Vriesea

Vriesea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Vriesea is een populaire kamerplant vanwege zijn unieke en kleurrijke bladeren en bloemen. Hij behoort tot de Bromeliafamilie en komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. De plant heeft lange, smalle bladeren die vaak felgekleurd zijn, variërend van groen tot rood of geel. De bloemen van de Vriesea zijn meestal buisvormig en bevinden zich in een centrale bloemkolf. Deze plant gedijt goed in een lichte plek met indirect zonlicht en regelmatig water geven.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant vereist weinig onderhoud en kan goed gedijen in een lichte ruimte met regelmatig water geven. Het is belangrijk om de bladeren regelmatig schoon te maken en de plant af en toe te bemesten voor optimale groei. Over het algemeen is deze plant gemakkelijk te onderhouden en te verzorgen.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig en staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. Plaats de plant niet in direct zonlicht, omdat dit schade aan de bladeren kan veroorzaken. Water geven kan het beste gebeuren als de bovenste laag van de grond droog is.

  Vriesea heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed droog is voordat je opnieuw water geeft. In de winter kan de plant minder water nodig hebben.

  De Vriesea houdt van helder, indirect zonlicht en kan ook wat direct zonlicht verdragen, maar vermijd felle middagzon. Plaats de plant op een plek waar hij voldoende licht krijgt, maar niet rechtstreeks wordt blootgesteld aan de felle zon om verbranding te voorkomen.

  Ja, de Vriesea houdt van warmte en gedijt het best bij temperaturen tussen de 18 en 28 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant uit de tocht en direct zonlicht te houden. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en warmte krijgt voor een optimale groei.

  De Vriesea bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloeiperiode kan ongeveer 3 tot 6 weken duren. Na de bloei kan het nog enkele jaren duren voordat de plant opnieuw bloeit.

  Ja, de plant helpt de lucht in huis te zuiveren door schadelijke stoffen op te nemen en om te zetten in zuurstof. Het is een goede keuze voor het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis.

  Ja, de plant gedijt het beste op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant niet bloot te stellen aan extreme temperaturen. Zorg voor een constante en warme omgeving.

 • Het is niet nodig om een Vriesea te snoeien, aangezien de plant zijn eigen vorm behoudt zonder te veel groei. Verwijder wel regelmatig dode bladeren om de plant gezond te houden. Als de bloem is uitgebloeid, kan deze voorzichtig worden afgeknipt.

  Geef de plant regelmatig water, zodat de grond altijd licht vochtig blijft. Laat de potgrond niet uitdrogen, maar vermijd ook dat de wortels te nat worden. Geef in de winter minder water dan in de zomer.

  Gebruik bij voorkeur kwalitatieve potgrond voor kamerplanten. Zorg ervoor dat de potgrond goed vocht doorlaat en licht zuur is. Vermijd potgrond met te veel voedingstoffen, omdat dit schade aan de wortels kan veroorzaken.

  Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Gebruik een mengsel van potgrond en perlite voor een optimale groei. Bemest de plant regelmatig met een evenwichtige meststof voor gezonde bladeren en bloei.

  Zet de plant op een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Geef regelmatig water aan de plant, maar laat de grond niet te vochtig worden. Verwijder regelmatig dode bladeren en geef af en toe plantenvoeding voor optimale groei.

  Het is belangrijk om de bladeren van de plant regelmatig af te nemen met een vochtige doek om stof te verwijderen. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Controleer regelmatig op eventuele aangetaste of dode bladeren en verwijder deze om de plant gezond te houden.

  De Vriesea heeft veel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant op een locatie met helder, indirect licht voor optimale groei. Te weinig licht kan leiden tot een minder kleurrijke bloei en groeivertraging.

  De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 12 graden Celsius. Plaats de plant op een warme en lichte locatie in huis.

  Kamerplanten gedijen over het algemeen goed bij een gemiddelde luchtvochtigheid van ongeveer 60%. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid regelmatig te controleren, vooral tijdens de droge wintermaanden. Een luchtbevochtiger kan helpen om de ideale luchtvochtigheid te behouden voor een gezonde groei van kamerplanten.

  Kamerplanten zoals de Vriesea hebben een voorkeur voor een licht zure tot neutrale bodem. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met geschikte meststoffen of bodemverbeteraars. Een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5 wordt over het algemeen als ideaal beschouwd voor deze planten.

  Kamerplanten hebben matige bemesting nodig tijdens het groeiseizoen, meestal van lente tot herfst. Gebruik een vloeibare meststof voor kamerplanten of een speciale meststof voor bloeiende planten. Overbemesting kan leiden tot verbrande wortels en groeiproblemen, dus volg de instructies op de verpakking zorgvuldig.

 • Omschrijving

  De Vriesea is een populaire kamerplant vanwege zijn unieke en kleurrijke bladeren en bloemen. Hij behoort tot de Bromeliafamilie en komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. De plant heeft lange, smalle bladeren die vaak felgekleurd zijn, variërend van groen tot rood of geel. De bloemen van de Vriesea zijn meestal buisvormig en bevinden zich in een centrale bloemkolf. Deze plant gedijt goed in een lichte plek met indirect zonlicht en regelmatig water geven.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.