Geum chiloense

Geum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Geum chiloense, ook bekend als de Prachtganzerik, is een vaste plant die behoort tot de rozenfamilie. De plant heeft halfgevulde, gele bloemen die bloeien in de lente en zomer en trekken veel bijen en vlinders aan. De Geum chiloense kan een hoogte bereiken van ongeveer 30-45 cm en gedijt goed in de volle zon of halfschaduw. Het blad is diepgroen en diep ingesneden, waardoor een aantrekkelijke textuur ontstaat in de tuin. De plant is winterhard en kan goed worden toegepast in borders, rotstuinen en als bodembedekker.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en zal zijn bladeren verliezen in de herfst en winter. Het is een bladverliezende tuinplant die elk jaar opnieuw zal uitlopen in het voorjaar.

  De plant Geum chiloense is winterhard tot -15 graden.

  Ja, de Geum chiloense is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is een sterke plant die weinig speciale zorg nodig heeft. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en de dode bloemen te verwijderen om de bloei te bevorderen.

  De plant heeft ongeveer een ruimte nodig van 30 tot 45 cm om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om optimaal te kunnen gedijen. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tussen de planten om overbevolking te voorkomen.

  Ja, deze plant groeit beter in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk dat hij voldoende licht krijgt om goed te gedijen. Te veel schaduw kan de groei en bloei van de plant belemmeren.

  Tuinplanten zoals Geum chiloense hebben over het algemeen 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodem. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet drassig. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, de bloemen van deze plant staan bekend om hun aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Het is een goede keuze voor een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant Geum chiloense is goed voor de biodiversiteit omdat het bijen en vlinders aantrekt met zijn nectarrijke bloemen en zo bijdraagt aan de bestuiving van andere planten in de tuin. Daarnaast biedt het ook schuil- en voedselplekken voor kleine dieren zoals insecten en vogels. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan helpen om de diversiteit van planten en dieren te vergroten.

  Geum chiloense bloeit in de maanden mei tot en met augustus. De bloei kan enkele weken tot enkele maanden aanhouden, afhankelijk van de weersomstandigheden en verzorging.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, vooral tijdens warme zomerdagen. De plant kan ook goed groeien en bloeien in de volle zon.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn decoratieve bloemen. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te eten.

  Nee, Tuinplanten hebben over het algemeen geen geluidsdempende eigenschappen. Zij zijn voornamelijk decoratief en dragen bij aan een gezonde leefomgeving.

 • Het snoeien van deze plant gebeurt best in het voorjaar, na de bloei. Verwijder uitgebloeide bloemstengels en eventueel beschadigd blad. Knip de plant tot ongeveer 5 cm boven de grond af voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef water bij voorkeur 's ochtends of 's avonds om verdamping te minimaliseren.

  De Tuinplanten hebben behoefte aan goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Verpot de plant indien nodig om de twee tot drie jaar.

  "Geum chiloense gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem vochtig is maar niet constant nat, om wortelrot te voorkomen. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren."

  Deze plant gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw op een goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat. Deze plant is geschikt voor in de border of als bodembedekker in de tuin.

  Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met een laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen. In strenge winters kan het ook helpen om de plant tijdelijk te bedekken met vliesdoek of een beschermhoes.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei de uitgebloeide bloemen om nieuwe groei te stimuleren. Geef de plant een plekje in de volle zon of halfschaduw.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij regelmatige bemesting in het groeiseizoen. Gebruik een universele meststof die geschikt is voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en een verminderde bloei.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht in de grond, waardoor de plant beter bestand is tegen droge periodes. Daarnaast zorgt mulch voor bescherming van de wortels en voorkomt het onkruidgroei. Het is aan te raden om jaarlijks een laag mulch rondom de plant aan te brengen voor optimale groeiomstandigheden.

  Tuinplanten zoals Geum chiloense geven de voorkeur aan een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor een goede groei en bloei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met behulp van kalk of zwavel.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Daarnaast kan regelmatige inspectie en handmatig verwijderen van eventueel aanwezige plaaginsecten helpen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden, omdat dit schadelijk kan zijn voor de plant en de omgeving.

 • Omschrijving

  De Geum chiloense, ook bekend als de Prachtganzerik, is een vaste plant die behoort tot de rozenfamilie. De plant heeft halfgevulde, gele bloemen die bloeien in de lente en zomer en trekken veel bijen en vlinders aan. De Geum chiloense kan een hoogte bereiken van ongeveer 30-45 cm en gedijt goed in de volle zon of halfschaduw. Het blad is diepgroen en diep ingesneden, waardoor een aantrekkelijke textuur ontstaat in de tuin. De plant is winterhard en kan goed worden toegepast in borders, rotstuinen en als bodembedekker.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.