Adiantum

Adiantum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Adiantum is een prachtige varenplant met fijne, delicate bladeren die een lichtgroene tot tweekleurige tint hebben. Deze plant staat bekend om zijn elegante en luchtige uitstraling en wordt vaak gebruikt als kamerplant. De Adiantum gedijt goed in vochtige en goed doorlatende grond en houdt van een lichte standplaats zonder direct zonlicht. Regelmatig besproeien en voorzichtig snoeien van dode bladeren helpt om de plant gezond te houden. De Adiantum wordt ook wel de venushaar genoemd vanwege de dunne, golvende bladeren die lijken op het haar van de godin Venus.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is vrij eenvoudig in onderhoud. Het vereist regelmatig water geven en een lichte standplaats, maar verdraagt ook wat schaduw. Zorg er wel voor dat de luchtvochtigheid op peil blijft.

  Ja, deze plant heeft helder, indirect licht nodig om goed te gedijen. Plaats hem niet in direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. Het is aan te raden om de plant dicht bij een raam te plaatsen.

  De plant heeft regelmatige bewatering nodig, ongeveer 2-3 keer per week. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de grond om te bepalen wanneer het tijd is om water te geven.

  De plant houdt niet van direct zonlicht, het is beter om hem op een plek te zetten waar hij indirect licht kan krijgen. Te veel zonlicht kan de bladeren beschadigen en verkleuren. Het is daarom aan te raden om de plant op een schaduwrijke plek te plaatsen.

  Ja, de Adiantum houdt van warmte en een hoge luchtvochtigheid. Het gedijt goed bij temperaturen tussen de 18 en 24 graden Celsius. Plaats de plant daarom op een warme en lichte plek in huis.

  Deze plant bloeit in de lente en zomermaanden. De bloei kan enkele weken tot maanden aanhouden, afhankelijk van de verzorging en omgeving waarin de plant staat.

  Ja, de Adiantum is een luchtzuiverende kamerplant die helpt om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Het verwijdert schadelijke stoffen uit de lucht en zorgt voor een gezonder binnenklimaat. Het is daarom een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar planten die de lucht zuiveren.

  Ja, de plant gedijt het beste op een plek waar de temperatuur tussen de 15 en 25 graden ligt. Deze constante temperatuur zorgt ervoor dat de plant gezond blijft en goed groeit als kamerplant. Warmtebronnen zoals radiatoren moeten vermeden worden.

 • Om de plant gezond te houden, is het belangrijk om regelmatig dode of beschadigde bladeren weg te knippen. Snoei deze bladeren helemaal tot aan de stengel. Doe dit het liefst met een scherpe en schone snoeischaar om infecties te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Geef de plant bij voorkeur water op kamertemperatuur om shock te voorkomen. Vermijd dat de plant in een laagje water staat om wortelrot te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van een goed drainerende potgrond die vocht vasthoudt. Vermijd zware grondsoorten en zorg voor voldoende luchtigheid in de potgrond. Gebruik bij voorkeur speciale potgrond voor kamerplanten.

  Adiantum gedijt goed in een goed doorlatende, vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de bodemkwaliteit vruchtbaar is en regelmatig wordt bemest. Vermijd te natte of te droge grond, dit kan leiden tot bladverlies.

  Houd de grond vochtig door regelmatig water te geven en zet de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Gebruik regelmatig een plantenspuit om de bladeren te benevelen en verwijder dode bladeren om de plant gezond te houden.

  Je kunt de bladeren van deze plant af en toe voorzichtig afstoffen met een zachte doek om ze schoon te houden. Gebruik geen water om de bladeren schoon te maken, dit kan leiden tot schade aan de plant. Plaats de plant regelmatig onder de douche om stof en vuil te verwijderen.

  Deze plant heeft veel licht nodig, maar vermijd direct zonlicht. Plaats hem op een plek met helder, indirect licht voor optimale groei. Het beste is om de plant dicht bij een raam te zetten.

  De optimale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18-24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 15 graden Celsius. Te hoge temperaturen boven de 24 graden kunnen ook schadelijk zijn voor de plant.

  De optimale luchtvochtigheid voor deze plant is hoog, meestal boven de 50%. Dit kan bereikt worden door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Lage luchtvochtigheid kan leiden tot uitdroging van de bladeren.

  Kamerplanten zoals de Adiantum gedijen het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot voedingsproblemen en een verminderde groei van de plant. Het is daarom belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met de juiste meststoffen.

  Voor kamerplanten is het belangrijk om te zorgen voor een regelmatige bemesting tijdens de groeiperiode. Gebruik een vloeibare kamerplantenmeststof die bij voorkeur rijk is aan stikstof, fosfor en kalium. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de wortels te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Adiantum is een prachtige varenplant met fijne, delicate bladeren die een lichtgroene tot tweekleurige tint hebben. Deze plant staat bekend om zijn elegante en luchtige uitstraling en wordt vaak gebruikt als kamerplant. De Adiantum gedijt goed in vochtige en goed doorlatende grond en houdt van een lichte standplaats zonder direct zonlicht. Regelmatig besproeien en voorzichtig snoeien van dode bladeren helpt om de plant gezond te houden. De Adiantum wordt ook wel de venushaar genoemd vanwege de dunne, golvende bladeren die lijken op het haar van de godin Venus.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.