Ribes

Ribes

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ribes is een struik die voornamelijk bekend staat om zijn sappige bessen, zoals zwarte bessen en rode bessen. De plant heeft groene bladeren en produceert kleine bloemen die aantrekkelijk zijn voor bestuivende insecten. Ribes heeft doornige takken en groeit het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem. Deze plant is winterhard en kan goed gedijen in de meeste klimaten. Ribes wordt vaak gebruikt in tuinen als fruitige toevoeging en als voedselbron voor vogels en andere dieren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Ribes is niet groenblijvend. Deze tuinplant verliest zijn blad in de herfst en krijgt in het voorjaar weer nieuw blad.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om extra bescherming te bieden bij lagere temperaturen. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude winters.

  Ja, de plant is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig aandacht nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Snoei af en toe om de plant gezond te houden.

  De Ribes heeft gemiddeld ongeveer 1 tot 2 meter ruimte nodig in de tuin om goed te kunnen groeien en bloeien. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te kunnen ontwikkelen en niet belemmerd wordt door andere planten of obstakels. Zorg dus voor voldoende afstand tussen de Ribes en andere planten in de tuin.

  De meeste soorten van deze plant gedijen het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei van de plant belemmerd worden en kan de bloei minder uitbundig zijn. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten waar hij voldoende zonlicht krijgt.

  Tuinplanten hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en grondsoort. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar let op dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen. Het is dus aan te raden om regelmatig de grond te controleren en alleen water te geven wanneer dat nodig is.

  Ja, de plant heeft bloemen die vlinders en bijen aantrekken vanwege de nectar en stuifmeel die ze produceren. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan de tuin en een belangrijke voedselbron voor bestuivers.

  Ja, planten die behoren tot de Ribes familie zijn goed voor biodiversiteit aangezien ze vlinders en bijen aantrekken. Ze dragen bij aan de bestuiving van andere planten in de tuin en zorgen voor variatie in het ecosysteem. Het zijn dus zeker waardevolle planten voor de biodiversiteit in de tuin.

  De Ribes bloeit meestal in de maanden april en mei. De bloei van de plant kan duren van ongeveer 2 tot 4 weken.

  Ja, Ribes kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in helder zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme dagen. Het beste is om de plant 's ochtends water te geven zodat de wortels voldoende vocht hebben gedurende de dag.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en kunnen vers gegeten worden of verwerkt worden in jams, sappen en desserts. Het is belangrijk om de specifieke soort van de plant te kennen voordat je de vruchten consumeert.

  Ribes heeft een beperkte geluidsdempende werking vanwege de dichte bladeren en takken. Het kan geluiden enigszins absorberen, vooral als het in grotere aantallen geplant wordt. Echter, het is geen zeer effectieve geluidsdempingsoptie vergeleken met specifieke geluidsisolerende planten.

 • Tuinplanten zoals de Ribes kunnen het beste na de bloei worden gesnoeid om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en knip jonge scheuten tot de helft terug om de groei te stimuleren. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar gebruikt om de plant niet te beschadigen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnatting om schimmelziekten te voorkomen.

  Ribes heeft voedzame en goed doorlatende potgrond nodig om goed te groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal voor tuinplanten.

  Ribes gedijt het beste in goed doorlatende bodems die vochtig maar niet te nat zijn. Zorg voor een humusrijke bodem en vermijd zware kleigrond. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren voor deze plant.

  De plant gedijt het beste op een zonnige plek in vruchtbare en goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om gezond te groeien. Deze plant kan goed worden toegepast in de tuin of in een border.

  In de winter is het belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst. Dit kan bijvoorbeeld door de plant af te dekken met bladeren of stro. Daarnaast is het verstandig om de plant in een beschutte plek te zetten voor extra bescherming.

  Ribes heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in goed doorlatende grond op een zonnige of halfschaduwrijke plek. Snoei eenmaal per jaar na de bloei om de plant gezond te houden.

  Voor Tuinplanten zoals Ribes is het aan te raden om in het voorjaar organische mest te gebruiken voor een goede start van het groeiseizoen. Gedurende het groeiseizoen kan af en toe vloeibare meststof worden gegeven om de plant te voorzien van voldoende voedingsstoffen. Let op dat je niet te veel mest gebruikt, om overbemesting te voorkomen.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij deze tuinplant. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, compost of boomschors. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de plantstelen wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  Ribes planten hebben doorgaans een voorkeur voor een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren voordat je deze planten in de tuin gaat planten. Het aanpassen van de pH-waarde kan nodig zijn om ervoor te zorgen dat de Ribes planten goed kunnen groeien en gedijen.

  Om ongedierte te voorkomen bij deze plant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stelen te controleren op tekenen van plagen. Een natuurlijke oplossing is het gebruik van insectenbestrijdende planten in de buurt van de Tuinplanten om ongedierte weg te houden. Het is ook mogelijk om plantaardige oliën te gebruiken om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  Ribes is een struik die voornamelijk bekend staat om zijn sappige bessen, zoals zwarte bessen en rode bessen. De plant heeft groene bladeren en produceert kleine bloemen die aantrekkelijk zijn voor bestuivende insecten. Ribes heeft doornige takken en groeit het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem. Deze plant is winterhard en kan goed gedijen in de meeste klimaten. Ribes wordt vaak gebruikt in tuinen als fruitige toevoeging en als voedselbron voor vogels en andere dieren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.