Schlumbergera

Schlumbergera

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Schlumbergera, ook wel bekend als de kerstcactus, is een populaire kamerplant vanwege zijn prachtige bloemen en gemakkelijke verzorging. Deze plant komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Brazilië en bloeit in de wintermaanden, vaak rond de kersttijd. De bloemen hebben heldere kleuren variërend van roze, rood, paars tot wit. Het is een hangende plant met platte bladsegmenten die water vasthouden, waardoor hij goed bestand is tegen droge omstandigheden. Schlumbergera heeft weinig licht nodig en kan goed gedijen in een koele omgeving.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant op een lichte plek neer te zetten en regelmatig water te geven. Daarnaast is het aan te raden om de plant tijdens de bloeiperiode af en toe wat plantenvoeding te geven.

  Ja, de plant heeft veel indirect licht nodig, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant bijvoorbeeld voor een raam op het oosten of westen voor voldoende licht. Een te donkere standplaats kan leiden tot een gebrek aan bloei.

  Deze plant heeft ongeveer één keer per week water nodig. Let op dat de grond niet te veel uitdroogt tussen de gietbeurten. In de wintermaanden kan de plant iets minder water nodig hebben.

  Deze plant houdt niet van direct zonlicht en verkiest een lichte standplaats met gefilterd of indirect zonlicht. Te veel zon kan de bladeren verbranden en de plant beschadigen. Het is daarom het beste om de plant op een plek te zetten waar hij wel veel licht krijgt, maar niet blootgesteld wordt aan felle zonnestralen.

  Ja, Schlumbergera houdt van warmte en gedijt goed bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tochtige plekken en plotselinge temperatuurschommelingen. Het beste is om de plant op een warme en lichte plek te zetten.

  De plant bloeit meestal in de maanden november en december en de bloei kan ongeveer 6 weken duren. De bloemen zijn vaak roze, rood of wit van kleur en hebben een opvallende vorm.

  Ja, de Schlumbergera heeft geen luchtzuiverende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve plant die zorgt voor kleur in huis.

  Ja, het is ideaal voor mij om op een plek te staan waar de temperatuur tussen de 15 en 25 graden ligt. Deze omgeving zorgt ervoor dat ik goed kan groeien en bloeien. Het is belangrijk om mij op een constante temperatuur te houden om gezond te blijven.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant niet te kort. Gebruik altijd scherp en schoon snoeigereedschap.

  Geef de plant regelmatig water, maar voorkom dat de wortels in een laagje water staan. Laat de grond tussen gietbeurten lichtjes opdrogen. In de winterperiode heeft de plant minder water nodig dan in de zomer.

  Voor deze plant is het het beste om een goed doorlatende potgrond te gebruiken die licht zuur is. Een mix van veenmos, perliet en schors is ideaal voor een goede drainage en beluchting van de wortels. Zorg ervoor dat de potgrond nooit volledig uitdroogt, maar ook niet te nat blijft staan.

  De Schlumbergera heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Een mengsel van potgrond voor kamerplanten met wat extra grof zand of perliet is ideaal voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten in licht opdroogt. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Bemest de plant tijdens de groeiperiode (lente en zomer) met een speciale kamerplantenmest.

  Om stof en vuil te verwijderen, kan de plant voorzichtig worden afgeveegd met een vochtige doek. Gebruik geen schoonmaakmiddelen op de bladeren, dit kan de plant beschadigen. Af en toe onder de douche zetten kan ook helpen om de plant schoon te houden.

  Deze plant heeft helder, indirect licht nodig en kan ook gedijen in lichtere schaduwomstandigheden. Vermijd direct zonlicht, vooral in de zomermaanden om bladverbranding te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om gezond te blijven.

  De optimale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 15-23 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en plotselinge temperatuurwisselingen. Temperaturen onder de 10 graden Celsius kunnen schade veroorzaken aan de plant.

  Kamerplanten hebben baat bij een luchtvochtigheid van ongeveer 60-70%. Als de lucht te droog is, kunnen de bladeren bruin worden aan de randen. Het regelmatig besproeien van de bladeren kan helpen de luchtvochtigheid op peil te houden.

  Kamerplanten geven over het algemeen de voorkeur aan een neutrale tot lichtzure bodem met een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met geschikte meststoffen om de gezondheid van de plant te behouden.

  De Schlumbergera heeft behoefte aan regelmatige bemesting tijdens de groeiperiode in het voorjaar en de zomer. Gebruik een uitgebalanceerde kamerplantenmeststof en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Stop met bemesten in de herfst en winter wanneer de plant in rust is.

 • Omschrijving

  De Schlumbergera, ook wel bekend als de kerstcactus, is een populaire kamerplant vanwege zijn prachtige bloemen en gemakkelijke verzorging. Deze plant komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Brazilië en bloeit in de wintermaanden, vaak rond de kersttijd. De bloemen hebben heldere kleuren variërend van roze, rood, paars tot wit. Het is een hangende plant met platte bladsegmenten die water vasthouden, waardoor hij goed bestand is tegen droge omstandigheden. Schlumbergera heeft weinig licht nodig en kan goed gedijen in een koele omgeving.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.