Calathea

Calathea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Calathea is een prachtige kamerplant met opvallende bladeren die vaak unieke kleuren en patronen hebben. De plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en wordt daarom vaak in huis gehaald om de luchtkwaliteit te verbeteren. Calathea's hebben speciale verzorging nodig, zoals regelmatig besproeien en een lichte standplaats zonder direct zonlicht. De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid en gedijt goed in een warme en vochtige omgeving. Calathea's worden vaak gewaardeerd om hun decoratieve bladeren en worden gezien als een trendy en stijlvolle toevoeging aan het interieur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Calathea's zijn relatief makkelijk in onderhoud, zolang je hun specifieke behoeften begrijpt. Ze hebben regelmatig water nodig, indirect licht en regelmatige voeding. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid om hen heen hoog te houden.

  De plant heeft indirect licht nodig en verdraagt geen direct zonlicht. Plaats de plant op een plek waar het helder maar niet te fel is. Het beste is om de plant dicht bij een raam te plaatsen waar het daglicht de plant indirect bereikt.

  Calathea heeft regelmatig water nodig, ongeveer één tot twee keer per week. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet drassig. Het is belangrijk om de plant niet te laten uitdrogen tussen de gietbeurten door.

  Nee, deze plant houdt niet van direct zonlicht. Het is het beste om de Calathea op een plek te zetten waar het indirect licht ontvangt. Te veel zonlicht kan namelijk de bladeren beschadigen.

  Ja, deze plant houdt van warmte. Het gedijt goed bij temperaturen tussen de 18 en 23 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan tocht of kou.

  De Calathea bloeit meestal in de lente tot de zomermaanden. De bloei kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van de specifieke soort en de omstandigheden waarin de plant wordt gehouden.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om de lucht te zuiveren door giftige stoffen te filteren en deze om te zetten in zuurstof. Het is een goede keuze voor binnenshuis om de luchtkwaliteit te verbeteren.

  Ja, ik gedij het beste op een plek waar de temperatuur tussen de 15 en 25 graden ligt. Het is belangrijk voor mijn welzijn en groei om op een constante en comfortabele temperatuur te staan. Plaats mij daarom op een locatie in huis die aan deze temperatuurvereisten voldoet.

 • Je kunt regelmatig bruine bladeren verwijderen om de plant er gezond uit te laten zien. Verwijder ook regelmatig stof van de bladeren door ze zachtjes af te vegen met een vochtige doek. Snoei alleen als het echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld om dode bladeren te verwijderen.

  De Calathea heeft regelmatig water nodig, zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Geef de plant water met lauw water en vermijd dat er water in de pot blijft staan. In de wintermaanden heeft de plant minder water nodig dan in de zomer.

  Voor de Calathea is het belangrijk om gebruik te maken van hoogwaardige potgrond die luchtig en vochtdoorlatend is. De potgrond moet tevens voldoende voedingsstoffen bevatten om de plant gezond te houden. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig te vervangen of bij te vullen om de groei van de plant te bevorderen.

  Calathea heeft behoefte aan een luchtige en goed doorlatende potgrond. De bodem moet vochtig worden gehouden, maar mag niet te nat zijn om wortelrot te voorkomen. Een mengsel van potgrond, zand en compost is ideaal voor deze plant.

  Zorg ervoor dat de plant op een lichte plek staat, maar niet in direct zonlicht. Houd de grond vochtig door regelmatig water te geven, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef de plant af en toe wat plantenvoeding voor een optimale groei.

  Kamerplanten zoals deze hebben regelmatige reiniging nodig om stof te verwijderen en de bladeren gezond te houden. Dit kan gedaan worden door de bladeren voorzichtig af te nemen met een vochtige doek of door de plant af te spoelen onder lauw water. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen om de plant in optimale conditie te houden.

  De Calathea heeft indirect licht nodig en verdraagt geen direct zonlicht. Plaats de plant op een plek met helder, maar gedempt licht. In de zomer kan het nodig zijn om de plant tijdelijk te verplaatsen naar een minder zonnige plek.

  De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 23 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 15 graden Celsius. Plaats de plant op een plek waar de temperatuur stabiel is.

  Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk voor deze plant, idealiter tussen de 50-80%. Dit kan bereikt worden door regelmatig te sproeien, een luchtbevochtiger te plaatsen of de plant op een schaal met water te zetten. Goede luchtvochtigheid helpt de plant gezond te blijven en voorkomt uitdroging van de bladeren.

  De Calathea gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde van ongeveer 5,5 tot 6,5 is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem niet te zuur of te alkalisch is, omdat dit de groei en gezondheid van de plant kan beïnvloeden.

  Kamerplanten hebben regelmatig bemesting nodig tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven. Gebruik een vloeibare meststof speciaal voor kamerplanten, volg de instructies op de verpakking en vermijd overbemesting om schade te voorkomen. Bemest de plant ongeveer elke 4 weken tijdens de lente en zomermaanden.

 • Omschrijving

  De Calathea is een prachtige kamerplant met opvallende bladeren die vaak unieke kleuren en patronen hebben. De plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en wordt daarom vaak in huis gehaald om de luchtkwaliteit te verbeteren. Calathea's hebben speciale verzorging nodig, zoals regelmatig besproeien en een lichte standplaats zonder direct zonlicht. De plant houdt van een hoge luchtvochtigheid en gedijt goed in een warme en vochtige omgeving. Calathea's worden vaak gewaardeerd om hun decoratieve bladeren en worden gezien als een trendy en stijlvolle toevoeging aan het interieur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.