Washingtonia robusta

Overig palmen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Washingtonia robusta, ook bekend als de Mexicaanse waaierpalm, is een grote palmboom met rechte, slanke stammen en prachtige waaierachtige bladeren. Deze plant kan tot wel 25 meter hoog groeien en heeft een sterke en robuuste uitstraling. De stam is bedekt met oude bladvoeten en de bladeren zijn donkergroen van kleur. Washingtonia robusta is goed bestand tegen droogte en is daarom een populaire keuze in mediterrane tuinen en als sierplant in warme, zonnige gebieden. In bloei produceert deze palmboom kleine, witte bloemen die in clusters aan de takken hangen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en af en toe bemesten. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt.

  Ja, de Washingtonia robusta heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Plaats de plant daarom op een zonnige plek in huis. Het liefst in de buurt van een raam op het zuiden of westen.

  De plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en lichtinval in de ruimte. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door licht vochtig blijft. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  De plant houdt van een zonnige standplaats en kan goed tegen direct zonlicht. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om gezond te blijven. Beschermt de plant tegen felle middagzon in de zomer om verbranding te voorkomen.

  Ja, deze plant houdt van warme temperaturen en moet op een plek staan waar het niet te koud wordt. Ze gedijen het beste bij een constante temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant tochtvrij staat.

  De plant bloeit van maart tot juni en de bloei kan tot enkele weken duren.

  Ja, de Washingtonia robusta is luchtzuiverend. Kamerplanten dragen bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis door schadelijke stoffen op te nemen en om te zetten in zuurstof. Het regelmatig onderhouden van de plant kan de luchtzuiverende eigenschappen optimaliseren.

  Ja, de plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Dit is de ideale temperatuur voor zijn gezonde groei en ontwikkeling. Het is belangrijk om hem uit de buurt van tocht en plotselinge temperatuurveranderingen te houden.

 • De dode bladeren van de palm kunnen verwijderd worden door deze voorzichtig af te breken of af te knippen. Het is belangrijk om alleen de dode of beschadigde bladeren te verwijderen en niet de gezonde bladeren. Snoei indien nodig de stam voor een betere vorm of om de groei te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten opdroogt. Geef in de lente en zomer wat meer water en verminder in de herfst en winter de watergift. Overmatig water kan leiden tot wortelrot.

  De Washingtonia robusta heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Gebruik een potgrond speciaal voor palmen en voeg eventueel wat extra zand of perliet toe voor een optimale drainage. Ververs de potgrond om de paar jaar om voedingsstoffen aan te vullen.

  De bodem moet goed doorlatend zijn en rijk aan voedingsstoffen voor optimale groei. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Een licht zure tot neutrale pH is ideaal voor deze kamerplant.

  Geef de plant veel zonlicht en zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is. Geef regelmatig water en voeg af en toe meststoffen toe voor een gezonde groei. Verwijder dode bladeren en bloemen regelmatig om de plant er verzorgd uit te laten zien.

  Je kunt de bladeren van deze plant regelmatig afstoffen met een vochtige doek om stof te verwijderen. Voor hardnekkig vuil kun je een zachte borstel gebruiken. Eventuele dode bladeren kunnen voorzichtig worden verwijderd om de plant er fris uit te laten zien.

  Deze plant heeft veel helder, indirect zonlicht nodig om te gedijen. Zet hem bij een raam op het zuiden, oosten of westen voor optimale groei. Vermijd direct zonlicht in de middaguren om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  De minimale temperatuur voor deze plant is ongeveer 10 graden Celsius. Een ideale temperatuur ligt tussen de 18 en 25 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan koude tocht of vorst.

  Een luchtvochtigheid van ongeveer 50-60% is ideaal voor deze plantensoort. Regelmatig besproeien helpt om de luchtvochtigheid op peil te houden. Let op dat de luchtvochtigheid niet te laag wordt, vooral in de winter wanneer de verwarming aan staat.

  De Washingtonia robusta gedijt het beste in een bodem met een lichtzure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig bij te stellen met bijvoorbeeld kalk. Een te hoge of te lage zuurgraad kan de groei en gezondheid van de plant beïnvloeden.

  Kamerplanten hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven. Gebruik een evenwichtige meststof speciaal voor kamerplanten. Bemest de plant tijdens het groeiseizoen, meestal van het voorjaar tot de herfst.

 • Omschrijving

  Washingtonia robusta, ook bekend als de Mexicaanse waaierpalm, is een grote palmboom met rechte, slanke stammen en prachtige waaierachtige bladeren. Deze plant kan tot wel 25 meter hoog groeien en heeft een sterke en robuuste uitstraling. De stam is bedekt met oude bladvoeten en de bladeren zijn donkergroen van kleur. Washingtonia robusta is goed bestand tegen droogte en is daarom een populaire keuze in mediterrane tuinen en als sierplant in warme, zonnige gebieden. In bloei produceert deze palmboom kleine, witte bloemen die in clusters aan de takken hangen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.