Vaste planten

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Vaste planten zijn planten die jaar na jaar terugkeren en geen houtige stelen vormen. Ze kunnen zowel bloeiende als groenblijvende bladeren hebben en zijn vaak winterhard. Vaste planten zijn relatief onderhoudsarm en kunnen in allerlei verschillende kleuren en vormen voorkomen. Ze gedijen goed in de tuin en kunnen zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt. Vaste planten zijn een mooie aanvulling op de tuin en zorgen voor kleur en structuur gedurende het hele jaar.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, ik ben groenblijvend en behoud mijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor structuur in de tuin, zelfs in de wintermaanden. Mijn bladeren blijven groen en zorgen voor een levendige uitstraling.

  Vaste planten zijn over het algemeen winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Sommige soorten kunnen zelfs nog lagere temperaturen overleven. Het is echter altijd aan te raden om de planten in de winter te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, vaste planten zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud. Ze verwelken niet in de winter en blijven jaar na jaar groeien. Regelmatig water geven en snoeien is vaak voldoende om ze gezond te houden.

  Tuinplanten hebben over het algemeen een ruimte van ongeveer 20 tot 50 centimeter nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te laten zodat ze genoeg licht en lucht krijgen. Houd ook rekening met de uiteindelijke afmetingen van de planten om te zorgen dat ze niet te dicht op elkaar worden geplant.

  Ja, vaste planten groeien over het algemeen goed in de schaduw. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vocht en voeding. Sommige vaste planten kunnen zelfs beter gedijen in de schaduw dan in de volle zon.

  Tuinplanten hebben over het algemeen één keer per week water nodig, maar dit kan variëren afhankelijk van het weer en de bodemgesteldheid. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door iets te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Houd de plant goed in de gaten en pas het water geven aan op basis van de behoeften van de plant.

  Ja, vaste planten kunnen vlinders en bijen aantrekken vanwege hun nectarrijke bloemen. Dit maakt ze een mooie aanvulling op elke tuin die wil bijdragen aan de biodiversiteit. Het is belangrijk om vaste planten te kiezen die geschikt zijn voor de lokale omstandigheden en de juiste bloeiperiode hebben om deze nuttige insecten aan te trekken.

  Ja, vaste planten dragen bij aan biodiversiteit doordat ze verschillende soorten insecten en vogels aantrekken met hun bloemen en zaden. Ze zorgen voor een gevarieerde en natuurlijke omgeving in de tuin. Het planten van vaste planten kan helpen om de diversiteit aan planten en dieren in de tuin te vergroten.

  Vaste planten bloeien meestal vanaf het voorjaar tot diep in de herfst, afhankelijk van de soort en variëteit. De bloeiperiode kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. Het is aan te raden om verschillende soorten te kiezen om een langdurige bloei in de tuin te hebben.

  Ja, de meeste vaste planten kunnen goed tegen de volle zon. Het is wel belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Sommige vaste planten kunnen ook goed gedijen in de halfschaduw.

  Veel vaste planten zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn als ze worden ingenomen. Het is belangrijk om de specifieke kenmerken van elke plant te controleren voordat je besluit deze te eten. Het is aan te raden om enkel planten te consumeren waarvan bekend is dat ze veilig zijn voor consumptie.

  Ja, vaste planten hebben de eigenschap om geluid te dempen door hun bladeren en structuur. Ze kunnen helpen bij het absorberen van geluidsgolven in de tuin of buitenruimte. Het kan echter variëren tussen verschillende soorten vaste planten.

 • Vaste planten kunnen het beste gesnoeid worden in het voorjaar, nadat de vorst voorbij is. Verwijder verwelkte bloemen en dode bladeren om de plant gezond te houden. Knip de planten terug tot vlak boven de grond om nieuwe groei te stimuleren.

  Het is belangrijk om vaste planten regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te voorkomen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om potgrond te gebruiken die geschikt is voor buitenplanten. Potgrond met voedingsstoffen en goede drainage zorgt voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt ververst voor optimale groeiomstandigheden.

  Vaste planten gedijen het beste in goed doorlatende grond met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een regelmatige toevoeging van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren en de planten gezond houden.

  Vaste planten gedijen het beste op een zonnige plek in de tuin. Ze hebben behoefte aan goed doorlatende grond en kunnen ook groeien in lichtzure tot neutrale grond. Houd bij het planten rekening met de hoogte en breedte van de vaste planten om ze voldoende ruimte te geven om te groeien.

  In de winter is het belangrijk om vaste planten te beschermen tegen vorstschade door ze af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Ook kunnen kwetsbare planten worden ingepakt in vliesdoek of noppenfolie om ze te isoleren tegen de kou. Zorg ervoor dat de planten niet te vochtig staan, aangezien dit kan leiden tot rotting in de winterperiode.

  Vaste planten hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig, behalve regelmatig water geven en eventueel mesten. Snoei dode bloemen en bladeren af om de plant gezond te houden. Verwijder in het najaar eventueel afgestorven materialen om de plant klaar te maken voor de winter.

  Vaste planten hebben over het algemeen weinig bemesting nodig. Een laagje compost in het voorjaar kan voldoende zijn voor een gezonde groei. Let op dat je niet te veel meststoffen gebruikt, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

  Mulch is een laag organisch materiaal die verspreid wordt over de grond rondom de plant. Het houdt vocht vast, voorkomt onkruidgroei en beschermt de wortels tegen extreme temperaturen. Mulch kan bestaan uit compost, houtsnippers, bladeren of stro.

  De meeste vaste planten geven de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te testen voordat je vaste planten plant, zodat je eventueel de pH kunt aanpassen om de beste groeiomstandigheden te bieden. Sommige vaste planten kunnen goed gedijen in zure bodems met een lagere pH.

  Voor het bestrijden van ongedierte bij Tuinplanten, kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Daarnaast kunt u ook preventief te werk gaan door regelmatig de planten te inspecteren op symptomen van plagen. Mocht er toch een plaag ontstaan, dan kunt u ook gebruik maken van natuurlijke zeepoplossingen of neemolie om het ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  Vaste planten zijn planten die jaar na jaar terugkeren en geen houtige stelen vormen. Ze kunnen zowel bloeiende als groenblijvende bladeren hebben en zijn vaak winterhard. Vaste planten zijn relatief onderhoudsarm en kunnen in allerlei verschillende kleuren en vormen voorkomen. Ze gedijen goed in de tuin en kunnen zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt. Vaste planten zijn een mooie aanvulling op de tuin en zorgen voor kleur en structuur gedurende het hele jaar.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.