voorkomen.

  Deze plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Bemest de plant eens per jaar voor optimale groei.

  De plant heeft een voorkeur voor een voedselrijke, goed doorlatende grond. Het is aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te gebruiken voor een goede groei en bloei. Overbemesting moet vermeden worden om wortelrot te voorkomen.

  Mulch wordt aanbevolen voor deze plant om het vochtgehalte in de grond te behouden en onkruidgroei te verminderen. Het is ook nuttig om de wortels te beschermen tegen vorst in de winter. Kies organisch mulchmateriaal zoals bladeren of compost.

  De zuurgraad van de bodem waarin deze plant groeit, dient neutraal tot zuur te zijn, met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en dat er voldoende vocht beschikbaar is voor de plant. Het toevoegen van organisch materiaal zoals compost kan de groei en bloei van deze plant positief beïnvloeden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je overwegen om neemolie te gebruiken. Daarnaast kunnen roofmijten helpen bij het bestrijden van spintmijten. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie rondom de plant om schimmel en meeldauw te voorkomen.

 • Omschrijving

  Gentiana asclepiadea, ook wel bekend als de herfstgentiaan, is een overblijvende plant die behoort tot de gentiaanfamilie. Deze plant groeit van nature in bergachtige gebieden en heeft opvallende blauwe bloemen die in trossen op lange stelen groeien. De plant wordt vaak gekweekt vanwege zijn decoratieve waarde en wordt vaak gebruikt in rotstuinen en borders. Gentiana asclepiadea houdt van een vochtige, goed doorlatende bodem en een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Het is een prachtige plant die vlinders en bijen aantrekt en bloeit van de late zomer tot de herfst.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.