Groenteplanten Cichorium endivia (andijvie)

Groenteplanten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Andijvie is een bladgroente met langwerpige, ingesneden bladeren die een licht bittere smaak hebben. De plant behoort tot de familie van de composieten en groeit voornamelijk in de lente en herfst. Andijvie wordt vaak rauw gegeten in salades, maar kan ook gekookt of gestoofd worden. Het is een gezonde groente die rijk is aan vitaminen, mineralen en vezels. Andijvie kan goed groeien in zowel de volle grond als in potten op een zonnige locatie.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de andijvieplant is niet groenblijvend. Het is een eenjarige plant die meestal na één seizoen afsterft. Na de oogst zal de plant niet meer terug groeien.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is verstandig om de planten af te dekken bij strenge vorst. Een beschutte standplaats kan de planten helpen om de winter beter te overleven.

  Andijvie is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Het heeft regelmatig water nodig en gedijt het best in goed doorlatende grond en in de zon. Verwijder regelmatig onkruid en houd de plant vrij van ziekten en plagen voor een goede groei.

  Voor het kweken van de groenteplanten Cichorium endivia (andijvie) heeft elke plant ongeveer 30 centimeter ruimte nodig. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien en zich te ontwikkelen. Houd ook rekening met de hoogte van de planten en zet ze niet te dicht op elkaar.

  Groenteplanten Cichorium endivia (andijvie) groeien het beste in de volle zon. In de schaduw zullen ze minder goed groeien en minder smaakvolle bladeren produceren. Het is daarom aan te raden om ze in de zon te planten voor optimale groei.

  Andijvieplanten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden door 1-2 keer per week water te geven. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectar. Hierdoor kunnen ze een bijdrage leveren aan de bestuiving van andere planten in de tuin.

  Groenteplanten zoals andijvie dragen bij aan de biodiversiteit doordat ze voedsel en schuilplaatsen bieden voor verschillende insecten en vogels in de tuin. Daarnaast kunnen sommige soorten planten die in de buurt groeien profiteren van de aanwezigheid van deze planten. Het is daarom gunstig voor de biodiversiteit om groenteplanten te verbouwen in de tuin.

  Andijvie bloeit van juli tot september en de bloei duurt meestal 2 tot 4 weken.

  Ja, groenteplanten Cichorium endivia (andijvie) kunnen goed tegen de volle zon. Ze hebben minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te groeien en te gedijen in de tuin. Het is belangrijk om voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes.

  Ja, de bladeren van de plant zijn eetbaar en worden vaak rauw gebruikt in salades. Het is een populaire groente vanwege de licht bittere smaak en knapperige textuur. Het is belangrijk om de bladeren te wassen en goed te bereiden voordat ze worden gegeten.

  Ja, de groenteplant Cichorium endivia (andijvie) heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is een plant die voornamelijk wordt geteeld voor consumptie en heeft geen specifieke eigenschappen op het gebied van geluidsdemping.

 • Je kunt de buitenste bladeren van de andijvie afsnijden om de plant te helpen groeien. Verwijder regelmatig onkruid om de groei van de plant niet te belemmeren. Als de plant zaad produceert, kun je ervoor kiezen om de bloemstengel te verwijderen om de smaak van de bladeren te behouden.

  Het is belangrijk om regelmatig water te geven aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de wortels en vermijd het nat maken van de bladeren.

  De andijvie plant heeft goede kwaliteit potgrond nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg voor een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en goed doorlatend is. Verpot de plant regelmatig en voeg indien nodig wat extra meststoffen toe voor een optimale groei.

  Een goed doorlatende en voedzame bodem is essentieel voor een gezonde groei van andijvie. Andijvie gedijt het best in een bodem die rijk is aan organisch materiaal en een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,5 heeft. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen.

  De ideale standplaats voor Andijvie is een zonnige locatie in goed gedraineerde grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en plant hem op een beschutte plek. Andijvie kan ook goed gedijen in een kas of moestuin.

  In de winter is het belangrijk om de andijvieplanten te beschermen tegen vorst door ze af te dekken met bijvoorbeeld stro of vliesdoek. Zorg er ook voor dat de planten op een beschutte plek in de tuin staan en dat de grond goed waterdoorlatend is. Het is aan te raden om de planten regelmatig te controleren op insectenplagen en ziektes, zodat ze gezond de winter doorkomen.

  De andijvieplant heeft regelmatig water nodig, maar niet teveel om wortelrot te voorkomen. Verwijder regelmatig onkruid en houd de plant vrij van ziektes en plagen. Oogst de bladeren wanneer ze groot genoeg zijn en geniet van de verse andijvie.

  Voor een goede groei en ontwikkeling van de plant is het belangrijk om regelmatig bij te mesten met organische meststoffen. Zorg voor een evenwichtige bemesting met voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Houd de pH-waarde van de bodem op peil voor optimale opname van voedingsstoffen.

  Mulchen met organisch materiaal zoals stro of compost kan helpen om vocht vast te houden en om onkruid te onderdrukken. Het zorgt ook voor een gezondere bodem en beschermt de wortels van de plant tegen vorstschade. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is, ongeveer 5-10 cm is voldoende.

  Andijvie groeit het best in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde, tussen de 6,0 en 7,0. Zure grond kan leiden tot voedingsstoffentekorten en groeiproblemen bij de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Planten zoals andijvie hebben te maken met verschillende soorten ongedierte, zoals slakken, bladluizen en rupsen. Om deze plaaginsecten te bestrijden kun je onder andere gebruik maken van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen, of door het plaatsen van fijnmazig gaas om de planten te beschermen. Ook regelmatig controleren en handmatig verwijderen van het ongedierte kan helpen om de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  Andijvie is een bladgroente met langwerpige, ingesneden bladeren die een licht bittere smaak hebben. De plant behoort tot de familie van de composieten en groeit voornamelijk in de lente en herfst. Andijvie wordt vaak rauw gegeten in salades, maar kan ook gekookt of gestoofd worden. Het is een gezonde groente die rijk is aan vitaminen, mineralen en vezels. Andijvie kan goed groeien in zowel de volle grond als in potten op een zonnige locatie.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.