Geranium cinereum

Geranium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Geranium cinereum, ook wel bekend als de geranium 'Ballerina', is een laagblijvende vaste plant met mooie roze bloemen met paarse aderen. De plant vormt een compacte zode van groen blad en bloeit van het voorjaar tot de herfst. Geranium cinereum gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Deze plant is zeer geschikt voor in borders, rotstuinen of als bodembedekker. Regelmatig snoeien bevordert een langere bloeiperiode en een gezonde groei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de winter wanneer andere planten hun bladeren verliezen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij lagere temperaturen. In de meeste delen van Nederland is de plant goed winterhard.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en gezonde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig snoeien en het verwijderen van uitgebloeide bloemen houdt de plant in topconditie.

  Geranium cinereum heeft ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Het is aan te raden om de plant niet te dicht op andere planten te plaatsen, zodat hij voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Houd er rekening mee dat de plant ook nog ruimte nodig heeft om water en voedingsstoffen op te nemen uit de grond.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden van de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water om de groei te bevorderen. De plant zal gedijen in de schaduw en kan een mooie aanvulling zijn op een schaduwtuin.

  De plant heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft en voorkom dat de wortels te langdurig nat zijn. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op dorre bladeren en uitgebloeide bloemen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die het produceert. Het is een ideale plant om biodiversiteit in de tuin te bevorderen door het aantrekken van deze bestuivers.

  Ja, de Geranium cinereum trekt allerlei insecten aan, zoals bijen en vlinders, die essentieel zijn voor biodiversiteit. De plant zorgt voor een gevarieerde en natuurlijke omgeving in de tuin, wat positief is voor de lokale flora en fauna. Het helpt bij het behouden van een gezond ecosysteem en draagt bij aan de natuurlijke balans.

  Deze plant bloeit van mei tot juli en de bloei duurt ongeveer vier tot zes weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en verdraagt ook droge omstandigheden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven tijdens warme periodes.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt meestal gebruikt als decoratieve tuinplant. Het consumeren ervan kan leiden tot maagklachten.

  Ja, de Geranium cinereum heeft een dicht bladerdek waardoor geluid enigszins gedempt kan worden. Echter, de plant is niet primair bedoeld voor geluidsdemping. Het is vooral een decoratieve plant voor in de tuin.

 • Geranium cinereum kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar om de plant compact te houden en de bloei te bevorderen. Verwijder dode bloemen en dun de plant uit indien nodig. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de plant gezond en aantrekkelijk te houden.

  Geranium cinereum heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd dat de plant te lang droog staat, maar voorkom ook dat de wortels in het water staan.

  Voor de plant is het belangrijk om te groeien in goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar ook niet volledig uitdroogt. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig te vervangen om de plant gezond te houden.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend en niet te vochtig zijn. Een licht zure tot neutrale pH is ideaal. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te vochtig blijft. Het is een winterharde plant die goed kan groeien in de tuin.

  Tijdens de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een laag mulch of bladeren rondom de wortels aan te brengen. Zorg ervoor dat de plant op een beschutte plek staat en vermijd te veel vocht in de bodem om wortelrot te voorkomen. In het voorjaar kan de plant weer worden teruggesnoeid om de groei te stimuleren.

  De Geranium cinereum heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt en snoei eventueel de uitgebloeide bloemen voor een langere bloeiperiode. Deze tuinplant is wintergroen en winterhard, dus beschermt hem in de winter tegen strenge vorst.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in het voorjaar organische mest te geven. Je kunt ook tijdens het groeiseizoen vloeibare meststoffen toedienen voor een gezonde groei en bloei. Zorg ervoor dat je de aanbevolen hoeveelheid bemesting niet overschrijdt om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulching is belangrijk voor deze plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik een organisch materiaal zoals compost of bladeren om de bodem te bedekken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant komt om schimmelvorming te voorkomen.

  Geranium cinereum gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. De zuurgraad van de bodem kan het best liggen tussen pH 6,0 en 7,0. Een te zure bodem kan leiden tot problemen met de groei en de gezondheid van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunt u overwegen om regelmatig de bladeren en stengels te inspecteren op tekenen van plagen en deze indien nodig met de hand te verwijderen. Daarnaast kunt u ook preventieve maatregelen nemen, zoals het gebruik van natuurlijke insectenwerende middelen of het planten van andere insectenafwerende planten in de buurt van de Geranium cinereum. Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op ongedierte om zo de gezondheid van de plant te behouden.

 • Omschrijving

  Geranium cinereum, ook wel bekend als de geranium 'Ballerina', is een laagblijvende vaste plant met mooie roze bloemen met paarse aderen. De plant vormt een compacte zode van groen blad en bloeit van het voorjaar tot de herfst. Geranium cinereum gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Deze plant is zeer geschikt voor in borders, rotstuinen of als bodembedekker. Regelmatig snoeien bevordert een langere bloeiperiode en een gezonde groei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.