Pelargonium

Pelargonium overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pelargonium, ook wel bekend als geranium, is een populaire bloeiende plant met opvallende bloemen in diverse kleuren zoals roze, rood, wit en paars. Deze plant heeft vaak groen blad dat sterk geurend is wanneer aangeraakt. Pelargoniums zijn gemakkelijk te onderhouden en bloeien langdurig, waardoor ze ideaal zijn voor in de tuin of als kamerplant. Ze hebben regelmatig water nodig en gedijen goed in de volle zon of halfschaduw. Met de juiste zorg kunnen Pelargoniums het hele jaar door zorgen voor prachtige bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en af en toe meststoffen toe te voegen. Zet de plant op een zonnige plek voor de beste groei.

  Ja, de plant heeft veel licht nodig om goed te gedijen. Plaats hem bij voorkeur op een zonnige plek, maar vermijd direct zonlicht in de middaguren. Een raam op het oosten of westen is ideaal.

  De plant heeft één tot twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door licht te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Geef de plant water aan de basis en vermijd dat er water op de bladeren komt.

  De plant houdt van veel zonlicht, dus het is belangrijk om hem op een plek te zetten waar hij minstens 6 uur per dag zonlicht ontvangt. Zorg ervoor dat de plant niet te veel direct zonlicht krijgt, omdat dit kan leiden tot verbranding van de bladeren. Het is dus het beste om de plant in een ruimte te plaatsen waar hij gefilterd zonlicht krijgt.

  Ja, deze plant houdt van warmte en gedijt het beste bij temperaturen tussen de 18-24°C. Het is belangrijk om de plant op een warme en zonnige plek te plaatsen om optimaal te kunnen groeien. Te veel kou kan schadelijk zijn voor de plant.

  De plant bloeit meestal van april tot november en de bloei kan enkele weken tot enkele maanden duren.

  Ja, de Pelargonium staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en kan helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis. Het is een kamerplant die giftige stoffen uit de lucht kan filteren en zo zorgen voor een gezondere leefomgeving.

  Ja, een plek tussen de 15 en 25 graden is ideaal voor mij. Op deze temperatuur groei en bloei ik het beste. Plaats me dus op een plek waar het niet te warm en niet te koud is.

 • Pelargonium planten moeten regelmatig worden gesnoeid om hun vorm te behouden en nieuwe groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde bladeren en takken door ze terug te knippen tot net boven de grond. Snoei na de bloei om de plant te verjongen en te voorkomen dat deze te groot wordt.

  Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef de plant in de lente en zomer regelmatig water, terwijl je in de herfst en winter de watergift wat kunt verminderen. Een goede drainage is belangrijk om wortelrot te voorkomen.

  Pelargonium vereist goed doorlatende potgrond met veel organisch materiaal. Vermijd te natte grond, dit kan leiden tot wortelrot. Regelmatig bemesten tijdens de groeiperiode zal de plant helpen gedijen.

  Kamerplanten zoals Pelargonium gedijen het beste in goed doorlatende, vochtige grond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond rijk is aan voedingsstoffen en vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen. Gebruik een voedzame potgrond voor optimale groei en bloei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Verwijder regelmatig dode bloemen en bladeren voor optimale groei.

  Je kunt de bladeren van de plant stofvrij maken door ze voorzichtig af te nemen met een vochtige doek. Verwijder dode of vergane bladeren regelmatig om de plant gezond te houden. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, dit kan de plant beschadigen.

  De plant heeft veel licht nodig en staat het liefst op een plek waar veel zonlicht komt. Zet de plant bij voorkeur voor een raam op het zuiden. Vermijd direct zonlicht in de middag om verbranding te voorkomen.

  De ideale temperatuur voor deze plant is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan tocht, koude luchtstromen of temperatuurschommelingen. Een constante temperatuur zal de gezondheid van de plant bevorderen.

  Kamerplanten zoals de Pelargonium gedijen goed bij een gemiddelde luchtvochtigheid in huis. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te laag wordt, vooral in de winter wanneer de kachel aanstaat, om uitdroging van de bladeren te voorkomen. Regelmatig sproeien van de bladeren kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen.

  Kamerplanten zoals de Pelargonium gedijen het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0. Een te zure of te alkalische bodem kan leiden tot problemen met de opname van voedingsstoffen door de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Pelargonium heeft regelmatige bemesting nodig tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven en goed te bloeien. Gebruik een evenwichtige meststof voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen. Bemest de plant ongeveer eens in de 4 tot 6 weken voor een goede groei en bloei.

 • Omschrijving

  Pelargonium, ook wel bekend als geranium, is een populaire bloeiende plant met opvallende bloemen in diverse kleuren zoals roze, rood, wit en paars. Deze plant heeft vaak groen blad dat sterk geurend is wanneer aangeraakt. Pelargoniums zijn gemakkelijk te onderhouden en bloeien langdurig, waardoor ze ideaal zijn voor in de tuin of als kamerplant. Ze hebben regelmatig water nodig en gedijen goed in de volle zon of halfschaduw. Met de juiste zorg kunnen Pelargoniums het hele jaar door zorgen voor prachtige bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.