Corylus

Corylus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Corylus, ook wel bekend als de hazelaar, is een struikachtige plant die voornamelijk voorkomt in gematigde klimaten. De plant produceert eetbare noten, die vaak worden gebruikt in bakkerijproducten en snacks. Corylus heeft ronde, groene bladeren en kan groeien tot een hoogte van enkele meters. De plant bloeit in het vroege voorjaar met hangende katjes die pollen produceren. Hazelaars worden vaak geplant als windscherm of als decoratieve toevoeging aan tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende struik die in de winter kaal zal zijn.

  De plant Corylus is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant is goed bestand tegen koude temperaturen en kan in de winter buiten blijven staan zonder bescherming. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen en te beschermen tegen vorst in extreme weersomstandigheden.

  De plant Corylus, ook wel hazelaar genoemd, is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien en de grond goed vochtig te houden. Verder heeft de plant weinig specifieke zorg nodig.

  Voor deze plant is het aan te raden om ongeveer 2 tot 3 meter ruimte te voorzien, zodat de plant voldoende ademruimte heeft om zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en uit te breiden in de tuin. Het is belangrijk om de richtlijnen voor plantafstand in acht te nemen voor een optimale groei van de plant.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en robuuste plant die weinig zonlicht nodig heeft. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft.

  Tuinplanten zoals Corylus hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door licht vochtig te houden. Het is aan te raden om te controleren of de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  Ja, de plant is vlinderlokkend en trekt bijen aan vanwege de bloemen en het stuifmeel dat het produceert. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze belangrijke bestuivende insecten te lokken.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit omdat het een bron van voedsel en beschutting kan zijn voor verschillende insecten en vogels in de tuin. Het zorgt voor een gevarieerde en natuurlijke omgeving, wat belangrijk is voor het behoud en bevordering van verschillende planten- en diersoorten. Planten zoals deze kunnen helpen om de tuin ecologisch divers en gezond te houden.

  De bloei van de plant vindt plaats in de maanden januari tot en met mei. De bloeiperiode duurt meestal enkele weken.

  De plant kan over het algemeen goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft, vooral tijdens warme periodes. In een te droge en hete omgeving kan de plant wel wat bescherming tegen de zon gebruiken.

  Ja, de noten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak rauw of geroosterd gegeten. Het is belangrijk om te controleren of de noten vrij zijn van schimmels of insecten voordat je ze consumeert. Het eten van grote hoeveelheden kan maagklachten veroorzaken.

  De Corylus plant heeft geen specifieke geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve plant die bijdraagt aan de esthetiek van de tuin. Voor geluidsdempende eigenschappen kun je beter kijken naar specifieke geluidsdempende materialen en structuren.

 • Snoei hazelaar ieder jaar in de late winter of vroege lente om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken. Knip takken tot vlak boven een knop of zijtak om nieuwe groei te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels te lang nat blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd bladbesproeiing.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van vochtdoorlatende potgrond, bij voorkeur verrijkt met compost en organische meststoffen. Zorg ervoor dat de potgrond goed vochtig blijft, maar niet drassig wordt. Het regelmatig bijmesten van de plant kan de groei en bloei bevorderen.

  De plant gedijt het best in een goed doorlatende bodem van gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Bij voorkeur heeft de bodem een neutrale zuurtegraad.

  Corylus gedijt het best op een zonnige of halfschaduwrijke standplaats met goed doorlatende grond. Deze planten hebben niet veel specifieke eisen, zolang de grond niet te nat is. Het is belangrijk om regelmatig water te geven tijdens droge periodes.

  Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch rond de basis aan te brengen. Je kunt daarnaast ook een scherm of doek gebruiken om de plant te beschermen tegen harde wind. Het is aan te raden om de plant regelmatig te controleren op schade door vorst en indien nodig maatregelen te nemen.

  Snoei regelmatig oude takken weg en geef de plant voldoende water en voedingsstoffen. Zorg voor een goed doorlatende grond en plaats de plant op een zonnige tot halfschaduwrijke plek.

  Tuinplanten zoals Corylus hebben baat bij bemesting in het voorjaar met organische meststoffen. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid en samenstelling te gebruiken om een gezonde groei te bevorderen. Overbemesting moet vermeden worden om negatieve effecten op de plant te voorkomen.

  Mulch helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Bij het mulchen wordt organisch materiaal zoals bladeren of compost rond de plant gelegd. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vervangen om te voorkomen dat schimmels en ongedierte zich gaan nestelen.

  Tuinplanten zoals Corylus gedijen het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH, tussen 5,5 en 7,0. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot problemen met de opname van voedingsstoffen, terwijl een te lage zuurgraad kan leiden tot toxiciteit voor de plant. Het is daarom belangrijk om regelmatig de pH van de bodem te testen en indien nodig bij te stellen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Daarnaast kan je regelmatig de plant inspecteren op ongedierte en bij een aantasting kan je deze handmatig verwijderen. Ook kan je preventief werken door de plant gezond te houden en te zorgen voor een goede bodemstructuur.

 • Omschrijving

  Corylus, ook wel bekend als de hazelaar, is een struikachtige plant die voornamelijk voorkomt in gematigde klimaten. De plant produceert eetbare noten, die vaak worden gebruikt in bakkerijproducten en snacks. Corylus heeft ronde, groene bladeren en kan groeien tot een hoogte van enkele meters. De plant bloeit in het vroege voorjaar met hangende katjes die pollen produceren. Hazelaars worden vaak geplant als windscherm of als decoratieve toevoeging aan tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.