Begonia (Semperflorens Grp)

Begonia (Semperflorens Grp)

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Begonia uit de Semperflorens groep is een populaire sierplant vanwege zijn overvloedige bloei en mooie bladkleuren. Deze plant wordt gekenmerkt door zijn compacte groei en bloeit vrijwel het hele jaar door. De Begonia Semperflorens groep gedijt goed op een lichte standplaats en heeft regelmatig water nodig om te kunnen bloeien. De bloemen van deze plant variëren van wit, roze, rood tot oranje en trekken vlinders aan. Met regelmatige verzorging en het verwijderen van uitgebloeide bloemen zal de Begonia Semperflorens groep langdurig mooi blijven.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Begonia (Semperflorens Grp) is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een constant groen en levendig uiterlijk in de tuin.

  De Begonia (Semperflorens Grp) is niet winterhard en kan niet buiten in de tuin overleven tijdens vorst. Het is daarom belangrijk om de plant in de winter binnen te halen of te beschermen tegen de kou. De plant houdt van een temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig nodig om te gedijen. Het is belangrijk dat de plant op een lichte plek staat en regelmatig water krijgt, maar verder vraagt de plant weinig speciale zorg. Het is een sterke tuinplant die langdurig kan bloeien.

  Voor een Begonia (Semperflorens Grp) is het aan te raden om ongeveer 20 tot 30 centimeter ruimte te voorzien tussen elke plant. Zo hebben ze voldoende ruimte om te groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om de planten niet te dicht op elkaar te plaatsen om luchtcirculatie te bevorderen en ziektes te voorkomen.

  De Begonia (Semperflorens Grp) groeit goed in de schaduwrijke gebieden. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt, maar direct zonlicht kan schadelijk zijn. Zorg voor een beschutte plek met indirect zonlicht voor een gezonde groei.

  De Begonia (Semperflorens Grp) heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de grootte van de pot en de omgevingstemperatuur. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet drassig. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, Begonia (Semperflorens Grp) is een vlinder en bijenlokkende plant. De kleurrijke bloemen trekken deze insecten aan vanwege hun nectar en pollen. Door deze plant in je tuin te zetten, kan je helpen bij het bevorderen van de bestuiving.

  Begonia's zijn niet van nature inheems in Nederland en hebben daarom geen directe bijdrage aan de biodiversiteit. Echter, het gebruik van Begonia's in tuinen kan wel zorgen voor een diverser plantenleven en aantrekkelijkere leefomgeving voor insecten. Het is daarom belangrijk om een evenwichtige mix van inheemse en exotische planten in de tuin te hebben voor een gezonde biodiversiteit.

  De Begonia (Semperflorens Grp) bloeit meestal vanaf de late lente tot aan de herfst. De bloeiperiode kan variëren, maar gemiddeld bloeit deze plant ongeveer 4 tot 6 maanden lang.

  Begonia's uit de Semperflorens groep kunnen niet goed tegen de volle zon en verkiezen een plekje in halfschaduw tot schaduw. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen de directe zon, vooral tijdens de heetste uren van de dag. Te veel zonlicht kan leiden tot verbranding van de bladeren.

  Nee, de Begonia (Semperflorens Grp) is niet eetbaar. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid, dus wordt het niet aanbevolen om deze plant te eten. Het is het beste om de Begonia (Semperflorens Grp) te gebruiken als decoratieve tuinplant.

  Ja, Begonia's hebben grote bladeren die geluid kunnen absorberen en zo kunnen helpen bij het dempen van geluid in een ruimte. Dit maakt ze een goede keuze voor het toevoegen van groen in huis of op kantoor. Het effect is echter subtiel en ze zijn niet zo effectief als specifieke geluidsdempende materialen.

 • Om de plant compact en gezond te houden, is het aan te raden regelmatig dode bloemen en bladeren te verwijderen. Ook kan de plant indien nodig gesnoeid worden om de vorm te behouden. Snoei bij voorkeur in het voorjaar voor een goede groei in het komende seizoen.

  De Begonia (Semperflorens Grp) heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water op kamertemperatuur en vermijd dat er water op de bladeren komt om schimmelvorming te voorkomen.

  Je kunt het beste potgrond gebruiken voor de Begonia. Zorg ervoor dat de potgrond goed vocht doorlaat, maar ook voldoende voedingsstoffen bevat. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond te controleren en indien nodig bij te vullen of te vervangen.

  De Begonia (Semperflorens Grp) groeit het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde bodemkwaliteit. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Voeg eventueel organische meststoffen toe voor extra voeding.

  De Begonia (Semperflorens Grp) gedijt het beste op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen tocht en extreme temperaturen. Zorg ervoor dat de plant voldoende luchtvochtigheid krijgt.

  In de winter is het belangrijk om Begonia (Semperflorens Grp) te beschermen tegen vorst door de plant naar een vorstvrije ruimte te verplaatsen. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan koude temperaturen en tocht. Het is ook nuttig om de plant te bedekken met een laag mulch om de wortels te beschermen.

  De Begonia heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in lichte tot halfschaduwrijke omgevingen. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de groei te bevorderen.

  De Begonia (Semperflorens Grp) heeft regelmatig voeding nodig om gezond te blijven. Het is aan te raden om tijdens het groeiseizoen maandelijks een universele meststof te geven. Let op dat de meststof niet te sterk is om verbranding te voorkomen.

  Het gebruik van mulch is gunstig voor de begonia plant omdat het helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het behouden van een constante temperatuur rond de wortels. Het is aan te raden om organisch materiaal zoals bladeren, stro of schors te gebruiken als mulch. Zorg ervoor dat de mulch niet te dicht bij de stengels van de plant wordt gelegd om schimmelgroei te voorkomen.

  Begonia's geven de voorkeur aan een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met pH-oplossingen. Een goede zuurgraad van de bodem zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Bestrijd ongedierte op deze plant door regelmatig de bladeren te controleren op spint, wolluis en bladluis. Gebruik indien nodig biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of natuurlijke zeepoplossingen. Zorg voor een goede luchtcirculatie en voorkom dat de plant te vochtig staat om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Begonia uit de Semperflorens groep is een populaire sierplant vanwege zijn overvloedige bloei en mooie bladkleuren. Deze plant wordt gekenmerkt door zijn compacte groei en bloeit vrijwel het hele jaar door. De Begonia Semperflorens groep gedijt goed op een lichte standplaats en heeft regelmatig water nodig om te kunnen bloeien. De bloemen van deze plant variëren van wit, roze, rood tot oranje en trekken vlinders aan. Met regelmatige verzorging en het verwijderen van uitgebloeide bloemen zal de Begonia Semperflorens groep langdurig mooi blijven.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.