Metrosideros excelsa

Overig bloeiende planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Metrosideros excelsa, ook bekend als de Pohutukawa boom of Nieuw-Zeelandse kerstboom, is een groenblijvende boom afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Het kenmerkende van deze boom zijn de helderrode bloemen die bloeien in de zomer, waardoor de boom populair is tijdens de kerstperiode. De bladeren van de Metrosideros excelsa zijn smal en leerachtig van textuur. De boom kan een hoogte bereiken van 20 meter en gedijt goed aan de kust, waar hij zijn wortels kan verankeren in de rotsachtige kustlijn. De Metrosideros excelsa staat symbool voor kracht, doorzettingsvermogen en de band met Nieuw-Zeeland.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig water en gedijt goed in een lichte ruimte. Regelmatig snoeien kan de groei bevorderen.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te groeien en bloeien. Plaats hem daarom het liefst op een zonnige plek in huis. Zorg ervoor dat de plant minimaal 4 uur per dag direct zonlicht krijgt.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen waterbeurten door lichtjes opdroogt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Deze plant houdt niet van felle zon, maar prefereert een plek met helder, indirect licht. Te veel direct zonlicht kan bladverbranding veroorzaken. Kies daarom een plekje in huis waar de plant wel voldoende licht krijgt, maar niet rechtstreeks in de zon staat.

  Ja, de plant houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant weg te houden van tocht en temperatuurschommelingen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en vochtigheid krijgt.

  De plant bloeit meestal in de zomermaanden en de bloei kan enkele weken tot een maand duren.

  Ja, de plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen, waardoor het de luchtkwaliteit in huis kan verbeteren. Het heeft de potentie om schadelijke stoffen uit de lucht op te nemen en om te zetten in zuurstof. Het is daarom een goede keuze voor een gezondere leefomgeving.

  Ja, de plant groeit het beste op een plek met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een constant warme plek te houden om optimale groei te garanderen. Het wordt afgeraden om de plant bloot te stellen aan extreme temperatuurschommelingen.

 • De plant bloeit op nieuw hout, dus snoei in het late voorjaar of vroege zomer na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en knip terug tot net boven een knop of vertakking. Voor een compactere groei, snoei regelmatig lichtjes bij.

  Het is belangrijk om regelmatig water te geven aan deze plant en ervoor te zorgen dat de grond altijd licht vochtig is. Zorg ervoor dat de pot waarin de plant staat een goede afvoer heeft om wortelrot te voorkomen. Geef in de winter minder water dan in de zomer.

  Voor deze plant is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Gebruik een mengsel dat bestaat uit aarde, zand en boomschors voor een goede drainage. Vermijd potgrond die te snel uitdroogt of juist te vochtig blijft.

  De Kamerplant gedijt het beste in een goed doorlatende potgrond met een neutrale tot licht zure pH. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft, maar niet drassig. Voeg regelmatig voedingsstoffen toe om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed bij regelmatig water geven en af en toe bemesten. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden.

  Om stof op de bladeren te verwijderen, kun je de bladeren voorzichtig afvegen met een vochtige doek. Vermijd het gebruik van glansmiddelen, omdat deze de bladeren kunnen beschadigen. Voor een grondiger schoonmaakbeurt kun je de plant onder een zachte straal water zetten om het stof weg te spoelen.

  Deze plant heeft veel natuurlijk licht nodig en kan het beste op een plek staan waar het direct zonlicht ontvangt. Zorg ervoor dat de plant ten minste 6 uur per dag licht krijgt om gezond te blijven groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig te draaien zodat alle kanten gelijkmatig belicht worden.

  Metrosideros excelsa gedijt het best bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Houd de plant weg van tocht en extremen in temperatuur. Zorg ervoor dat de plant op een constante en comfortabele temperatuur staat om de gezondheid te behouden.

  De luchtvochtigheid in de omgeving van de plant moet matig tot hoog zijn. Het is belangrijk om regelmatig te zorgen voor voldoende vochtigheid in de lucht om de gezondheid van de plant te behouden. Een luchtbevochtiger kan hierbij helpen.

  Kamerplanten zoals 'Metrosideros excelsa' gedijen goed in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6 en 7. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot slechte opname van voedingsstoffen, terwijl een te lage zuurgraad de plant kan beschadigen. Het is daarom belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Voor kamerplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens de groeiperiode, van het voorjaar tot het najaar. Gebruik een vloeibare meststof of langzaam werkende korrels volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt om gezond te groeien en bloeien.

 • Omschrijving

  Metrosideros excelsa, ook bekend als de Pohutukawa boom of Nieuw-Zeelandse kerstboom, is een groenblijvende boom afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Het kenmerkende van deze boom zijn de helderrode bloemen die bloeien in de zomer, waardoor de boom populair is tijdens de kerstperiode. De bladeren van de Metrosideros excelsa zijn smal en leerachtig van textuur. De boom kan een hoogte bereiken van 20 meter en gedijt goed aan de kust, waar hij zijn wortels kan verankeren in de rotsachtige kustlijn. De Metrosideros excelsa staat symbool voor kracht, doorzettingsvermogen en de band met Nieuw-Zeeland.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.