Ficus lyrata

Ficus overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Ficus lyrata, ook wel bekend als de vioolbladplant, is een populaire kamerplant vanwege zijn grote, opvallende bladeren in de vorm van een viool. Deze plant kan uitgroeien tot een indrukwekkende hoogte van wel 3 meter. Hij gedijt het beste in een lichte omgeving, maar vermijd direct zonlicht. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. De Ficus lyrata kan een echte eyecatcher zijn in elk interieur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de plant op een lichte plek te zetten en regelmatig water te geven. Af en toe de bladeren afstoffen helpt ook bij het behouden van de gezondheid van de plant.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te gedijen. Plaats hem bij voorkeur op een plek met veel indirect zonlicht. Pas op dat hij niet te veel direct zonlicht krijgt, dit kan de bladeren verbranden.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen het water geven goed opdroogt. Overbewatering kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant houdt van helder, indirect licht en vermijd direct zonlicht. Het is dus aan te raden om de plant uit de felle zon te houden. De plant zal het beste gedijen op een plek met veel licht, maar niet onder direct zonlicht.

  Ja, de plant houdt van warmte en heeft een voorkeur voor een warme en vochtige omgeving. Het gedijt goed bij temperaturen tussen de 18-24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant uit de buurt van tocht en koude plekken staat.

  De plant bloeit meestal in de maanden april tot juni en de bloei duurt ongeveer 2-3 weken. De bloemen zijn klein en onopvallend.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en kan helpen de lucht in huis te zuiveren door schadelijke stoffen op te nemen. Het is daarom een goede keuze voor in huis.

  Ja, deze plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden. Het is belangrijk om de temperatuur stabiel te houden om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen. Zorg voor een lichte en warme locatie, maar vermijd direct zonlicht.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om regelmatig dode of beschadigde bladeren te verwijderen. Snoei daarnaast ongewenste takken om de vorm van de plant te behouden. Voer de snoeiwerkzaamheden bij voorkeur uit in het voorjaar of de zomer.

  De Ficus lyrata heeft water nodig wanneer de bovenste grond droog aanvoelt. Geef de plant water totdat er wat water uit de drainagegaten onderaan de pot komt. Laat de plant niet in een laag water staan om wortelrot te voorkomen.

  De Ficus lyrata heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Het is belangrijk dat de potgrond niet te nat blijft, aangezien dit wortelrot kan veroorzaken. Een mengsel van potgrond en perliet of kokosvezel is ideaal voor deze plant.

  Ficus lyrata gedijt het beste in een goed doorlatende potgrond met veel organisch materiaal, zoals boomschors of turf. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat, om wortelrot te voorkomen. Gebruik regelmatig meststoffen om de plant te voorzien van voldoende voedingsstoffen voor gezonde groei.

  Het is belangrijk om de plant op een lichte plek te zetten, maar niet in direct zonlicht. Matig water geven en de bladeren regelmatig besproeien zorgt voor een gezonde groei. Een keer per maand voeding geven in de lente en zomerperiode is voldoende.

  Om stof te verwijderen van de bladeren van deze plant kan je een zachte vochtige doek gebruiken. Gebruik geen schoonmaakmiddelen of sprays op de bladeren, dit kan de plant beschadigen. Regelmatig afstoffen houdt de plant gezond en zorgt voor een mooie uitstraling.

  De Ficus lyrata heeft veel licht nodig en staat het liefst op een plek met indirect zonlicht. Zet de plant niet in de volle zon om verbranding van de bladeren te voorkomen. Plaats de plant bij voorkeur dicht bij een raam.

  De optimale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan koude tocht of extreme hitte. Plaats de plant op een plek waar de temperatuur stabiel is.

  De luchtvochtigheid voor deze plant dient matig te zijn. Het is aanbevolen om de plant regelmatig te besproeien om de luchtvochtigheid op peil te houden. Plaats de plant bij voorkeur niet in de buurt van een droge warmtebron.

  De zuurgraad van de bodem waarin deze plant groeit, dient neutraal tot licht zuur te zijn. Het is belangrijk dat de pH-waarde van de bodem tussen de 6 en 7 ligt om optimale groeiomstandigheden te bieden voor deze kamerplant. Het regelmatig controleren en aanpassen van de bodem pH kan helpen om een gezonde groei te bevorderen.

  De Ficus lyrata heeft behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik hiervoor een evenwichtige vloeibare meststof voor kamerplanten. Bemest de plant ongeveer één keer per maand, volgens de instructies op de verpakking.

 • Omschrijving

  De Ficus lyrata, ook wel bekend als de vioolbladplant, is een populaire kamerplant vanwege zijn grote, opvallende bladeren in de vorm van een viool. Deze plant kan uitgroeien tot een indrukwekkende hoogte van wel 3 meter. Hij gedijt het beste in een lichte omgeving, maar vermijd direct zonlicht. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. De Ficus lyrata kan een echte eyecatcher zijn in elk interieur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.