Myosotis

Myosotis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Myosotis is een bloeiende plant die ook wel bekend staat als het vergeet-mij-nietje vanwege de kleine, blauwe bloemen die lijken op oogjes. Deze plant groeit vaak in tuinen, velden en bossen en kan zowel eenjarig als meerjarig zijn. Myosotis bloeit in het voorjaar en de zomer en trekt vlinders en bijen aan. De plant houdt van vochtige grond en zonnige tot halfschaduwrijke plekken. Myosotis is een geliefde plant vanwege de charmante uitstraling en de symbolische betekenis van liefde en herinnering.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Myosotis is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de winter. Het is een vaste plant die jaarlijks opnieuw uitloopt en bloeit.

  Myosotis is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen lichte vorst, maar dient wel beschermd te worden bij strenge winters. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of stro.

  Deze plant is over het algemeen heel makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en de plant regelmatig te bemesten voor optimale groei. Plaats de plant op een zonnige locatie voor het beste resultaat.

  De plant Myosotis heeft een voorkeur voor een plekje in de zon of halfschaduw. Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Houd ongeveer 20-30 cm afstand tussen elke plant.

  Ja, Tuinplanten zoals Myosotis groeien over het algemeen goed in de schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om te kunnen groeien en bloeien. Zorg voor een plek met indirect zonlicht voor het beste resultaat.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de zoete geur en nectarrijke bloemen. Het trekt deze bestuivers aan en zorgt voor een gezonde biodiversiteit in de tuin. Het is een populaire keuze voor tuiniers die graag bijen en vlinders willen aantrekken.

  Ja, deze plant trekt bijen en andere bestuivers aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De bloemen van deze plant vormen een belangrijke voedingsbron voor insecten. Het is daarom een nuttige toevoeging aan een biodiverse tuin.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april, mei en juni. De bloeiperiode duurt meestal ongeveer 4 tot 6 weken.

  De plant houdt niet van direct zonlicht en kan beter op een plek staan met lichte schaduw. In de volle zon kan de plant verbranden en uitdrogen. Het beste is om de plant op een plek te zetten met ochtend- of avondzon.

  Nee, Myosotis is niet eetbaar. Het wordt meestal gekweekt voor zijn mooie bloemen in tuinen. Het is niet bedoeld voor consumptie.

  Ja, de plant heeft kleine bladeren en bloemen die geluid kunnen dempen. De bladeren en bloemen absorberen geluidstrillingen, waardoor een geluidsdempend effect ontstaat. Hierdoor is de plant een goede keuze voor tuinen of binnenruimtes waar geluidshinder verminderd moet worden.

 • Myosotis heeft geen specifieke snoeibehoeften. Verwijder verwelkte bloemen om de bloei te verlengen en knip dode takken weg voor een gezondere groei. Snoei eventueel ook lange uitlopers om de vorm van de plant te behouden.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Vermijd echter dat de wortels in water blijven staan, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Myosotis heeft potgrond nodig die goed gedraineerd is en rijk is aan voedingsstoffen. Gebruik een mengsel van potgrond voor tuinplanten en voeg eventueel wat extra compost toe voor extra voeding. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat.

  Myosotis gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen. Het regelmatig toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren en de groei van de plant stimuleren.

  Myosotis houdt van een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd natte voeten. Deze plant kan zowel in borders als in potten en bakken worden geplant.

  Het is belangrijk om tuinplanten in de winter te beschermen tegen kou en vorst. Je kunt dit doen door de plant af te dekken met stro, bladeren of speciale winterbescherming. Ook is het verstandig om de plant niet te snoeien in de winter, zodat deze zichzelf beter kan beschermen tegen de kou.

  De plant heeft regelmatig water nodig en moet goed gedraineerde grond hebben. Snoei uitgebloeide bloemen regelmatig af om nieuwe groei te stimuleren. Voeg in het voorjaar organische meststof toe voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een universele meststof. Gebruik hiervoor een meststof met voldoende stikstof, fosfor en kalium voor gezonde groei en bloei. Bemest niet te vaak om overbemesting te voorkomen.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond, beschermt de wortels tegen kou en voorkomt onkruidgroei. Het kan worden toegepast rondom tuinplanten om ze te beschermen en te voeden. Kies organische mulch zoals compost, boomschors of houtsnippers voor het beste resultaat.

  Deze plant heeft graag een licht zure bodem, met een pH-waarde tussen de 6 en 7.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Het gebruik van een pH-meter kan hierbij helpen.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, kunt u natuurlijke methoden gebruiken zoals het besproeien met een mengsel van water en zeep of het plaatsen van lokdozen met natuurlijke lokstoffen. Het regelmatig controleren op tekenen van plagen en het verwijderen van aangetaste delen kan ook helpen bij het voorkomen en bestrijden van ongedierte. Daarnaast kunt u overwegen om nuttige insecten aan te trekken die schadelijke insecten op natuurlijke wijze bestrijden.

 • Omschrijving

  Myosotis is een bloeiende plant die ook wel bekend staat als het vergeet-mij-nietje vanwege de kleine, blauwe bloemen die lijken op oogjes. Deze plant groeit vaak in tuinen, velden en bossen en kan zowel eenjarig als meerjarig zijn. Myosotis bloeit in het voorjaar en de zomer en trekt vlinders en bijen aan. De plant houdt van vochtige grond en zonnige tot halfschaduwrijke plekken. Myosotis is een geliefde plant vanwege de charmante uitstraling en de symbolische betekenis van liefde en herinnering.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.