Viola

Viola

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Viola, ook wel bekend als het viooltje, is een kleine en kleurrijke bloem met een zachte uitstraling. De bloemen van de Viola hebben vaak vrolijke kleuren zoals paars, geel, roze en wit. De plant heeft ronde en delicate bloemblaadjes die lijken op kleine vlinders. Viola's komen vaak voor in tuinen, parken en bloembakken en bloeien van het vroege voorjaar tot aan het najaar. De plant staat bekend om zijn geurige en aantrekkelijke bloemen die bijen en vlinders aantrekken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Viola plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren tijdens de winterperiode. Het is een vaste plant die meestal in het voorjaar bloeit.

  Viola is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of stro om hem te beschermen tegen vorst.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Water geven en wat bemesting is voldoende voor een gezonde groei. De plant kan goed gedijen in zowel zon als schaduw.

  Tuinplanten, zoals Viola, hebben over het algemeen voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen de planten om luchtcirculatie te bevorderen en om te voorkomen dat ze elkaar gaan verdringen. Het is raadzaam om de aanbevolen plantafstand aan te houden voor een optimale groei.

  De plant groeit het best in de halfschaduw en kan ook gedijen in de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende licht te geven om gezond te blijven. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is meestal voldoende om de grond vochtig te houden door eens per week water te geven. Let erop dat de plant niet te nat staat.

  Ja, Viola trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Dit maakt haar een populaire keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken en bestuiven. De kleurrijke bloemen van de plant zijn een feestmaal voor deze vliegende insecten.

  Ja, planten van de familie 'Violaceae' dragen bij aan de biodiversiteit in de tuin. Ze trekken nuttige insecten aan, zoals bijen en vlinders, en bieden schuilplaatsen voor kleine dieren. Het is dus zeker een goede keuze voor biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit meestal vanaf het voorjaar tot aan de herfst, afhankelijk van de soort. De bloeiperiode kan variëren van enkele maanden tot het hele groeiseizoen. Het is een populaire tuinplant vanwege de lange bloeitijd.

  Viola planten kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon. Echter, sommige soorten verkiezen een plekje in de halfschaduw. Het is belangrijk om de specifieke behoeftes van de plant goed in de gaten te houden.

  De bloemen van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt ter decoratie van salades, desserts en cocktails. Het wordt aanbevolen om alleen bloemen te eten die biologisch geteeld zijn en vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om de plant goed te identificeren voordat je ervan eet, omdat sommige variëteiten giftig kunnen zijn.

  Ja, de plant heeft de eigenschap om geluid te dempen. Dit komt doordat de bladeren en bloemen geluidstrillingen absorberen en daardoor geluiden kunnen dempen. Dit maakt de plant een goede keuze voor in de tuin.

 • Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde bladeren en takken om de plant gezond te houden. Snoei in het voorjaar na de bloei voor het beste resultaat.

  Tuinplanten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant de juiste hoeveelheid water, zodat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt raakt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas het water geven indien nodig aan.

  Viola heeft behoefte aan vochtige, goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Een potgrond speciaal voor bloeiende planten is geschikt voor deze tuinplant. Zorg ervoor dat de potgrond niet te compact wordt, zodat de wortels voldoende zuurstof kunnen opnemen.

  De Viola groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een neutrale tot licht zure pH. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en goed bemest is. Het regelmatig toevoegen van compost kan helpen bij het behouden van de bodemkwaliteit.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond op een plek met halfschaduw of volle zon. Het is belangrijk dat de standplaats beschut is tegen harde wind en vorst. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden.

  Tuinplanten zoals de Viola hebben in de winter bescherming nodig tegen vorst. Je kunt de plant beschermen door bijvoorbeeld een laagje mulch rond de wortels aan te brengen. Ook kun je de plant verplaatsen naar een beschutte plek of afdekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei eventueel uitgebloeide bloemen om de bloei te stimuleren. Een lichte bemesting in het voorjaar kan de groei en bloei bevorderen.

  Tuinplanten zoals "Viola" hebben tijdens het groeiseizoen regelmatig bemesting nodig. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten of een speciale meststof voor bloeiende planten om de groei en bloei te bevorderen. Pas de bemesting toe volgens de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

  Mulchen is gunstig voor deze plantensoort omdat het de bodem vochtig houdt en onkruidgroei onderdrukt. Gebruik organisch materiaal zoals compost of houtsnippers om de wortels te beschermen en de gezondheid van de plant te bevorderen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en dat de stelen van de plant vrij blijven om verstikking te voorkomen.

  Viooltjes geven de voorkeur aan een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel de pH-waarde aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Een optimale zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden kun je gebruik maken van verschillende methoden, zoals het besproeien met een natuurlijk insectenwerend middel of het plaatsen van lokvallen. Ook kun je regelmatig de plant inspecteren op eventueel ongedierte en deze indien nodig handmatig verwijderen. Zorg daarnaast voor een gezonde plant door hem op de juiste manier te verzorgen, zodat hij minder vatbaar is voor ongedierte.

 • Omschrijving

  De Viola, ook wel bekend als het viooltje, is een kleine en kleurrijke bloem met een zachte uitstraling. De bloemen van de Viola hebben vaak vrolijke kleuren zoals paars, geel, roze en wit. De plant heeft ronde en delicate bloemblaadjes die lijken op kleine vlinders. Viola's komen vaak voor in tuinen, parken en bloembakken en bloeien van het vroege voorjaar tot aan het najaar. De plant staat bekend om zijn geurige en aantrekkelijke bloemen die bijen en vlinders aantrekken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.