Saxifraga

Saxifraga

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Saxifraga, ook wel bekend als steenbreek, is een geslacht van planten met meer dan 400 soorten. Deze planten hebben meestal kleine bloemen in verschillende kleuren, waaronder wit, roze en paars. Saxifraga groeit goed in rotstuinen, waar ze vaak tussen stenen en rotsen te vinden zijn. Ze gedijen het best op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Saxifraga is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en een mooie toevoeging kan zijn aan de tuin of rotstuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad kan variëren van groen tot roodachtig en kan in de winter afvallen. Het is een tuinplant die voornamelijk in de lente en zomer bloeit.

  Saxifraga is een matig winterharde tuinplant die temperaturen kan verdragen tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst goed te beschermen om schade te voorkomen. Overwinteren in een beschutte omgeving kan ook gunstig zijn voor de plant.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist een goed doorlatende grond en regelmatig water geven. Het kan goed gedijen in zowel zonlicht als halfschaduw.

  Saxifraga heeft genoeg ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en groeien. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten en geef de plant genoeg ruimte om zich uit te kunnen breiden. Het is belangrijk om de plant voldoende licht, water en voedingsstoffen te geven om gezond te kunnen blijven.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het kan zelfs beter groeien in de schaduw dan in de volle zon. Zorg wel voor regelmatig water geven en voedingsstoffen.

  Saxifraga heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de bodemvochtigheid en het weer. Het is belangrijk dat de grond niet te nat blijft, maar ook niet uitdroogt. Het is aan te raden om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Saxifraga staat bekend om zijn kleine, aantrekkelijke bloemen die vlinders en bijen kunnen aantrekken. De plant produceert nectar en stuifmeel dat deze bestuivers aantrekt. Hierdoor kan deze plant een interessante toevoeging zijn voor tuinen die insecten willen aantrekken.

  Ja, Tuinplanten in het algemeen dragen bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van insecten en vogels. Ze vormen een belangrijke schakel in het ecosysteem en zorgen voor een diversiteit aan leefgebieden in de tuin. Het is dus goed om Tuinplanten in je tuin te hebben voor de biodiversiteit.

  De plant bloeit meestal vanaf het voorjaar tot in de zomer, afhankelijk van de soort en variëteit. De bloeiperiode kan enkele weken tot enkele maanden duren, waardoor deze een langdurige bloei in de tuin kan garanderen.

  Saxifraga staat het liefst op een plek in de halfschaduw tot schaduw, waar hij beschermd wordt tegen de felle zonnestralen. In de volle zon kunnen de bladeren verbranden en kan de plant uitdrogen. Het is daarom aan te raden om de plant te planten op een plek waar hij voldoende schaduw krijgt.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en wordt meestal gekweekt in de tuin als decoratieve plant vanwege de mooie bloemen en bladeren. Het consumeren van deze plant kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten. Het wordt daarom aangeraden om deze plant niet te eten.

  Ja, de plant is geluidsdempend vanwege zijn dichte bladeren en structuur. Het kan helpen om geluid te absorberen en te verminderen in de omgeving waar het wordt geplaatst. Het is een goede keuze voor tuinen en buitenruimtes waar geluidsdemping nodig is.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om uitgebloeide bloemen regelmatig weg te knippen. Snoei daarnaast dode of beschadigde stengels en bladeren weg om de groei te bevorderen. Zorg dat de plant voldoende ruimte heeft om te kunnen groeien en bloeien.

  Saxifraga heeft gemiddelde hoeveelheden water nodig en moet regelmatig worden bewaterd om de grond vochtig te houden. Zorg ervoor dat de plant geen stilstaand water heeft, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Geef de plant water aan de basis van de stengels en vermijd bladbevochtiging om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals Saxifraga is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Kies voor een potgrond met een goede mix van organisch materiaal en zand om de groei te bevorderen. Zorg er ook voor dat de potgrond regelmatig wordt vervangen om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan goed doorlatende en voedzame grond. Zorg voor een pH-waarde van rond de 6 tot 7. Een bodem met een goede kwaliteit is essentieel voor een gezonde groei.

  Deze plant houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig. Saxifraga gedijt goed in rotstuinen, borders of als bodembedekker.

  In de winterperiode is het verstandig om de plant te beschermen tegen vorst. Dit kan door de plant af te dekken met een dikke laag bladeren of stro. Ook is het mogelijk om de plant te verplaatsen naar een beschutte plek in de tuin.

  Saxifraga's hebben weinig onderhoud nodig en gedijen goed in goed doorlatende grond. Geef ze regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, en verwijder uitgebloeide bloemen om de groei te bevorderen. Plant ze op een zonnige plek in de tuin voor het beste resultaat.

  Tuinplanten zoals Saxifraga hebben behoefte aan een voedzame bodem voor een gezonde groei. Bemest de plant in het voorjaar met een algemene meststof voor bloeiende planten volgens de instructies op de verpakking. Houd de bemesting gedurende het groeiseizoen bij om een goede bloei te bevorderen.

  Mulch is een laag materiaal zoals stro, bladeren of houtsnippers die rondom de plant worden gelegd om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Het kan in het voorjaar worden aangebracht en in de herfst worden vernieuwd. Mulch helpt om de plant gezond en gelukkig te houden.

  Saxifraga gedijt goed in neutrale tot lichtzure bodems. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Zorg voor een pH-waarde van ongeveer 5,5 tot 7.

  Voor Tuinplanten die gevoelig zijn voor ongedierte, kan regelmatig inspectie en preventieve maatregelen helpen om plagen te voorkomen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen worden geïntroduceerd als biologische bestrijdingsmethode. In geval van ernstige plaagproblemen kunnen insecticiden worden gebruikt, maar met voorzichtigheid om schade aan de plant en het milieu te minimaliseren.

 • Omschrijving

  Saxifraga, ook wel bekend als steenbreek, is een geslacht van planten met meer dan 400 soorten. Deze planten hebben meestal kleine bloemen in verschillende kleuren, waaronder wit, roze en paars. Saxifraga groeit goed in rotstuinen, waar ze vaak tussen stenen en rotsen te vinden zijn. Ze gedijen het best op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Saxifraga is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en een mooie toevoeging kan zijn aan de tuin of rotstuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.