Pteris

Pteris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De plant Pteris is een geslacht van varens die gekenmerkt worden door hun geveerde bladeren met verschillende lobben. Ze kunnen zowel binnen als buiten groeien en gedijen goed in vochtige, goed doorlatende grond. Pteris planten hebben een decoratief uiterlijk en worden vaak gekweekt als kamerplanten vanwege hun luchtzuiverende eigenschappen. Ze vereisen regelmatig water geven en indirect zonlicht om te gedijen. Sommige soorten Pteris hebben een sterke geur die kan helpen om insecten op afstand te houden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en regelmatig te bemesten. Vermijd direct zonlicht en zorg voor een lichte plek met wat schaduw.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig en doet het goed op een plek met indirect zonlicht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Het is aan te raden om de plant regelmatig te draaien zodat alle bladeren gelijkmatig kunnen groeien.

  Kamerplanten zoals Pteris hebben over het algemeen niet veel water nodig. Het is voldoende om de grond licht vochtig te houden en ongeveer één keer per week water te geven. Het is belangrijk om te controleren of de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  De plant houdt niet van direct zonlicht en verkiest een plek met indirect licht. Plaats de plant dus niet in de felle zon. Het is beter om de plant te plaatsen op een lichte plek, maar uit de volle zon.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en koude luchtstromen. Het regelmatig besproeien van de bladeren helpt de luchtvochtigheid op peil te houden, wat de plant zal waarderen.

  Pteris bloeit meestal in de maanden van lente tot zomer en de bloei kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de specifieke soort.

  Ja, de plant helpt de lucht in huis te zuiveren door schadelijke stoffen op te nemen en om te zetten in zuurstof. Het is een goede keuze voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis.

  Ja, de plant geeft de voorkeur aan een omgevingstemperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Deze temperatuur zorgt ervoor dat de plant goed gedijt en gezond blijft. Zorg dus voor een aangename en constante temperatuur voor deze plant.

 • Het is belangrijk om bruine bladeren regelmatig te verwijderen door ze af te knippen met een scherpe schaar. Ook kan de plant af en toe wat bijgesnoeid worden om de vorm en grootte te behouden. Zorg ervoor dat de snoeischaar schoon en scherp is om beschadiging aan de plant te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar vermijd dat de grond constant doorweekt is. Laat de bovenste laag van de grond opdrogen tussen de gietbeurten. Besproei de bladeren ook regelmatig om een hoge luchtvochtigheid te behouden.

  Voor Kamerplanten zoals deze is het belangrijk om een luchtige potgrond te gebruiken die goed vocht doorlaat. Gebruik bij voorkeur een potgrond die speciaal is samengesteld voor kamerplanten. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat blijft, dit kan wortelrot veroorzaken.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de bodem licht vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd natte voeten om wortelrot te voorkomen.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, maar voorkom dat de grond te drassig wordt. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Af en toe de bladeren besproeien helpt om de luchtvochtigheid op peil te houden.

  Je kunt de bladeren van deze plant voorzichtig afstoffen met een zachte doek of kwast. Gebruik eventueel lauwwarm water om hardnekkig vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat de plant niet te nat wordt tijdens het schoonmaken.

  De Pteris heeft helder, indirect licht nodig en verdraagt geen felle zonnestralen. Plaats de plant bij een raam op het oosten of westen voor de beste groei. Zorg ervoor dat de plant regelmatig gedraaid wordt zodat alle bladeren gelijkmatig belicht worden.

  De optimale temperatuur voor deze plant is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan koude tocht of extreme hitte. Plaats de plant op een plek waar de temperatuur stabiel is.

  De luchtvochtigheid voor deze plant moet gemiddeld tot hoog zijn. Het is aan te raden om regelmatig te sproeien of de plant naast een luchtbevochtiger te plaatsen. Let goed op uitdroging van de bladeren, dit kan duiden op een te lage luchtvochtigheid.

  Deze plant gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk om de zuurgraad regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met specifieke bodemverbeteraars. Het behouden van een optimale zuurgraad zal de gezondheid en groei van de plant bevorderen.

  Voor Kamerplanten zoals "Pteris" is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen, van lente tot herfst. Gebruik een uitgebalanceerde meststof voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan de plant beschadigen, dus wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen.

 • Omschrijving

  De plant Pteris is een geslacht van varens die gekenmerkt worden door hun geveerde bladeren met verschillende lobben. Ze kunnen zowel binnen als buiten groeien en gedijen goed in vochtige, goed doorlatende grond. Pteris planten hebben een decoratief uiterlijk en worden vaak gekweekt als kamerplanten vanwege hun luchtzuiverende eigenschappen. Ze vereisen regelmatig water geven en indirect zonlicht om te gedijen. Sommige soorten Pteris hebben een sterke geur die kan helpen om insecten op afstand te houden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.