Gentiana cruciata

Gentiana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gentiana cruciata, ook wel bekend als de Kruisbladgentiaan, is een vaste plant die behoort tot de gentiaanfamilie. De plant heeft ovale, kruisvormige bladeren en bloeit in de zomer met prachtige diepblauwe tot paarse bloemen die in trossen aan de stengels groeien. Gentiana cruciata gedijt het beste op vochtige grond in de zon tot halfschaduw en is een geliefde plant in rotstuinen en borderbeplantingen. De plant trekt vlinders en bijen aan en is een mooie aanvulling op een bloementuin vanwege de opvallende bloemen. Gentiana cruciata staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt soms gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege de bittere smaak.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter en komt in het voorjaar weer opnieuw tot bloei. Het is een vaste plant die elk jaar terugkomt.

  Gentiana cruciata is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. In strenge winters kan het nodig zijn om extra bescherming te bieden, zoals mulch of een beschermende laag van bladeren. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen en te beschermen tegen vorstschade.

  Ja, de Gentiana cruciata is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Regelmatig water geven en bemesten zal de plant helpen gedijen.

  Voor deze plant is een ruimte van ongeveer 30 cm breed en 30 cm diep voldoende. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Houd ook rekening met de groei van de wortels.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei en bloei van de plant worden belemmerd. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei en bloei.

  Tuinplanten zoals Gentiana cruciata hebben gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. In de zomerperiode kan het nodig zijn om vaker water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de helderblauwe bloemen en de nectar die ze produceren. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor tuinen die worden bezocht door deze bestuivers.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt die zorgen voor bestuiving en verspreiding van zaden. Het draagt bij aan de diversiteit van planten in de tuin en biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten. Het helpt dus om een gezond ecosysteem te creëren en te onderhouden.

  De Gentiaan bloeit normaal gesproken in de maanden juni en juli en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en zal hier normaal gesproken goed gedijen. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om uitdroging te voorkomen. In de zomer kan extra water geven nodig zijn tijdens droge periodes.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant. Het consumeren van de plant kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is belangrijk om geen planten uit de tuin te eten tenzij zeker is dat ze veilig zijn voor consumptie.

  : Nee, deze plant is niet geluidsdempend. Het is voornamelijk bekend om zijn mooie bloemen en bladeren in de tuin.

 • De plant hoeft niet gesnoeid te worden, tenzij om dode of beschadigde takken te verwijderen. Snoei bij voorkeur na de bloei om de plant de kans te geven zich te herstellen. Zorg ervoor dat u scherpe snoeischaar gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd ook dat de wortels te langdurig in natte grond staan. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet drassig.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om potgrond te gebruiken die goed doorlatend is en rijk is aan voedingsstoffen. Kies bijvoorbeeld voor potgrond speciaal voor bloeiende planten, die de juiste mix van voedingsstoffen bevat. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat, om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond van gemiddelde vruchtbaarheid, verrijkt met organisch materiaal. Het is belangrijk dat de bodem niet te zwaar of te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de bodem regelmatig te bemesten om de gezondheid en groei van de plant te stimuleren.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt gedurende de dag. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, vooral in de winter.

  Voor de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulchmateriaal aan te brengen rond de wortels. Het is ook aan te raden om de plant in een beschutte plek te zetten en eventueel af te dekken met een vliesdoek. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat tijdens de wintermaanden.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Zorg voor voldoende vochtigheid, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode bloemen regelmatig weg om nieuwe groei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals Gentiana cruciata hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een evenwichtige meststof die geschikt is voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, dus wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen.

  Mulchen is aan te raden voor deze tuinplant om de bodem vochtig te houden, onkruidgroei te onderdrukken en de temperatuur van de grond te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of boomschors en breng een laag van ongeveer 5 cm aan rondom de plant, maar houd de stam vrij van mulch. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  De plant heeft graag zure tot neutrale grond, met een pH-waarde tussen 5,5 en 7. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen de zuurgraad van de bodem te verbeteren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan men natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen, gebruiken. Daarnaast kan regelmatig inspectie en handmatig verwijderen van plagen ook effectief zijn. Het gebruik van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen kan een laatste optie zijn indien nodig.

 • Omschrijving

  Gentiana cruciata, ook wel bekend als de Kruisbladgentiaan, is een vaste plant die behoort tot de gentiaanfamilie. De plant heeft ovale, kruisvormige bladeren en bloeit in de zomer met prachtige diepblauwe tot paarse bloemen die in trossen aan de stengels groeien. Gentiana cruciata gedijt het beste op vochtige grond in de zon tot halfschaduw en is een geliefde plant in rotstuinen en borderbeplantingen. De plant trekt vlinders en bijen aan en is een mooie aanvulling op een bloementuin vanwege de opvallende bloemen. Gentiana cruciata staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt soms gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege de bittere smaak.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.