Geranium palmatum

Geranium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Geranium palmatum er en flerårig plante, der tilhører storkenæbfamilien. Den har dybt indskårne, grønne blade og kan blive op til 1 meter høj. Om foråret blomstrer den med store, lyserøde-lilla blomster, der er en iøjnefaldende tilføjelse til haven. Denne plante trives godt i halvskygge og er velegnet til bede og stenbede. Geranium palmatum tiltrækker også bier og sommerfugle, hvilket gør den til en værdifuld tilføjelse til biodiversiteten i haven.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, Geranium palmatum er stedsegrøn og beholder sine blade hele året. Det er et smukt tilføjelse til haven i alle sæsoner.

  Planten er hårdføre ned til omkring -15 grader Celsius. Det er vigtigt at beskytte planten godt ved lavere temperaturer. Det anbefales at beskytte planten under strenge frostperioder.

  Geranium palmatum er let at vedligeholde og kræver lidt særlig pleje. Det er en stærk plante, der trives godt i forskellige jordtyper og placeringer. Regelmæssig vanding og beskæring fremmer den sunde vækst af planten.

  Geranium palmatum har brug for cirka 30 til 60 cm plads for at vokse ordentligt. Det anbefales at placere planten mindst 40 cm væk fra andre planter for optimal vækst. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at sprede sig og blomstre.

  Ja, planten trives godt i skyggen. Det trives godt på et beskyttet sted uden direkte sollys. Det er ideelt til skyggefulde områder i haven.

  Haveplanter som Geranium palmatum har normalt brug for vand en til to gange om ugen, afhængigt af omgivelsestemperaturen og placeringen. Det er vigtigt at lade jorden tørre let ud mellem vandinger for at undgå rådne rødder. Det er en god ide at kontrollere om planten har brug for vand ved at føle jordfugtigheden, inden du giver vand.

  Ja, Geranium palmatum tiltrækker sommerfugle og bier på grund af nektaren, den producerer. Det er et populært valg for haveentusiaster, der ønsker at tiltrække disse dyr.

  Ja, Geranium palmatum er godt for biodiversiteten på grund af den nektar, den producerer, hvilket tiltrækker insekter. Derudover giver planten ly til og mad til forskellige dyr i haven. Den har også en positiv indvirkning på jordens generelle sundhed.

  Geranium palmatum blomstrer fra maj til august, og blomstringsperioden varer cirka 2 til 3 måneder. Denne plante tilhører kategorien Haveplanter.

  Ja, Geranium palmatum (skygge storkenæb) kan godt tåle fuld sol. Det er en stærk haveplante, der trives godt på solrige steder i haven. Sørg dog for tilstrækkeligt med vand og beskyttelse mod skarpt middagssol.

  Nej, Geranium palmatum er ikke spiselig. Denne plante bruges ofte som en dekorativ haveplante og har ingen spiselige dele. Det er vigtigt altid at kontrollere, om en plante er sikker at indtage.

  Ja, haveplanter har generelt en lyddæmpende egenskab på grund af deres blade og stængler, der absorberer lydbølger. Denne egenskab kan hjælpe med at reducere omgivende støj og skabe en mere rolig atmosfære i haven.

 • Geranium palmatum bør bedst beskæres efter blomstring om sommeren. Fjern visne blomster og gamle blade for at holde planten sund. Klip stænglerne ned til plantens basis for at opnå en kompakt vækst.

  Giv planten regelmæssigt vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden er godt fugtig, men ikke gennemblødt. Undgå at planten står i våd jord i lang tid for at undgå rodrot.

  Pelargonium palmatum trives bedst i godt drænet pottemuld, der er rig på næringsstoffer. Sørg for, at pottemulden forbliver let fugtig, men undgå at rødderne står i vand. Brug en potte med drænhuller til at lede overskydende vand væk.

  Geranium palmatum trives bedst i godt drænet jord med en gennemsnitlig til rig jordkvalitet. En jord, der er rig på humus, vil fremme vækst og blomstring af planten. Det er vigtigt, at jorden ikke er for våd eller for tør.

  Geranium palmatum trives bedst på et solrigt til halvskyggefuldt sted og trives bedst i veldrænet jord. Det er vigtigt, at planten er beskyttet mod hård vind. Om sommeren kan den også trives godt på et sted med lidt mere skygge.

  Beskyt planten om vinteren ved at lægge et tykt lag muld omkring rødderne. Sørg for, at planten ikke står for vådt i løbet af vintermånederne. Dæk planten med en beskyttende klud eller havefiber ved hård frost.

  Sørg for, at planten får tilstrækkeligt med sollys og regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Fjern regelmæssigt døde blade og blomster for at holde planten sund. Tilføj lidt organisk gødning om foråret for at fremme væksten.

  Haveplanter som Geranium palmatum har gavn af regelmæssig gødning om foråret og sommeren for at vokse sundt og blomstre. Brug en generel gødning til blomstrende planter eller organisk gødning for ekstra næring. Vær opmærksom på, at gødningen ikke bør indeholde for meget kvælstof, da det kan påvirke planten negativt.

  Det anbefales at mulde jorden omkring denne plante med organisk materiale som blade eller kompost. Mulch hjælper med at holde jorden fugtig og bevare næringsstoffer, hvilket holder planten sund og fremmer væksten. Sørg for, at mulchlaget ikke kommer direkte op mod plantens stængler for at undgå skimmelvækst.

  Geranium palmatum trives bedst i neutrale til let sure jordarter med en pH-værdi mellem 6,0 og 7,0. Det er vigtigt at teste jordens surhedsgrad, før du planter planten, for at sikre optimale vækst- og blomstringsforhold. Det anbefales at justere jorden om nødvendigt med kalk eller andre jordforbedringsmidler.

  For at bekæmpe skadedyr i denne type haveplanter, kan du bruge naturlige bekæmpelsesmidler som neemolie eller pyrethrum. Derudover kan du også træffe forebyggende foranstaltninger, såsom regelmæssig kontrol af skadedyr og sikre gode vækstforhold. Som en sidste udvej kan du også bruge kemiske bekæmpelsesmidler, men dette anbefales ikke altid på grund af de skadelige virkninger på miljøet.

 • Beskrivelse

  Geranium palmatum er en flerårig plante, der tilhører storkenæbfamilien. Den har dybt indskårne, grønne blade og kan blive op til 1 meter høj. Om foråret blomstrer den med store, lyserøde-lilla blomster, der er en iøjnefaldende tilføjelse til haven. Denne plante trives godt i halvskygge og er velegnet til bede og stenbede. Geranium palmatum tiltrækker også bier og sommerfugle, hvilket gør den til en værdifuld tilføjelse til biodiversiteten i haven.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.