Geranium macrorrhizum 'Czakor'

Geranium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Geranium macrorrhizum 'Czakor' is een bodembedekkende vaste plant met prachtig diepgroen blad en sterke geurige geur. De bloemen zijn roze en bloeien in het voorjaar en de zomer. Deze plant gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en is winterhard. 'Czakor' is een uitstekende keuze voor rotstuinen, borders en als bodembedekker onder bomen en struiken. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. De bladeren blijven ook in de winter aan de plant zitten. Hierdoor blijft de plant het hele jaar door groen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Plaats bijvoorbeeld een mulchlaag rond de basis van de plant voor extra isolatie.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft slechts minimale verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en lichtomstandigheden. Regelmatig snoeien zorgt voor een compacte groei en bloei.

  Geranium macrorrhizum 'Czakor' heeft ongeveer 40-50 cm ruimte nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten zodat ze zich niet gaan verdringen. Plant ze op een afstand van ongeveer 30-40 cm uit elkaar voor het beste resultaat.

  Ja, Geranium macrorrhizum 'Czakor' groeit goed in de schaduw. Deze plant staat bekend om zijn vermogen om te gedijen in schaduwrijke omstandigheden. Het is een ideale keuze voor tuinen met weinig zonlicht.

  Deze plant heeft één tot twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door licht droog aanvoelt.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar produceren. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor tuinen die deze insecten willen aantrekken.

  Geranium macrorrhizum 'Czakor' draagt bij aan de biodiversiteit door bijen en vlinders aan te trekken met zijn bloemen. De plant is ook wintergroen en biedt schuilplaatsen voor kleine dieren zoals vogels en insecten. Door zijn sterke geur kan de plant ook helpen om ongedierte op een natuurlijke manier af te weren.

  Geranium macrorrhizum 'Czakor' bloeit van mei tot en met juli en de bloei kan ongeveer 6 tot 8 weken duren.

  Ja, de Geranium macrorrhizum 'Czakor' kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en robuuste plant die prima gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende vochtige grond bij warme temperaturen.

  Nee, Geranium macrorrhizum 'Czakor' is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk voor zijn bloemen en bladeren wordt gekweekt. Eetbaarheid wordt niet geadviseerd vanwege mogelijke giftige stoffen in de plant.

  Ja, de bladeren van deze plant kunnen geluidsgolven absorberen en dus geluid dempen. Dit is vooral merkbaar wanneer de plant in grotere aantallen bij elkaar staat. Het kan helpen om het geluidsniveau in een tuin of buitenruimte te verminderen.

 • Je kunt de plant snoeien in het voorjaar om dode of beschadigde takken te verwijderen en de vorm te verbeteren. Snoei daarnaast regelmatig uitgebloeide bloemen af om de bloei te bevorderen. Verwijder ook regelmatig ongewenste scheuten en takken om de plant gezond te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door je vinger in de grond te steken.

  Deze plant heeft voedzame, goed doorlatende potgrond nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat de potgrond lichtvochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om regelmatig de potgrond te vervangen om de plant gezond te houden.

  De Geranium macrorrhizum 'Czakor' groeit het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Deze planten gedijen goed in neutrale tot licht zure bodems.

  Deze tuinplant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond voor optimale groei. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging te voorkomen.

  Tuinplanten zoals deze kunnen profiteren van een laag mulch of bladeren rond de basis om hen te beschermen tegen de kou. In strengere klimaten kunnen ze ook baat hebben bij extra bescherming zoals een jute zak of tuinvlies. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om bevriezing te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge en schaduwrijke omstandigheden. Snoei dode bladeren en bloemen regelmatig om de groei te stimuleren. Geef de plant af en toe wat meststoffen voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten is het raadzaam om in het voorjaar organische mest of meststof toe te voegen om de groei en bloei te stimuleren. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering op de verpakking te volgen om overbemesting te voorkomen. Bemest de planten niet te laat in het seizoen, omdat dit hun winterhardheid kan beïnvloeden.

  Mulchen wordt aanbevolen voor deze plant om vocht vast te houden, onkruidgroei te onderdrukken en de winterbescherming te verbeteren. Een laag organisch materiaal zoals compost of boomschors rond de plant aanbrengen zal helpen bij het behouden van gezonde groeiomstandigheden. Het mulchmateriaal moet niet tegen de stelen van de plant worden opgestapeld om verstikking te voorkomen.

  De ideale zuurgraad voor Tuinplanten zoals Geranium macrorrhizum 'Czakor' ligt tussen 6,0 en 7,0 op de pH-schaal. Een lichtzure tot neutrale bodem is het meest geschikt voor deze planten om goed te gedijen. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen indien nodig.

  Veel voorkomend ongedierte bij tuinplanten zijn bladluizen, spint en trips. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten kunnen helpen bij de bestrijding van deze plagen. Daarnaast kan regelmatig controleren en verwijderen van aangetaste delen van de plant ook bijdragen aan het voorkomen van ongedierte.

 • Omschrijving

  Geranium macrorrhizum 'Czakor' is een bodembedekkende vaste plant met prachtig diepgroen blad en sterke geurige geur. De bloemen zijn roze en bloeien in het voorjaar en de zomer. Deze plant gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en is winterhard. 'Czakor' is een uitstekende keuze voor rotstuinen, borders en als bodembedekker onder bomen en struiken. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.