Cosmos

Cosmos

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Cosmos is een prachtige en kleurrijke bloeiende plant met delicate bloemen in verschillende tinten zoals wit, roze, rood en paars. Het heeft fijn geveerd blad en groeit uitbundig in zonnige tuinen. Deze plant trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan door de overvloedige nectar die de bloemen produceren. Cosmos is gemakkelijk te kweken en gedijt goed in verschillende bodemsoorten. Het is een populaire keuze voor het toevoegen van kleur en diversiteit aan bloembedden en borders.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Vaak worden de bladeren bruin en afgevallen in de herfst. In het voorjaar groeien er echter weer nieuwe bladeren aan.

  De Cosmos is niet winterhard en zal niet overleven bij vorst. Het is een eenjarige plant die het beste gedijt in warmere temperaturen en beschutting tegen kou. Het is belangrijk om de plant in het najaar te verwijderen en in het voorjaar opnieuw te planten.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten en vereist weinig extra verzorging. Het is een ideale keuze voor beginnende tuiniers.

  De Cosmos plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 30 centimeter tot 60 centimeter in de breedte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te groeien. Plant de Cosmos op een zonnige en goed gedraineerde locatie in de tuin.

  Cosmos groeit het beste in de volle zon en heeft minstens 6 tot 8 uur zonlicht per dag nodig. In de schaduw zal de groei van de Cosmos waarschijnlijk minder goed zijn en zal de bloei minder uitbundig zijn. Het is daarom aan te raden om Cosmos op een zonnige plek te planten.

  De Cosmos plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. In droge periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan dankzij de nectarrijke bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de aantrekkingskracht op deze bestuivers. Het bloeiende seizoen van de plant is meestal van de zomer tot de herfst.

  Ja, Cosmos is goed voor biodiversiteit omdat het veel nectar bevat en bijen, vlinders en andere bestuivers aantrekt. Daarnaast biedt het ook beschutting en voedsel voor verschillende insecten en kleine dieren. Het bevordert zo de diversiteit van het ecosysteem in de tuin.

  De Cosmos bloeit meestal van juni tot en met oktober, gedurende de zomer en herfstmaanden. De bloeiperiode kan tot wel 5 maanden duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven in droge periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is.

  Nee, de plant Cosmos is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege de decoratieve bloemen. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de Cosmos plant heeft bladeren en stengels die geluidsgolven kunnen absorberen en hierdoor het geluid kunnen dempen in de omgeving. Dit maakt de plant een goede keuze voor het creëren van een rustige en serene tuin.

 • Om een gezonde groei te bevorderen, is het verstandig om Cosmos jaarlijks te snoeien. Dit kan gedaan worden door het verwijderen van dode bloemen en uitlopers. Snoeien kan het beste in het voorjaar of najaar worden gedaan.

  De cosmos plant heeft matig tot weinig water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Water geven bij de wortels en niet op de bladeren om schimmel te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Cosmos gedijen goed in goed doorlatende potgrond met een luchtige structuur. Zorg voor voldoende voedingsstoffen en regelmatig water geven, maar voorkom dat de grond te nat wordt. Het is aan te raden om in het groeiseizoen regelmatig meststof toe te voegen voor een gezonde groei en bloei.

  De Cosmos plant gedijt het best in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem vocht vasthoudt, maar ook niet te nat wordt. Een lichtzure tot neutrale pH-waarde is ideaal voor een gezonde groei van deze tuinplant.

  De Cosmos houdt van een zonnige standplaats en gedijt goed in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Deze tuinplant kan goed groeien in borders of bloembedden.

  Tuinplanten zoals Cosmos hebben over het algemeen geen winterbescherming nodig. In strenge winters kunnen ze worden beschermd met een laag mulch of bladeren rond de basis van de plant. Het is belangrijk om de plant goed te laten afwateren en te voorkomen dat de wortels langdurig worden blootgesteld aan koude temperaturen.

  Cosmos moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Verwijder verwelkte bloemen om de bloei te bevorderen en knip de plant terug aan het einde van het seizoen. Cosmos groeit het beste in goed doorlatende grond op een zonnige locatie.

  Voor de bemesting van deze plant is het aan te raden om in het voorjaar organische mest of compost toe te voegen. Daarnaast kan in het groeiseizoen regelmatig vloeibare meststof worden gegeven. Let op dat de bemesting niet te sterk is, om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen is belangrijk voor de tuinplant, omdat het helpt om de grond vochtig te houden, onkruidgroei te onderdrukken en de plant te beschermen tegen extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals stro, boomschors of compost als mulch voor de beste resultaten. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  Cosmos groeit het beste in neutrale tot licht zure bodemomstandigheden. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 wordt aanbevolen voor de optimale groei van deze tuinplant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen met de juiste meststoffen.

  Voor het bestrijden van ongedierte bij tuinplanten, zoals Cosmos, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het regelmatig controleren op insecten en ziektes. Indien nodig kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden ingezet of kunnen natuurlijke vijanden worden geïntroduceerd om het ongedierte aan te pakken. Het is ook belangrijk om de planten gezond te houden door ze op de juiste manier te verzorgen en te zorgen voor voldoende ventilatie en licht.

 • Omschrijving

  De Cosmos is een prachtige en kleurrijke bloeiende plant met delicate bloemen in verschillende tinten zoals wit, roze, rood en paars. Het heeft fijn geveerd blad en groeit uitbundig in zonnige tuinen. Deze plant trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan door de overvloedige nectar die de bloemen produceren. Cosmos is gemakkelijk te kweken en gedijt goed in verschillende bodemsoorten. Het is een populaire keuze voor het toevoegen van kleur en diversiteit aan bloembedden en borders.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.