Sempervivum

Sempervivum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sempervivum, ook wel huislook genoemd, is een vetplant die bekend staat om zijn dichte rozetten van vlezige bladeren. De plant is goed bestand tegen droge omstandigheden en heeft weinig onderhoud nodig, waardoor het een populaire keuze is voor rotstuinen en droge borders. Sempervivum produceert kleine bloemen op lange stelen die uit het midden van de rozetten groeien. De bladeren van deze plant komen in verschillende kleuren en texturen, waardoor het een decoratief element is in de tuin. Sempervivum vermeerdert zich gemakkelijk door middel van offsets, waardoor je al snel een mooie cluster van rozetten kunt creëren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, ik ben groenblijvend en behoud mijn bladeren gedurende het hele jaar. Mijn bladkleur kan variëren van groen tot rood en paars, afhankelijk van de soort. Ik ben een uitstekende keuze voor een tuinplant vanwege mijn winterhardheid en gemakkelijke verzorging.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het kan dus goed overleven in koudere klimaten. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen vorst.

  Ja, de plant is zeer makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water en voeding nodig en groeit goed in verschillende soorten grond. Het is een sterke en winterharde plant die weinig zorg nodig heeft.

  Sempervivum heeft genoeg ruimte nodig om zich te kunnen verspreiden en te groeien. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten, ongeveer 15-20 cm. Ze hebben een goed doorlatende grond nodig en kunnen goed in potten of in de volle grond groeien.

  Sempervivum groeit het beste in de volle zon of in lichte schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een optimale groei. In volledige schaduw kan de plant minder goed groeien en kan de kans op ziektes toenemen.

  Deze plant heeft niet veel water nodig en moet ongeveer één keer per week worden bewaterd. Het is belangrijk om de grond tussen het water geven goed te laten opdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor tuinliefhebbers die ook willen bijdragen aan het bevorderen van de biodiversiteit in hun tuin.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit doordat het bijen aantrekt met zijn bloemen. Daarnaast zorgt het ook voor beschutting en voedsel voor kleine diertjes in de tuin. Planten in het algemeen zijn belangrijk voor het behoud van biodiversiteit.

  Sempervivum bloeit van juni tot augustus en de bloei kan enkele weken duren.

  De plant kan zeer goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt wanneer het erg warm is. Planten die in de volle zon staan hebben vaak minder last van ziektes en plagen.

  Nee, de plant Sempervivum is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en wordt niet aanbevolen voor consumptie. Het kan zelfs giftig zijn als het wordt ingenomen.

  Sempervivum planten hebben geen geluidsdempende eigenschappen. Deze planten zijn voornamelijk decoratief en staan bekend om hun sappige bladeren en bloeiende bloemen. Het is daarom niet aangeraden om Sempervivum planten te gebruiken voor geluidsdemping.

 • Het is niet nodig om de plant regelmatig te snoeien, aangezien de bladeren dicht bij de grond groeien en weinig onderhoud vereisen. Eventueel kunnen oude of beschadigde bladeren aan de basis worden weggeknipt. Bij het verwijderen van bloemstengels na de bloei, zal de plant zich vaak vanzelf vermeerderen.

  Sempervivum heeft weinig water nodig en kan goed tegen droge omstandigheden. Geef de plant pas water als de grond volledig is opgedroogd. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Voor de Tuinplanten heeft Sempervivum goed doorlatende potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Het is aan te raden om speciale cactus- of vetplantenpotgrond te gebruiken voor de beste resultaten.

  Sempervivum heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond en gedijt het beste in armere, rotsachtige bodems. Het is belangrijk dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van grind of zand kan helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit.

  Zet deze plant op een zonnige plek in de tuin of op het balkon. Zorg voor goed doorlatende grond zodat de wortels niet te nat worden. Deze plant kan ook goed gedijen in een rotstuin.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kan je een laag mulch of stro aanbrengen rond de basis van de plant. Dit zal helpen om de wortels te isoleren en te beschermen. Zorg er daarnaast voor dat de plant niet te nat staat tijdens de wintermaanden om rot te voorkomen.

  Sempervivum heeft weinig onderhoud nodig. Zet de plant op een zonnige plek en geef ze pas water als de grond helemaal droog is. In de winter kan de plant buiten blijven staan.

  Sempervivum heeft geen behoefte aan extra bemesting. Het is een sterke plant die goed gedijt op arme grond. Geef de plant bij voorkeur geen extra voeding om overbemesting te voorkomen.

  Het is aan te raden om een laag mulch rond de plant aan te brengen om de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, boomschors of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant ligt om rotten te voorkomen.

  Sempervivum gedijt het beste in een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat wordt, omwortelrot te voorkomen. Voeg indien nodig kalk toe om de pH-waarde van de bodem te verhogen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren te controleren op insecten zoals bladluizen of trips. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofwantsen kunnen ingezet worden om het ongedierte te bestrijden. Daarnaast kan ook het besproeien met een milieuvriendelijke zeepoplossing helpen bij het bestrijden van ongedierte.

 • Omschrijving

  Sempervivum, ook wel huislook genoemd, is een vetplant die bekend staat om zijn dichte rozetten van vlezige bladeren. De plant is goed bestand tegen droge omstandigheden en heeft weinig onderhoud nodig, waardoor het een populaire keuze is voor rotstuinen en droge borders. Sempervivum produceert kleine bloemen op lange stelen die uit het midden van de rozetten groeien. De bladeren van deze plant komen in verschillende kleuren en texturen, waardoor het een decoratief element is in de tuin. Sempervivum vermeerdert zich gemakkelijk door middel van offsets, waardoor je al snel een mooie cluster van rozetten kunt creëren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.