Gazania

Gazania

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Gazania is een vrolijke en kleurrijke plant die bloeit met grote, felgekleurde en op zonnebloemen lijkende bloemen. De plant heeft stevige stelen en groen-zilverachtig blad dat mooi contrasteert met de bloemen. Gazania's zijn makkelijk te onderhouden en gedijen goed in zonnige en droge omstandigheden. Ze zijn ideaal voor droge tuinen of rotstuinen en trekken vlinders en bijen aan. De bloemen van de Gazania kunnen zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien en bloeien van de lente tot de herfst.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Gazania is een groenblijvende plant. Het houdt zijn bladeren het hele jaar door. Deze plant behoort tot de categorie tuinplanten.

  Gazania is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is dus beter om de plant binnen te zetten tijdens strenge vorst. Over het algemeen kan de plant wel tegen lichte vorst.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig zorg. Het gedijt goed in de volle zon en heeft weinig water nodig. Het is een sterke en duurzame plant die weinig last heeft van plagen.

  Voor een gezonde groei en bloei heeft deze plant ongeveer 20-30 cm ruimte rondom de basis nodig. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om de bladeren en bloemen vrij te laten groeien. Plant ze ook niet te dicht op elkaar om concurrentie voor voedingsstoffen en zonlicht te voorkomen.

  Nee, de Gazania plant groeit het beste in de volle zon en heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk minder goed groeien en minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige locatie te planten voor optimale groei.

  Voor tuinplanten zoals Gazania is het belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens warme en droge periodes. Over het algemeen hebben tuinplanten één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is aan te raden om de grond tussen gietbeurten iets te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen.

  Ja, Gazania trekt vlinders en bijen aan vanwege de heldere kleuren en de zoete nectar. Het is een goede plant om in de tuin te hebben voor de bestuiving en om het ecosysteem te ondersteunen.

  Ja, Gazania is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn felgekleurde bloemen en nectar. Hierdoor draagt het bij aan het behoud van verschillende soorten insecten in de tuin.

  Gazania bloeit meestal van juni tot en met september. De bloeiperiode van deze plant duurt ongeveer 4 maanden.

  Ja, de Gazania plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in zonnige en warme omstandigheden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes.

  Nee, de plant Gazania is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt als sierplant in tuinen en bloemperken. Het consumeren van Gazania kan leiden tot maagklachten en andere gezondheidsproblemen.

  Ja, de Gazania plant heeft een geluidsdempend effect vanwege het bladerrijke en dichte blad. Dit kan helpen om omgevingsgeluiden te dempen en een rustige omgeving te creëren.

 • Je kunt de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderen om de groei en bloei te bevorderen. Snoei dode of beschadigde bladeren en takken in het voorjaar om de plant gezond te houden. Verwijder ook eventueel onkruid rondom de plant om de groei niet te belemmeren.

  Het is belangrijk om de plant regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de plant 's ochtends water te geven om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor Tuinplanten zoals Gazania is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond licht en luchtig is en niet te compact. Het is ook aan te raden om af en toe de potgrond te vervangen of aan te vullen met voedingsstoffen voor een gezonde groei van de plant.

  De Gazania groeit het beste in goed doorlatende en voedselrijke bodem. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en vermijd te natte grond. Het toevoegen van organische meststof kan de groei van de plant bevorderen.

  De Gazania gedijt het beste in de volle zon op een goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen harde wind en regen. Deze tuinplant kan goed gedijen in een droge, rotsachtige tuin.

  In de winter is het belangrijk om Gazania te beschermen tegen vorst door deze af te dekken met stro of bladeren. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en mulch de bodem voor extra isolatie. In strenge winters kan het helpen om de planten naar een beschutte plek te verplaatsen.

  De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals Gazania hebben behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een evenwichtige meststof met een hoger fosforgehalte om de bloemproductie te stimuleren. Het is aan te raden om in het voorjaar te beginnen met bemesten en dit gedurende de zomermaanden voort te zetten.

  Het is belangrijk om een laag mulch rond de plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organische mulch materialen zoals stro, houtsnippers of bladeren voor de beste resultaten. Vernieuw de mulchlaag regelmatig om de plant gezond en goed gevoed te houden.

  De Gazania heeft graag een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze tuinplant. Zorg voor een goede drainage om verzuring van de bodem te voorkomen.

  Het is belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen en spint, vooral tijdens warme en droge periodes. Deze plagen kunnen worden bestreden met natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of door gebruik te maken van biologische bestrijdingsmiddelen. Het is ook aan te raden om de plant regelmatig te besproeien met water om de kans op aantasting te verminderen.

 • Omschrijving

  De Gazania is een vrolijke en kleurrijke plant die bloeit met grote, felgekleurde en op zonnebloemen lijkende bloemen. De plant heeft stevige stelen en groen-zilverachtig blad dat mooi contrasteert met de bloemen. Gazania's zijn makkelijk te onderhouden en gedijen goed in zonnige en droge omstandigheden. Ze zijn ideaal voor droge tuinen of rotstuinen en trekken vlinders en bijen aan. De bloemen van de Gazania kunnen zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien en bloeien van de lente tot de herfst.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.