Portulaca

Overig bloeiende planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Portulaca, ook bekend als zonneroosje, is een kleurrijke en laagblijvende vetplant die vaak wordt gekweekt vanwege zijn uitbundige bloei. De plant bloeit in diverse kleuren, waaronder roze, geel, rood en oranje, en trekt vlinders en bijen aan. Portulaca gedijt goed in zonnige en droge omstandigheden en kan goed tegen droogte. Het heeft succulente bladeren die water opslaan en het heeft weinig onderhoud nodig. Portulaca is een mooie toevoeging aan rotstuinen, hanging baskets en bloembedden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Portulaca is erg makkelijk in onderhoud en heeft slechts af en toe water nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden en weinig aandacht vereist.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te groeien. Plaats de plant op een zonnige plek in huis en vermijd direct zonlicht tijdens de heetste uren van de dag. Een raam op het zuiden is ideaal voor deze plant.

  De plant heeft matig water nodig en moet tussen de gietbeurten door opdrogen. Water geven zodra de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, ongeveer 1-2 keer per week. Het is belangrijk om te voorkomen dat de plant te nat blijft staan om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant houdt van de felle zon en heeft graag een lichte en zonnige plek in huis. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en af en toe de bladeren te besproeien. Verder gedijt de plant goed in een warme en droge omgeving.

  Ja, deze plant houdt van warmte en heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats. Het gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Te veel kou kan de groei van de plant belemmeren.

  De Portulaca bloeit meestal van juni tot en met september. De bloeiperiode kan ongeveer 2 tot 3 maanden duren.

  Ja, de Portulaca plant staat bekend om zijn vermogen om de lucht te zuiveren. Het helpt bij het verwijderen van schadelijke stoffen en het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis. Het is een uitstekende keuze voor het zuiveren van de lucht in uw huis.

  Ja, de plant gedijt goed bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant op een plek te zetten waar deze temperaturen worden gehandhaafd om gezond te blijven. Het vermijden van te hoge of te lage temperaturen is essentieel voor de groei van deze plant.

 • De plant moet regelmatig worden gesnoeid om een compacte groei te bevorderen en te voorkomen dat de stengels gaan hangen. Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Snoei in het voorjaar of de zomer voor het beste resultaat.

  Geef de plant regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door opdroogt. Vermijd dat de plant in een laag water blijft staan, dit kan wortelrot veroorzaken. Het is aan te raden om in de zomer frequenter water te geven dan in de winter.

  De Portulaca gedijt goed in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg voor voldoende voedingsstoffen en vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen. Verpot de plant indien nodig om de groei te bevorderen.

  Portulaca heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond met een neutrale pH-waarde. Vermijd te veel vocht in de bodem, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Een lichte, vruchtbare bodem met voldoende voedingsstoffen helpt de plant gezond te houden.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en dat de grond goed gedraineerd is. Geef regelmatig water, maar vermijd dat de plant te nat staat. Bemest de plant af en toe tijdens het groeiseizoen.

  De Portulaca plant moet regelmatig worden schoongemaakt door stof van de bladeren te verwijderen met een zachte borstel of vochtige doek. Verwijder ook dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Gebruik bij het schoonmaken van de plant bij voorkeur lauw water en vermijd het gebruik van chemicaliën.

  Portulaca heeft veel licht nodig en staat het liefst op een zonnige plek in huis. Zorg ervoor dat de plant minimaal 6 uur per dag direct zonlicht krijgt. Vermijd plaatsen met te weinig licht, dit kan leiden tot een slechte groei en bloei.

  De plant gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 10 graden Celsius. Plaats de plant op een warme en lichte plek in huis.

  De luchtvochtigheid moet gemiddeld zijn voor deze plantensoort. Als de luchtvochtigheid te laag is, kunnen de bladeren uitdrogen en bruin worden. Het is belangrijk om regelmatig te sproeien voor een optimale groei en gezondheid van de plant.

  Portulaca houdt van een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor een goede groei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Kamerplanten zoals Portulaca hebben voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Gebruik tijdens het groeiseizoen vloeibare kunstmest om de plant te bemesten. Let op dat je niet te veel mest gebruikt, omdat dit schade aan de plant kan veroorzaken.

 • Omschrijving

  Portulaca, ook bekend als zonneroosje, is een kleurrijke en laagblijvende vetplant die vaak wordt gekweekt vanwege zijn uitbundige bloei. De plant bloeit in diverse kleuren, waaronder roze, geel, rood en oranje, en trekt vlinders en bijen aan. Portulaca gedijt goed in zonnige en droge omstandigheden en kan goed tegen droogte. Het heeft succulente bladeren die water opslaan en het heeft weinig onderhoud nodig. Portulaca is een mooie toevoeging aan rotstuinen, hanging baskets en bloembedden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.