Gentiana dahurica

Gentiana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gentiana dahurica, ook bekend als Dahurische gentiaan, is een bloeiende vaste plant met helderblauwe tot paarse bloemen die bloeien van de zomer tot de herfst. De plant groeit tot ongeveer 30-40 cm hoog en heeft lancetvormige bladeren die tegenover elkaar staan langs de stengel. De bloemen hebben een karakteristieke klokvormige structuur en trekken vaak vlinders en bijen aan. Gentiana dahurica gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende bodems op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Deze plant is een prachtige toevoeging aan tuinen en borders, vooral in rockgardens of als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant Gentiana dahurica is niet groenblijvend. De bladeren van deze plant zullen afvallen tijdens de herfst en wintermaanden. Het is een tuinplant die zich kenmerkt door zijn prachtige bloemen in de zomerperiode.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is dus een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant goed te beschermen tijdens strenge winters.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Zorg voor een goed doorlatende grond en voldoende vocht. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en te snoeien om de groei te stimuleren.

  Deze plant heeft gemiddeld een ruimte nodig van 20-30 cm in de breedte en 30-50 cm in de hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien. Houd rekening met de groeiwijze en het formaat van de plant bij het bepalen van de ruimte.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter presteren op plaatsen met minder direct zonlicht. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en regelmatig wordt bewaterd. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind en extreme temperaturen.

  Deze plant heeft gemiddeld twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond lichtvochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te nat worden. Het is aan te raden om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de heldere kleuren en zoete nectar die ze produceren. Het is een populaire keuze voor tuiniers die willen bijdragen aan het behoud van bestuivers in hun tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders aantrekt met zijn opvallende bloemen en bijdraagt aan de diversiteit van planten in de tuin. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insecten en vogels, wat de biodiversiteit ten goede komt. De plant kan ook bijdragen aan de bestuiving van andere planten in de omgeving.

  De plant bloeit voornamelijk in de maanden juli en augustus en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om de beste groeiomstandigheden te creëren. Het is aan te raden om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve bloemen in de tuin. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte en volle bladeren en stengels. Het kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of op het balkon. Planten met dichte begroeiing kunnen geluiden absorberen en dempen.

 • De plant hoeft over het algemeen niet gesnoeid te worden, tenzij voor het verwijderen van dode of beschadigde takken. Snoei in het voorjaar na de bloei om de vorm te behouden en de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeischaar gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in stilstaand water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De Gentiana dahurica heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond, bij voorkeur een mix van turf en grof zand. Pas op voor te vochtige grond, dit kan wortelrot veroorzaken. Voeg indien nodig extra perliet toe voor een betere drainage.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een licht zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en niet te compact is. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vocht vasthoudt, maar niet te drassig is.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond en kies bij voorkeur een plekje uit de wind. Deze plant kan goed geplant worden in borders of rotstuinen.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het aan te raden om een laag mulch aan te brengen rond de wortels om ze te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan een beschermhoes of -mat gebruikt worden om de plant te beschermen tegen strenge vorst. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water, maar laat de grond niet te nat worden. Plaats de plant op een zonnige plek in de tuin en snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden. Voeg in het voorjaar een laagje compost toe voor extra voeding.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om te zorgen voor een lichte bemesting in het voorjaar om de groei te bevorderen. Gebruik een organische meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid meststoffen die je gebruikt.

  Het is aan te raden om Gentiana dahurica te mulchen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Een laag mulch van ongeveer 5 cm is voldoende. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors, compost of bladeren.

  De zuurgraad van de bodem waarop Tuinplanten groeien moet ideaal rond pH 6 tot 7 liggen. Een te hoge of te lage zuurgraad kan de groei en gezondheid van planten beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor ongediertebestrijding bij tuinplanten kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals het gebruik van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen, het handmatig verwijderen van ongedierte en het inzetten van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Het regelmatig controleren van de planten en het tijdig ingrijpen bij de eerste tekenen van ongedierte kan verdere schade voorkomen. Het is belangrijk om de juiste methode te kiezen op basis van het specifieke type ongedierte en de gevoeligheid van de plant.

 • Omschrijving

  Gentiana dahurica, ook bekend als Dahurische gentiaan, is een bloeiende vaste plant met helderblauwe tot paarse bloemen die bloeien van de zomer tot de herfst. De plant groeit tot ongeveer 30-40 cm hoog en heeft lancetvormige bladeren die tegenover elkaar staan langs de stengel. De bloemen hebben een karakteristieke klokvormige structuur en trekken vaak vlinders en bijen aan. Gentiana dahurica gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende bodems op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Deze plant is een prachtige toevoeging aan tuinen en borders, vooral in rockgardens of als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.