Rhipsalidopsis

Rhipsalidopsis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhipsalidopsis, ook wel bekend als de Paascactus, is een aantrekkelijke groenblijvende plant met platte bladeren die lijken op stengels. Het produceert prachtige, trompetvormige bloemen in verschillende kleuren, waaronder roze, rood, wit en geel. Deze plant bloeit meestal in het voorjaar en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. De Rhipsalidopsis heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in helder, indirect zonlicht. Het is een populaire kamerplant vanwege zijn levendige bloemen en gemakkelijke verzorging.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig water en zonlicht nodig en gedijt goed in kamertemperatuur. Regelmatig snoeien en bemesten zorgt voor een gezonde groei.

  Ja, de Rhipsalidopsis heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Zet de plant het liefst op een plek waar hij veel indirect zonlicht ontvangt. Het is belangrijk dat de plant niet in direct zonlicht staat, dit kan verbranding van de bladeren veroorzaken.

  Rhipsalidopsis heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig is, maar niet doorweekt. In de winter kan de watergift verminderd worden.

  De plant houdt niet van direct zonlicht en prefereert een lichte standplaats met wat schaduw. Fel zonlicht kan de bladeren beschadigen en verbranding veroorzaken. Het is beter om de plant op een plek te zetten waar het zonlicht gefilterd wordt.

  Ja, de Rhipsalidopsis houdt van warmte en gedijt het beste bij een constante temperatuur tussen de 18°C en 24°C. Het is belangrijk om de plant uit de tocht en direct zonlicht te houden om de optimale groeiomstandigheden te behouden. Het regelmatig besproeien van de plant kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden.

  Rhipsalidopsis bloeit normaal gesproken in de maanden maart, april en mei. De bloeiperiode kan tot wel 6 weken duren.

  Ja, de plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Het helpt de luchtkwaliteit te verbeteren door schadelijke stoffen op te nemen en om te zetten in zuurstof. Dit maakt het een goede keuze voor in huis.

  Ja, de plant staat graag op een plek tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een constante temperatuur te houden om gezond te blijven. Een te hoge of te lage temperatuur kan stress veroorzaken bij de plant.

 • De Rhipsalidopsis kan gesnoeid worden om de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde bladeren en takken met een schone en scherpe snoeischaar. Snoei bij voorkeur in het voorjaar of direct na de bloei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode in de lente en zomer. Laat de grond niet uitdrogen, maar zorg ervoor dat er geen overtollig water in de pot blijft staan. Geef in de herfst en winter minder water om de groei te vertragen.

  De plant gedijt het beste in een mengsel van potgrond, schors en perliet. Zorg voor een goed doorlatende potgrond om wortelrot te voorkomen. Vervang de potgrond eens in de paar jaar om de plant gezond te houden.

  De Rhipsalidopsis groeit het best in goed doorlatende en lichtzure grond. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Gebruik een potgrond speciaal voor kamerplanten voor optimale groei.

  Zorg ervoor dat de plant op een lichte plek staat, maar vermijd direct zonlicht. Geef regelmatig water, maar voorkom dat de wortels te lang in water blijven staan. Bemest de plant eens in de paar weken tijdens het groeiseizoen.

  Om de plant schoon te maken, kun je regelmatig stof verwijderen door zachtjes af te nemen met een vochtige doek. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen de bladeren beschadigen. Controleer ook regelmatig op eventuele insectenplagen en behandel deze indien nodig.

  De Rhipsalidopsis heeft graag een lichte standplaats, maar vermijd direct zonlicht. Zet de plant het liefst voor een raam op het oosten of westen. Te weinig licht kan leiden tot minder bloei.

  De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant geen grote temperatuurschommelingen ervaart. Plaats de plant op een plek waar het niet te koud of te warm is.

  De luchtvochtigheid voor de Rhipsalidopsis moet matig tot hoog zijn, aangezien het een kamerplant is die van nature groeit in tropische regenwouden. Houd de plant uit de buurt van airconditioning en verwarming om uitdroging te voorkomen. Het is ideaal om regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken om de luchtvochtigheid op peil te houden.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is licht zuur tot neutraal, met een pH-waarde van ongeveer 6 tot 7. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met specifieke meststoffen of bodemverbeteraars. Een verkeerde zuurgraad kan de groei en gezondheid van de plant beïnvloeden.

  Kamerplanten hebben behoefte aan bemesting tijdens het groeiseizoen, meestal van lente tot herfst. Gebruik een evenwichtige meststof met een hoger kaliumgehalte voor een mooie bloei. Overbemesting kan leiden tot verbrande wortels, wees dus voorzichtig met de hoeveelheid mest die je gebruikt.

 • Omschrijving

  De Rhipsalidopsis, ook wel bekend als de Paascactus, is een aantrekkelijke groenblijvende plant met platte bladeren die lijken op stengels. Het produceert prachtige, trompetvormige bloemen in verschillende kleuren, waaronder roze, rood, wit en geel. Deze plant bloeit meestal in het voorjaar en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. De Rhipsalidopsis heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in helder, indirect zonlicht. Het is een populaire kamerplant vanwege zijn levendige bloemen en gemakkelijke verzorging.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.