Viburnum

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum is een struik die bekend staat om zijn mooie en geurige bloemen in het voorjaar. De bladeren van de plant zijn vaak glanzend en groen, en verkleuren in de herfst naar mooie tinten rood en paars. Sommige soorten Viburnum produceren bessen die vogels aantrekken en geliefd zijn bij tuiniers. Deze plant gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond en kan alleen of in groepen geplant worden voor een prachtig effect. Viburnum is een veelzijdige plant die zowel als haagplant, sierstruik of solitaire plant kan worden gebruikt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Viburnum is groenblijvend. De plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn blijvende groene uitstraling.

  Viburnum is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst. Het is een populaire keuze als tuinplant vanwege zijn winterhardheid.

  Ja, deze plant is over het algemeen zeer gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en af en toe te snoeien voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht en voedingsstoffen krijgt voor optimale bloei.

  De Viburnum heeft ruimte nodig om zich te verspreiden en groeit het beste in een ruime omgeving. Het is aan te raden om de plant voldoende ruimte te geven zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen en de plant optimaal kan groeien. Een afstand van ongeveer 1,5 tot 2 meter tussen planten is ideaal voor een gezonde groei.

  De plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter presteren dan in direct zonlicht. Zorg voor voldoende vochtige grond en lichte schaduw om de plant gezond te houden. Overmatige blootstelling aan zonlicht kan leiden tot bladverbranding en verminderde groei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodemgesteldheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten uitdrogen of te laten verdrinken. Bedek de grond rondom de plant met een laagje mulch om vocht vast te houden en overmatige verdamping te voorkomen.

  Ja, Viburnum trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze belangrijke bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant Viburnum is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en voedsel biedt. Daarnaast kan het dienen als schuilplaats voor kleine dieren. Het bevordert de diversiteit en het evenwicht in de tuin.

  De bloei van deze plant vindt plaats in de maanden maart tot en met mei. De bloeiperiode duurt gemiddeld twee tot vier weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Het kan echter ook goed gedijen in halfschaduw.

  Nee, de bessen en bladeren van de plant zijn niet eetbaar. Het consumeren van delen van de plant kan leiden tot maagklachten en andere gezondheidsproblemen. Het wordt daarom afgeraden om de plant te eten.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren en takken die geluid kunnen dempen. Dit maakt het een goede keuze voor het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Viburnum kan het beste na de bloei worden gesnoeid om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode takken en dun de struik uit om meer licht en lucht door te laten. Vermijd snoeien tijdens de wintermaanden, omdat dit de bloei kan belemmeren.

  De Tuinplant Viburnum heeft regelmatig water nodig, maar pas op dat de grond niet te drassig wordt. Geef in droge periodes extra water, vooral als de plant nog niet goed geworteld is. Zorg ervoor dat het water de wortels goed bereikt door langzaam en gelijkmatig water te geven.

  Viburnum heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een speciale potgrond voor tuinplanten voor optimale groei en bloei.

  Tuinplanten zoals Viburnum gedijen het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem een neutrale tot licht zure pH heeft voor optimale groei. Vermijd te natte grond, omdat dit kan leiden tot wortelrot.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond die voldoende vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter hebben veel tuinplanten bescherming nodig tegen vorst en kou. Het is belangrijk om de plant goed te mulchen en eventueel te beschermen met een speciale vliesdoek of afdekzeil. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorstperiode begint.

  Viburnum heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in vochtige en goed doorlatende grond. Snoei de plant regelmatig om een mooie vorm te behouden en verwijder dode takken indien nodig. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Viburnums hebben behoefte aan regelmatige bemesting in het voorjaar en de zomer om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een organische meststof die speciaal is samengesteld voor tuinplanten om de juiste voedingsstoffen te bieden. Overbemesting kan schade veroorzaken, dus volg de instructies op de verpakking en bemest niet te vaak.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom tuinplanten te beschermen tegen extreme temperaturen en vochtverlies. Het kan ook helpen om onkruidgroei te verminderen en voedingsstoffen vast te houden. Gebruik organisch mulch zoals compost, houtsnippers of bladeren voor het beste resultaat.

  Viburnum gedijt het best in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Een bodemtest kan helpen om de juiste zuurgraad van de bodem te bepalen.

  Gebruik preventieve maatregelen zoals regelmatig snoeien en bemesten om ongedierte op afstand te houden. Bij een plaag kunnen insecticiden op basis van natuurlijke oliën worden gebruikt. Controleer regelmatig de bladeren en stengels op tekenen van ongedierte en verwijder ze indien nodig met de hand.

 • Omschrijving

  Viburnum is een struik die bekend staat om zijn mooie en geurige bloemen in het voorjaar. De bladeren van de plant zijn vaak glanzend en groen, en verkleuren in de herfst naar mooie tinten rood en paars. Sommige soorten Viburnum produceren bessen die vogels aantrekken en geliefd zijn bij tuiniers. Deze plant gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond en kan alleen of in groepen geplant worden voor een prachtig effect. Viburnum is een veelzijdige plant die zowel als haagplant, sierstruik of solitaire plant kan worden gebruikt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.